Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Маринов: Актьорската професия не е показване, а представяне

Младите хора имат нужда от глобално, космополитно мислене!

| обновено на 06.11.19 в 16:24
2
Снимка: личен архив

Как да се явиш на кастинг, какви техники са необходими, как да правиш избор като актьор. Димитър Маринов отваря академия за актьори в НДК на 25 ноември и до 6 декември ще обучава в групи актьори и неактьори, студенти и ученици с интерес към екранните изкуства. Единственото условие за влизане в създадената заедно с НДК Screen аcting аcademy е кандидатите да са до 35-годишни. 

За кастинга

"Това е нашият сезон – от 10 септември до 20 декември. Всяко едно студио в Холивуд е концентрирано върху кастингите. Техники, упражнения, самоувереност. Най-вече у нас, при Бернар Хилър, акцентът е не толкова върху актьорството. Въпросът е човекът, спокойствието, сигурността, чувството "Аз знам какво правя и как да го направя". Имам 14 студенти в момента и това е тяхното финално представяне. Поканил съм агенти и мениджъри, които се надявам да им направят предложения. Очакваме големи новини за нов кастинг."

За Screen аcting аcademy

"Аз не идвам в България, за да преподавам актьорско майсторство за кино, телевизия и реклама. Аз идвам, за да споделя системата и да демонстрирам начина, по който се работи в САЩ, в студиото на Бернар Хилър, в моето студио, и въобще школите в Америка. Как младите хора научават първите стъпки или влизат в различни техники. Това е целта на тази академия, защото, съгласете се, за 3 дни по 5 часа на ден аз не мога да дам пълното актьорско образование на когото и да било. Но на хора, които са или желаят да влязат в тази индустрия, на едните бих могъл да дам елементарните стъпки идеи – те да си направят разликата от това, което учат в България, за да си изберат кой начин за тях най-добре работи."

За реалността и за българския актьор 

"Пазарът е съвсем друг – в САЩ и в Европа. Като да сравняваш ябълка с портокал. Когато бях в България през март, бях уникално потресен, в добрия смисъл на думата, каква промяна има в желанията, начинанията на младата генерация, която идва. Младите колеги трябва да са наясно с фактическата информация – да видят как и сами да преценят. 

Младите хора имат нужда от глобално, космополитно мислене! 

"Не да затварят културата между Силистра и Кулата. Идеята е да отворят съзнанието си. И ако решат, да се пробват в Англия, във Франция, в Германия, в САЩ... То е пробване."

Казва се актьорство, а не позьорство

"Нашата професия не е показване, а представяне. Ти не може по никакъв начин да решиш да ставаш актьор, за да си известен и популярен. В нашата професия сам създаваш своето бъдеще, а известността ти я дават другите, след като успееш, ако успееш."

За да си добър актьор, трябва да си по-добър като човек.

"Много хора си мислят, че нашата професия е индивидуалност. Ние индивидуално работим, но колегиално и колективно се пласираме."

Младият актьор трябва да има респект и уважение не само към колегите, но и към тези, които са зад кулисите.

Младият актьор да не води миналото в настоящето

"Защото тогава няма да има бъдеще. Цялата идея е актьорът да живее във времето си всеки Божи ден."

Всичко, което правиш за себе си, няма никакъв смисъл, ако по някакъв начин не помага на друг

"Най-голямото удовлетворение за мен е, когато предавам опита си и наученото на други, за да могат те да поправят грешки, които аз съм правил, и да влязат в играта по-бързо."

Ние сме силни като артисти, когато използваме нашето изкуство 

"С нашето изкуство да печелим, да променяме съзнанието на публиката и бъдещето на публиката. Да не забравяме, че Пражката пролет тръгна от театъра, а не от площада... Актьорът трябва да е активен с това, с което е най-силен."

За своето ежедневие, за творческата и преподавателска дейност, за семейството, за предстоящото си идване в България – ексклузивно интервю с актьора Димитър Маринов за тенденциите в световен план за актьорите и за академията за актьори в НДК в края на ноември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28