Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Невена Праматарова: Радиото е най-интимната и най-близка до сърцето ми медия

Най-голямата награда е наградата на слушателите

11
Невена Праматарова
Снимка: Здравко Петров

В месеца на програма „Христо Ботев“ в “Нашият ден” главен герой е Невена Праматарова. Невена Праматарова е водещ на предаването за изкуство и култура „Артефир“ и е един от най-разпознаваемите гласове на програма „Христо Ботев“. Думата "култура" е водеща в живота на Невена Праматарова. 

"Христо Ботев" е голямата ми любов. Започнах в радиото през 1998 г. Аз съм щастливка, че работя в предаването "Артефир" – там съм от 2000 година. Радиото за мен е най-интимната и най-близка до сърцето ми медия. Това се стараем да правим в "Артефир" – да създаваме съдържание, да създаваме запомнящи се предавания, нашите събеседници са действително хора, от които можем да научим много."

"В "Артефир" правим вече близо 10 години рубриката "По-близо до Китай" – съвместна продукция с Радио Китай за чужбина, на която съм автор. Аз съм влюбена в природата на Азия. Успяхме в годините да създадем едно много задълбочено партньорство и сътрудничество с колегите от Китай. В тази връзки ние представяме най-големите събития. Покрай тази рубрика и работата ми с Китайското радио и фестивалите, които организирах пътувах пет пъти до Китай. Била съм в различни китайски провинции и заедно с делегация на СБЖ посетихме за първи път китайската провинция Цинхай, Тибетското плато, известна още като „Покривът на света”. Успях да посетя и още един непознат район – автономния тропически район Сишуан банна в провинция Съчуан, наричан "Царство на растенията и животните" и "Генна банка на биологичните видове". Уникално пътуване, среща с културата на малцинствата там и изключително природосъобразен начин на живот. Направих много предавания с директни включвания и репортажи по време на това пътуване на колело в Южен Китай. Докосване до китайската култура от съвсем различен ъгъл."

"Френският продуцент Патрик Сандрен направи много за популяризирането на българската култура по света. Това беше уникален шанс да работя с него. Сандрен създаде уникалната платформа за култура – "Отворен клас". Чрез нея той успя в България да покани най-известните европейски и френски интелектуалци, като създаде един много близък контакт между тях и българските институции и висши училища. Това бяха незабравими срещи на българската публика с киното – с един по-различен поглед към киното и връзката му с различните изкуства, с участието на повече от 70 личности. Той направи 2 панорами на българското кино в Париж, успя да привлече и реализира над 40 чуждестранни кинопродукции, които снима у нас с едни от най-големите продуцентски къщи в Европа и Америка. Също така подпомогна множество български режисьори и актьори и направи много за българо-френския културен диалог, за което през 2016 г. получи държавното отличие "Златен век". Радвам се, че имах този шанс да работя за кинофорума “Отворен клас“ и да се срещна и разговарям с всички тези известни интелектуалци, които гостуваха в София, благодарение на Патрик. Интервютата, които направих с тях са в “Златния фонд“ на БНР. Сред тях е и разговора ми с Жан-Клод Кариер, който разказа за работата си с Питър Брук за създаването на сценичната версия на „Махабхарата“ - деветчасовото представление, което създават в продължение на 16 години, се определя за театралното събитие на ХХ век. Общуването с всички тези големи имена в културата беше голяма школа за мен."

От 2005 година Невена Праматарова насочва вниманието си към екологията. "Това е моята най-голяма страст. Това е доброволческа работа за каузата да станем по-отговорни и осъзнати за всичко, което прави човека. Нашата мисия е била винаги да повишим екологичната култура на хората. През 2005 г. не беше толкова модерно да се говори за това.

Създадохме още през 2006 г. първия фестивал за документални и научнопопулярни екологични филми (Европейския екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век“), както и множество инициативи, които информират обществото за екологичните рискове и заплахи и техните непредвидими последици за живота и здравето на човека, биологичните видове и околната среда. Филми, търсещи решения и филми с много силни послания. Това е нещо изключително важно и полезно, особено за младите хора. От 2010 година заедно с Европейската комисия и община Кърджали провеждаме прожекции на екологични филми и практически обучения за това как да се реагира при кризисни ситуации, причинени от нарастващите природни бедствия. В тях се включват ученици и преподаватели от Кърджали и региона. Всяка година се обучават над 800 деца по време на фестивала. Моите колеги от фондация „Европейски екологичен фестивал“ продължават тази важна мисия."

Чуйте повече в звуковия файл.

Невена Праматарова е журналист в Българското национално радио от 2000 година. Водеща e на седмичното предаване за изкуство и култура “Артефир“ на програма “Христо Ботев“ (носител на множество национални награди: „Христо Г. Данов“ в категория „Представяне на българската книга“ за 2009 и 2019 г., Годишната награда на Столична община за цялостна дейност и ярки постижения в областта на културата за 2018 г., наградата „Златен будилник“ на програма „Христо Ботев“ на БНР за 2015 и 2018 г. и др.).

Тя е един от преподавателите в Академията за радиожурналистика на БНР, част от EUROVISION ACADEMY на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Автор е на различни международни проекти за популяризиране на световната култура и образование, сред които радиопоредицата за китайска култура „По-близо до Китай“, съвместна продукция с Радио Китай за чужбина (от 2010 г.), „Радио без граници“ – дискусионни предавания за културните и социални процеси на имигрантските общности в Канада, съвместна продукция на БНР и Центъра за медии и култура към Института за изследвания в областта на образованието в Университета в Торонто (2012 – 2013 г.) и др.

Невена Праматарова е директор на Фестивала за радиопрограми в рамките на най-големия медиен форум в Източна Европа – Международните медийни събития, Албена (2001 – 2008 г.). Тя е пресаташе и част от екипа на кино форума „Отворен клас“ Париж/София, организиран от известния френски продуцент Патрик Сандрен в България (2003 – 2010 г.).

От 2005 г. е отдадена на каузата за опазване на околната среда и съхраняването на природата, човешкия живот и здраве. Учредител и управляващ директор е на фондация „Европейски екологичен фестивал“, организатор на Международния фестивал „Зелена вълна – 21 век“ за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда в Кърджали, както и на Международния медиен форум „Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София“ (2005 – 2020 г.).

Невена Праматарова е кореспондент за България на Радио Китай за чужбина (2010 – 2019 г.). За работата си е отличена с наградата на Радио Китай за чужбина за изключителен принос за популяризиране на китайската култура по света в кметството на столицата на иновациите на Китай – град Хъфей през 2016 г.

Завършила е Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Право“ в Нов български университет. Член е на Съюза на българските журналисти. Избрана е за един от членовете на Националната комисия за журналистическа етика, която разглежда жалби за нарушения на Етичния кодекс на българските медии и отправя принципни препоръки за добрите професионални стандарти (2015 – 2018 г.).

Автор е на две стихосбирки. За идеята и стихове от книгата си „В тайните на космоса“, илюстрирана от Греди Асса, получава наградата на Международното общество на поетите, Вашингтон, САЩ през 2001 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03
Иван Кюранов

Красотата в изложба на Иван Кюранов

Иван Кюранов излага свои творби в самостоятелната си изложба "Красота".  Тя съчетава различни подходи и смесени техники – от класическите маслени бои върху платно до съвременни, стилизирани технологични постмодерни трактовки в областта на индивидуалните живописни интерпретации и взаимодействия с фотоизображения, използвани като базов материал.  Някои..

публикувано на 16.05.24 в 13:35

Феникс Върбанов и мъртвото течение в голямата човешка авантюра

Българското, китайското и френското се пресичат в житейското и творческо ДНК на художника Феникс Върбанов , роден от легендарната любов на художника Марин Върбанов (Ван Ман) с китайката Сун Куей. Тази вечер в галерия "Аросита" от 18 ч. художникът ще открие изложбата "Мъртво течение". За първите творчески искри, живота между три култури и..

публикувано на 16.05.24 в 12:45

Какво се случва на Солунския панаир на книгата?

Солунският международен панаир на книгата, провеждан в южната ни съседка Гърция, се очертава като едно от най-значимите литературни събития в Югоизточна Европа и не само. Тазгодишното издание привлича 1500 участници, които ще имат възможност да се включат в над 500 събития, разпределени в 14 зали и 4 различни сгради, заемащи обща площ от 16 000..

обновено на 16.05.24 в 11:06