Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 юни – Световен ден на кръводаряването

Снимка: ВМА

На 14 юни се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител. Основната цел е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти. Този ден се отбелязва от 2004 г. Инициатори са Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец.

Датата е избрана в чест на откривателя на системата на кръвните групи „А-В-0" Карл Ландщайнер.

За това свое откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда и рождената му дата е определена от Световната здравна организация като деня, на който всяка година се отбелязва Световният ден на доброволния кръводарител.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Николай Николов, директор на Националния център по трансфузионна хематология:

Covid-19 и кръводаряването

"Както във всички сфери, така и при нас вирусът влияе. Има спад на броя дарили кръв и кръвни продукти, който не е голям. Сравнено с 2018 г., когато имахме едно покачване на броя на кръводарителите с около 3-4%, сега имаме едно намаляване на броя на кръводарителите и то е във всички центрове по трансфузионна хематология в цялата страна. Но този спад постепенно ограничава количествата, които постъпват в центровете."

Правила за даряване на кръв в пандемичните условия

"На сайта на Националния център са качени всички подробности. Това, което касае Covid-19 – всеки може да дари кръв 28 дни след положителен резултат за бърз антигенен тест или PCR."

Ваксинирането

"Когато ваксината е от две дози, дарителите нямат право да даряват между двете дози и 28 дни след втората игла също няма право да дарява.

Същото се касае и за даряването на реконвалесцентна плазма."

Доброволно дарена кръв и кръв от близки родственици

"Процентът от близки родственици е все още голям. Има лек спад в предходните няколко години, но процентът е над 80.

Няма случаи, в които не се подава кръв на лежащо болен, както твърдят спекулации. Има случаи, в които има затруднения – особено с редки кръвни групи. Тогава се умоляват близките, ако имат възможност, тъй като вероятността от наличие на същата кръвна група в близките родственици е голяма."

Чуйте Николай Николов в звуковия файл.

play.google.com

Приложение помага да намерим дарители абсолютно безвъзмездно. Приложението има за цел да улесни връзката между доброволни кръводарители и хора, които се нуждаят от кръвопреливане, и е достъпно напълно безплатно на територията на цялата

Повече подробности дава в “Нашият ден“ Стефка Попова от Българската организация за доброволно кръводаряване:

"Безспорно най-често разбираме за нуждата от кръв именно когато се сблъскаме с нея. Това беше и причината Българска организация за доброволно кръводаряване да създаде мобилното приложение “Дари кръв“, за да можем да подсетим хората, че могат да помогнат и че е важно да го направят най-вече.

Мобилното приложение ти дават възможност освен да намериш помощ и да помогнеш, което е изключително важно, за да може то да функционира.

Всеки един доброволен кръводарител може да се регистрира в него напълно безплатно и да окаже помощ при спешен случай.

Всеки един нуждаещ се пък може да направи своята регистрация, за да получи помощ. Да не се налага неговите роднини да търсят и да бъдат притискани от обстоятелствата. Това, което виждаме всеки ден в България."

Проблеми, свързани със системата за кръводаряване

"Това, което ни притеснява, е все по-често налагащата се практика пациентите да си търсят дарители, за да може да им се прелее кръв.

Чуйте Стефка Попова в звуковия файл.

Отбелязването на Световния ден на кръводаряването има формална държава на кръводаряването. През тази година това е Италия с посланието “Дари кръв, за да продължи да бие сърцето на света“.

Темата коментира в “Нашият ден“ Ива Рударска, която има своя лична история, свързана с кръводаряването и е един от най-често подлагалите се на този процес кръводарители:

“Започнах да дарявам доста отдавна, още когато бях в университета. Тогава имаше организирани кампании за кръводаряване – два пъти в годината впоследствие и в компаниите, в които съм работила, също имаше такива.

В един момент всъщност сама започнах да ходя в Центъра по трансфузионна хематология, където да дарявам безвъзмездно.

Откакто има приложението “Дари кръв“, което е много удобно, се включвам в кампании за нуждаещи се. Отзовавам се всеки път, когато е възможно. Относно организацията – тя е изцяло доброволна, но там човек може да намери цялата необходима информация, за да може да се запознае с процеса.

Чуйте Ива Рударска в звуковия файл.
Снимки: БГНЕС, ВМА, play.google.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13