Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Дуранкев:

“Досиетата Пандора“ – трябва да има хармонизацията на данъчното законодателство в ЕС

| обновено на 08.10.21 в 11:30
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия подготвя нови законодателни инициативи, които ще засилят данъчната прозрачност и ще вкарат нови елементи под чадъра на автоматичния обмен на информация.

ЕК готви законодателство за данъчната прозрачност след "Пандора"

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Боян Дуранкев, икономист и университетски преподавател.

"Това, което в момента е голямото “П“, а именно “Пандора“, кутията на Пандора е отворена, вижда се вътре какво има. Въпреки че обработката на тази информация вероятно ще трае 3 до 6 месеца, защото е много обширна. Никога не е имало толкова информация.

Това е третото “П“ – преди това имаше “Парадайз“, след това имаше и “Панама“. За трети път слушам аналогични закани от страна на Европейската комисия.

Това е нещо, което се превърна в традиция. Заканите са едно. Да не забравяме, че има доста разграничения между офшорни зони и офшорки.

Офшорните зони в света предлагат две основни услуги на всички свои клиенти. Първото е – ниски данъци и второто – укриване на самоличност. И едното, и другото е законно по света, законно е и в ЕС засега. Голяма част от страните в ЕС, да не кажа над половината, се ползват от подобни блага.

Офшорни зони имахме в някои кантони в Швейцария, имаме острови на Великобритания, Малта, Кипър, Люксембург, Ирландия, Нидерландия и т.н., при които идват и се регистрират офшорни фирми.

Оптимизирането на данъците е от една страна законно, от друга неморално. Защото, особено тези, които укриват може да са политици и да са прибрали парите от корупция, може парите да са от трафик на наркотици, оръжие. С едното око се гледа добре, с другото не в ЕС.

Второто, укриването на самоличност.  Тук отново се тълкуването е, че това е законно, но не е морално. Освен в случаите, давам за пример България, при които цялата система е под една шапка – и политическата, и правната, и прокуратурата и могат да ти измислят нещо и да те вкарат в затвора, докато ти побелее косата."

Боян Дуранкев

Дали ЕК ще предприеме сериозни стъпки към това, което се нарича хармонизация на данъчните законодателства в ЕС?

"Силно скептичен съм. Има много приказки, но част от членовете на ЕК и ЕП със сигурност влизат в тези нови данни, които ще излязат. В данните виждаме известни личности като Шакира, но виждаме и един Тони Блеър, който се представяше като много либерален и модерен в своята страна, от този момент е извън тепиха на политиката.

Виждаме също чешкият премиер Бабиш. А какво да кажем за Володимир Зеленски, който също е собственик на офшорна мрежа?

Какво означава битка с корупцията и с укриването на данъците? Означава ЕК да приеме, а ЕП утвърди едно хармонизиране на данъчните законодателства.

В тази стъпка има крачка напред. Това е предложението за облагането на глобалните компании с 25% данък, което е в ход, тръгвайки от САЩ и стигайки до Владивосток.

25% корпоративен данък на всички големи компании. Това ще означава, че идни полуофшорки като България, защото България в момента е полуофшорка с 10% данък и на физическите лица, и на корпорациите, използваме нещо, което се нарича данъчна конкуренция с ниски данъци, а всъщност това е доста тежък проблем за самата страна.

Както се вижда, след 31 години преход нито пътищата са оправени, имаме остаряла инфраструктура, и пропадане на качеството на образованието и здравеопазването. Това е и поради ниските данъци.

Няма да тръгне от София и "Дондуков" 1 и 2. Промяната вероятно ще тръгне от Брюксел. Те ще ни наложат някои нови правила, колкото и да се дърпаме. Колкото и тези, които казват, че продължават промяната всъщност искат да не се променят данъците в България. Двамата романтични младежи, които вярват, че могат да оправят страната с ниски данъци.

Очевидно е, че Европа ще трябва да натисне педала на газта и да премине най-накрая към това, което говори вече повече от две десетилетия, а именно – хармонизация на данъчното законодателство, на минималните работни заплати и други стъпки за по-висока степен на интеграция.

Зад кадифената завеса стоят страхотни интереси. На едни евродепутат в ЕП се падат около седем лобиста с около 200 хил. евро или долари годишно зад него, които се раздават за благотворителни цели, за какво ли не. Със сигурност членове на ЕП и ЕК ще изскочат в новите данни, с които разполагаме.

В момента в България няма лява партия, която да иска промяната на данъците. Ще чакаме ветровете на промяната да задухат от Брюксел към България."

Чуйте проф. Боян Дуранкев в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54