Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица "Моментна снимка" с Майя Праматарова и приятели за световното изкуство - 2

Гигантът на световния експериментален театър Робърт Уилсън с премиера в България

Шекспировата „Буря“ на Робърт Уилсън ще се играе на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ през ноември

9
"Старицата", режисьор Робърт Уилсън. Спектакъл по Хармс с Михаил Баришников и Уилям Дефо.
Снимка: Павел Антонов

„Когато слушаме радио, ние сме свободни в своето въображение“ – това са думи на Робърт Уилсън, феноменална фигура в света на съвременния експериментален театър.

Радиопоредицата „Моментна снимка“ в това издание е посветена на знаменития театрален и визуален художник, чийто метод съчетава танц, движение, светлина, музика и текст. Станете съпричастни на атмосферата, в която са се раждали спектакли като „Айнщайн на плажа“, „Опера за три гроша“, „Старицата“, „Басните на Лафонтен“, „Приказките на Пушкин“ и още много други.

Сред последните му творби е премиерата на „Отело“ със Соня Йончева като Дездемона в Баден-Баден в Германия.

В момента Роберт Уилсън е в София заедно със своя екип и репетира Шекспировата „Буря“, която ще бъде поставена под негова режисура.

Пет са премиерните дати на „Бурята“ на Уилсън – театралното събитие на сезона в Народния театър „Иван Вазов“. Официалните премиери са на 18 и 19 ноември.

Представлението по прочутата пиеса на Уилям Шекспир ще може да се гледа и в още три дни преди това – 14, 16 и 17 ноември, които самият Уилсън нарича „генерални репетиции с публика“. 

Петте представления са насрочени поради очаквания огромен интерес към първото в историята на театъра у нас гостуване на режисьор от подобен ранг.

Чуйте повече от звуковия файл. 

Снимки – www.robertwilson.com

Робърт Уилсън - © 2013 Yiorgos Kaplanidis"Ню Йорк Таймс" нарича Робърт Уилсън „Гигант в света на експерименталния театър“.

Уилсън е сред най-известните театрални и визуални артисти в света. Работи заедно със световни имена като Хайнер Мюлер, Том Уейтс, Сюзън Зонтаг, Уилям Бъроуз, Джон Кейдж и Филип Глас. 

Световноизвестният американски режисьор е еднакво търсен както за постановки в театъра, така и в операта. Той работи не само като режисьор, но и като хореограф, сценограф, светлинен дизайнер, художник, пърформър, видеоартист, драматург. Завършил е изкуство и архитектура в института „Прат“ в Ню Йорк.

Рисунките, картините и скулптурите на Уилсън също намират място в световните музеи и галерии. Той е основател и художествен директор на The Watermill Center, лаборатория за изкуствата в Ню Йорк. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Киноваканция" в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" за трета поредна година в Бургас. Най-новите български игрални, документални и анимационни  филми ще могат да видят любителите на киното до 16 юни в зала "Тончо Русев" на Дома на Нефтохимика – Бургас.  Обединяващата тема  в тазгодишната селекция е "Силата на волята". Организаторът на събитието Кремена..

публикувано на 15.06.24 в 16:40

"Workshop Еленов‘24" – изкуството на фокус

"Семейно радио" излъчва директно от сцената в кино "Кабана" на фестивала в памет на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов. Участват негови ученици, деца и тийнейджъри от артателиетата, родители и представители на институциите. В продължение на три поредни дни от 11:00 до 15:00 ч. на сцената на Кино "Кабана" се провеждат артработилници..

обновено на 15.06.24 в 14:57
сцена от спектакъла „Онзи, другият Ню Йорк“

Границите на България и животът на българските артисти в Ню Йорк

Като се затопли времето – и това навън, и това вътре в нас, на човек рязко започва да му е тесен градът. Пътува му се. Например за да опознае границите на България, но не тези, за които картата говори, а онези, които сам си рисуваш – в съзнанието, в действията, в мечтите си. Точно така може да навлезе в живота на българските артисти в Ню Йорк,..

публикувано на 15.06.24 в 09:15

Съвременни артисти изследват идеята за съвместния живот

Тази събота вечер, 15 юни, с видеопрожекции в подлеза на Царевец, до Орлов мост в София, започва третото издание на платформата на Института за съвременно изкуство "Суперпозиции".  През 2024 г. то носи мотото "Living Together / Живот заедно" и е курирано от Катя Ангелова и Лукреция Чипители.  Всяка вечер до 22 юни видеата могат да бъдат гледани в..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шесто издание на конкурса "Слави Шкаров" в Русе

Oт 18 до 22 юни Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе е домакин на Националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров". Конкурсът носи името на един от най-талантливите ни театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на русенска сцена повече от 20 години. За втори път конкурсът се провежда в новия формат, въведен..

публикувано на 15.06.24 в 08:55