Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Постигнатото досега на срещата на върха за климата в Глазгоу

Снимка: ЕПА/БГНЕС

26-ата конференция на страните по изменението на климата на ООН (COP26) тече в Глазгоу, Шотландия и онлайн от 31 октомври до 12 ноември 2021 г. Няколко са значимите споразумения досега:

• За защита на горите по света, като сред държавите, подписали споразумението, са Бразилия, Русия, Китай и Индонезия, където са 85% от световните гори, ще бъдат отпуснат 15 милиарда паунда за спасяване на горите, а Джо Байдън обеща, че САЩ ще дадат до 9 милиарда долара за опазване на горите.

• За намаляване на емисиите на метан с 30% до 2030 година. Инициативата е на Съединените щати и ЕС. Тя беше подкрепена от близо 90 държави като повече от 80 държавни лидери подписаха инициативата, с изключение на Китай, Русия и Индия – едни от най-големите световни замърсители с метан.

• Над 40 държави, включително САЩ, ЕС, Китай, Великобритания и Индия се договориха да приложат план за ускоряване на развитието на зелените технологии.

Докато стотици политици, активисти, бизнесмени, учени и журналисти от над 200 държави присъстват на срещата за климата в Глазгоу с мисъл за постигане на по-чиста Земя, по-чисти почва, вода, въздух и храна, а хиляди хора по света следят срещата онлайн, сме свидетели на снимки на захвърлени безразборно пластмасови бутилки в залите и в района на срещата .


Междувременно от международния изследователски консорциум Global Carbon Project съобщиха, че глобалните емисии на въглероден диоксид, причинени главно от изгаряне на изкопаеми горива, се очаква тази година да достигнат нивата от преди Covid пандемията, като въглеродното замърсяване от Китай нараства почти до 1/3 от общото за целия свят.

Емисиите от газ и силно замърсяващи въглища ще нараснат повече през тази година, отколкото паднаха през 2020-та, заради предизвиканото от пандемията икономическо забавяне, сочи годишната оценка на консорциума. Тя беше публикувана по време на Конференцията на ООН за климата в Глазгоу, на която представители на повече от 200 страни обсъждат начини за декарбонизиране на глобалната икономика и намаляване на заплахата от катастрофално затопляне.


С обобщение на постигнатото досега в Глазгоу – Веселин Паунов, кореспондент на БНР в Лондон:


„Форумът в Глазгоу е едно от събитията на годината, защото става дума за оцеляването на планетата и бъдещето на човечеството. Отделен е въпросът какво и как може да се направи и доколко има лицемерие в подобен форум. Това, което се случва на конференцията на ООН за климата е по първите страници на вестниците в Обединеното кралство и по телевизиите. Първите два дни бяха най-помпозни, защото световните лидери участваха в ред инициативи и поемане на обещания.

Жалко е наистина, че лидерите на Китай и Русия, не дойдоха но те все пак изпратиха делегации.

Всички държавни глави заявиха как смятат да спазват Парижкото споразумение. Българският служебен премиер Стефан Янев също.


След политиците и техните декларации идва ред на експертите от националните делегации - специалисти в различни области, които трябва да превърнат в нещо повече от обещания заявеното от лидерите. Това трябва да стане до края на форума с много активна работа и срещи.

Дойде и най-богатият човек на планетата Джеф Безос, който отпусна 2 милиарда долара за възстановяване на най-тежко засегнатите от климатичните промени райони. Очаква се Безос да задели 10 милиарда долара за екопроекти.

Принц Чарлз заяви: „Разковничето за успеха в борбата с климатичните промени е привличането на частния сектор в сферата на финансирането.“, а кралица Елизабет изпрати послание към участниците в срещата.

На срещата в Глазгоу е и известният актьор Леонардо ди Каприо. Точно чрез такива хора, които са примери за подражание, посланията за борба с климатичните промени стигат до повече хора.


Екоактивистите шеговито наричат срещата KOP (Kick out the polluters – Изритайте замърсителите) вместо COP (Conference of the parties – съкратеното име на климатичната среща, чието пълно название е: Конференция на страните по Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата).

Световните лидери отстъпват място на преговарящите екипи на държавите, които трябва да изложат в подробности плановете си, свързани с климата в оставащите дни до края на форума.


Постоянно има протестиращи активисти, събират се пред сградите на енергийни компании, няколко души бяха арестувани. Активистите демонстрират срещу кооперативния greenwashing“.

(* При greenwashing зеленият PR и зеленият маркетинг се използват измамно, за да се убедят обществеността, че продуктите на организацията, целите и политиките ѝ са екологични. Нарастването на greenwashing, съчетано с неефективно регулиране, допринася за скептицизма на потребителите към всички екологични претенции, а много корпорации използват зеленото измиване, за да подобрят общественото възприятие за своите марки.)

Новината от 4 ноември е, че над 40 държави са готови да се откажат от използването на въглища, включително страни, чиято енергетика зависи почти изцяло от въглищата: Полша, Виетнам и Чили. Но някои от най-зависимите от въглища държави като Австралия, Индия, Китай и САЩ не са поели подобен ангажимент. Изгарянето на въглища има най-голям принос за климатичните промени. Конкретните държави поемат ангажимент да прекратят всички инвестиции в нови проекти с въглища като у дома, така и в чужбина.

Това споразумение се подкрепя и от световни организации, а някои големи банки заявиха, че няма да финансират каменовъглената индустрия.

„Британският министър на енергетиката Куази Куартенг заяви, че „се вижда краят на въглищата“, но министърът на бизнеса в сянка Ед Милибанд изтъкна, че големите потребители на въглища са извън сделката и че не се споменава нищо по отношение използването на нефт и природен газ.


BBC коментира, че въпреки напредъка в намаляването на използването на въглища в света, статистиката показва, че през 2019 година около 37% от произведеното електричество се дължи на въглищата.

По въпроса с лицемерието, един пример е Борис Джонсън, който се прибра от Глазгоу в Лондон с частния си самолет, но критики се отправят не само от екоактивистите, но и от световни политици, например мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор директно обвини лидерите в лицемерие.“


Дали тази среща ще постигне успех?

„Очакванията не са големи. Обещанията се прекрасни, това което се казва, е чудесно, Вече виждаме и пари се заделят, тръгва финансиране, световните лидери ще спазят обещанието си да дадат 100 милиарда долара на развиващите се страни, има и участие на частния сектор, но има и песимизъм. Унищожаването на горите, например, се е увеличило през 2014 г. след подобна инициатива, каквато беше направена и сега.

Едно са приказките, друго са делата и от волята на всички ще зависи постигането на някакъв напредък - глобалното затопляне да се задържи под 1.5 С. Островните нации са силно обезпокоени, тъй като при затопляне и повишаване нивото на Световния океан, малките острови може да останат под водата.“

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 29-ми април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16