Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Иван Алексиев:

Сливането на Педиатрията и болница "Лозенец" беше прибързано и необмислено решение

| обновено на 15.12.21 в 14:02
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова е поискала временно да бъде спряно решението за сливане на болница „Лозенец“ с Педиатрията. По думите ѝ се е оказало, че и двете болници са бази за обучение на студенти.

До какво щеше да доведе решението на министър Стойчо Кацаров, ако беше приведено в действие?

Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Иван Алексиев.

Едно изключително необмислено и прибързано решение. Тъй като октомври месец той поиска това нещо да стане през Министерски съвет, но той поиска здравно инвестиционна компания да се влее в правителствена. Понеже му отказаха това да излезе като решение на Министерски съвет,  той направи в последния момент нещо по-различно - поиска двете дружества – Правителствена  многопрофилна болница и Здравноинвестиционна компания да влязат в детската болница “Проф. Иван Митев“.

По този начин, без да е необходимо заличаване, щяха да отпаднат двете дружества. Т.е. Правителствената многопрофилна болница изчезва като субект и Здравноинвестиционна компания също изчезва като субект.

При това положение активите на Здравноинвестиционна компания, средствата, които в момента са предвидени за детската болница, щяха да влязат в общо дружество и с тях да се покрият задълженията, които не са никак малки на болница “Лозенец“.

Очаквано е там да потънат повече 30 милиона. И съответно правителствена болница, тъй като тя е база на Софийски университет за обучение, а Специализираната детска болница има с Медицинския университет, бившата Медицинска академия. Това са два университета. Едно дружество не може да има договори с две висши учебни заведения. Това означава, че единият договор трябва да бъде прекратен. Това, което и се случи. От това произтече, че студентите на Медицинския университет и преподавателския състав се противопоставиха.

Многопрофилната болница има педиатрия към нея. Това означава още и че Специализираната детска болница щеше да загуби специализацията за детско лечебно заведение."


Скелето в двора на “Александровска болница“

“За да може да се изпълни строителството законосъобразно, трябваше да бъде изменен застроителният план, там да бъде внесено изменение, което да отговаря на нашите потребности.

Там на това място в момента като бъдещо застрояване е предвидена една много по-малка сграда, предвидена на бъде 14 хил. квадрата разгърната застроена площ за нуждите на Националната детска болница, която да бъде около 50 хил. квадрата застроена площ. Т.е. три пъти по-голям строеж ни трябва."

Чуйте инж. Иван Алексиев в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22