Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трендафил Данаилов

Пътят на един магистрат до професионалното признание

Съдия Трендафил Данаилов е бивш председател на Софийския окръжен съд и носител на Гран при на Националните правосъдни награди за 2021 г. 92-годишният съдия Трендафил Данаилов получи голямата награда за правосъдие на Деветия благотворителен бал на юристите. Той е българският съдия по делото “Антонов”, благодарение на него обвиненията към българските граждани, които италианският съд свързва с атентата срещу папа Йоан Павел II, са смекчени. Отличието идва 40 години, след като светът заговори за българска следа в покушението.

Статуетката и грамотата му бяха поднесени от професор Огнян Герджиков и адвокат Людмил Рангелов. Цялата юридическа гилдия в залата, повече от 220 души, стана на крака и аплодира Трендафил Данаилов, който бе придружен от своето семейство. Той сподели, че е работил над 50 години като съдия и малко повече от 20 години като адвокат.

Съдия Трендафил Данаилов разказа в предаването "Законът и Темида" за своето семейство, за първите години на своята кариера, за първото дело, за делото "Антонов"...

"Животът ми протече бурно, интересно и динамично, изпълнен със страст, вълнения и амбиции. Никога не съм бил равнодушен към действителността, която ме заобикаля. Независимо от всички превратности в новата история на страната ни, успях да запазя собствената си идентичност и гражданска позиция. Живях честно и достойно. Никога не съм робувал на предразсъдъци, фанатизъм и мания за величие. Винаги съм бил умерен, почтен и толерантен. Отнасял съм се с разбиране и уважение към чуждото мнение

Старал съм се да бъда тактичен и деликатен в отношенията с хората, с които работих и общувах. Основното правило в моите действия и поведение беше да правя добро и на никого да не вредя. Към семейните ми, професионални и обществени ангажименти се отнасях с цялата си отговорност. Доволен съм, че създадох едно почтено семейство и съм обграден с обичта и уважението на близките си. Съвестта ми е чиста и спокойна и това ми дава основание да твърдя, че изживях щастливо, пълноценно и достойно своя жизнен и творчески път. 

Уважавам всички юридически професии, стига човек да има любов да изпълнява служебните си задължения. Моята любов беше съдийството. Някак си дали така тръгнаха нещата покрай брат ми, но целият ми живот, около 40 години, минаха в съдийство. Тази любов си остава и сега.

За мен юристът трябва да бъде човек с висок морал, с богата обществена и професионална култура, да е честен и справедлив, да не се поддава на никакви влияния. Самият съд трябва да бъде независим. Няма място за никакви партийни, професионални и други влияния. 

Влезе ли политиката в една професия – не търси резултат от неяТия партийни пазарлъци водят до всичките неудачи в обществото – и в икономика, и в политика, и във всяко едно отношение. Но специално в правото партиите нямат работа. Ако искат да има ред и законност."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – личен архив, инж. Пламен Колев, инж. Виолета Цолова, Национални правосъдни награди



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13