Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Мутафчийски: Оперетата е приказка за възрастни

| обновено на 19.02.22 в 15:18
Снимка: личен архив

Роден е през 1972 г. в  гр. Варна. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” – София през 1999 г., специалност оперно пеене като студент на проф. Лили Стефанова и проф. Павел Герджиков.

Още като студент в първи курс на Академията през 1996 г. дебютира на сцената на Варненска опера в оперите „Така правят всички” от Моцарт и “Любовен еликсир” от Доницети, където изпълнява баритоновите партии.

От 1997 г. е солист в трупата на Националния музикален театър “Стефан Македонски”.

Лауреат и носител на Първа награда на Първия конкурс за млади оперетни и мюзикълни артисти “Мими Балканска” – 1997 г.

За ролята на Конферансието от “Кабаре” през 1999 г. е номиниран за наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци “Кристална лира”, а през 2003 г. получава „Кристална лира” за ролята си на Джери/Дафни в “Муци/Някои го предпочитат горещо”.

Александър Мутафчийски е главен герой в “Нашият ден“:

Границата

"Границата винаги е в добрия вкус, ние се подчиняваме на тази граница и гледаме да я следваме стриктно. Привърженик съм на класическите изразни средства.

Десет години съм пътувал с Музикалния театър из цяла немскоговоряща Европа и още тогава се правеха модернизации и на оперите, и на оперетите, на класически театър, това не е нещо ново.

Публиката обаче, която идва на спектаклите, казваше – “Идваме с удоволствие да ви гледаме, защото при вас виждаме една класическа поставена постановка, душата ни е зажадняла за класически театър.“

На 11, 12 и 13 март са премиерите на новия прочит на “Графиня Марица“ на Музикалния театър.

“Графиня Марица" – чардаш, шоколад и рокендрол

“Оперетата е приказка за възрастни, приказка за любовта, приказка, която носи романтика, и искаме да я направим малко по-интересна.

Откакто съм солист в Музикалния театър, съм участвал в три постановки на “Графиня Марица“, те се поставят приблизително по един и същи начин. Сега искаме малко да поразнообразим тази приказка.

Изместваме действието, което се развива в началото на 20-те години, в 50-те.

Отново ще бъде много романтично и мисля, че приказността на това време ще подсили още повече очарованието на тази постановка.

Действието ще се развива отново в имението на графиня Марица, но в него има една приказна фамилна шоколадова фабрика, ето откъде идва шоколадът. 50-те години носят зараждането на рокендрола, ето къде е и тази връзка.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17

Четене с разбиране като игра

Платформата "Книговище" връчи годишните си награди от Априлското състезание по четене с разбиране. В него взеха участие десетки деца от цялата страна. Искра Джанабетска, една от създателките на "Книговище", говори в "Какво се случва" за положителните практики, които насърчават децата да четат. "Когато започнахме "Книговище" заехме един работещ..

публикувано на 23.05.24 в 08:14

Феникс Върбанов с нова изложба и стихове в галерия "Аросита"

Изложбата на Феникс Върбанов " Swell / Мъртво течение " представя автора в нова светлина. Творбите в нея са едновременно близки, но и различни от показаното в наскоро завършилата изложба "Пулсации", в галерия "Стубел". Тук, освен произведения, изпълнени в характерната колажна техника, художникът представя рисунки и литографии. Феникс Върбанов..

публикувано на 22.05.24 в 16:08

"Вазовчета" подаряват песен на всички българи по света за 24 май

Организираното от сдружение "Христо Ботев" Българско неделно училище "Иван Вазов" в Париж отбеляза десет успешни и щастливи години от своето създаване. В театър "Св. Леон" на 19 май се събраха стотици Вазовчета: деца от присъствената и дистанционната форми на обучение, техни родители, бивши ученици и учители, български и френски приятели на училището,..

публикувано на 22.05.24 в 12:00