Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от рождението на баритона Никола Василев

| обновено на 26.02.22 в 13:12
10
Никола Василев и Мариана Цветкова cлед cпектaкъла нa операта „Андре Шение” от Умберто Джордано в Cофийcкa оперa, 2004 г.
Снимка: Cофийcкa оперa

През далечната 1960 г. завършва Консерватория в София при проф. Елена Орукин и проф. Драган Кърджиев. Преди това е вземал уроци при Любен Минчев и Христо Вълчанов.
А преди изобщо да се насочи към пеенето Никола Василев е мечтаел да стане хоров диригент. Дори печели награда в Рим със свой състав, който дирижирал. Свирел активно и на акордеон. След инцидент, при който сериозно наранява ръката си, се насочва сериозно към пеенето.

Отраснал е в многодентното семейство на учителка и обущар. Всяка събота родителите му са водели децата си на оперета. Първата опера, която го очарова била „Севилският бръснар“ с Михаил Люцканов и Михаил Попов. Пред детския поглед е блеснала и „Травиата“ с Лиляна Барева и Илия Йосифов.



Младият баритон дебютира в „Севилският бръснар“ на Росини в Софийската опера през 1961 година и изпълнява ролята на Фигаро над 100 пъти в своята кариера! Още в първата година пее още три знакови партии от лиричния баритонов репертояр – княз Елецки от „Дама Пика“ на Чайковски, Марсел от „Бохеми“ на Пучини и Жорж Жермон от „Травиата“ на Верди.
„Сватбата на Фигаро“ (най-вляво Димитър Станчев, а най-вдясно с белия костюм Никола Василев)
Повече от 30 години посвещава на Софийската опера. Ролите са над 40-сет. Специализира в Миланската скала при маестро Пасторино и при Карло Талябуе. Гастролира по цял свят - бившия СССР, Англия, Швейцария, Испания, Куба, ГФР, Румъния, Турция. С красивия си тембър, музикалност и присъствие Никола Василев печели любовта на публиката.
Никола Василев в ролята на граф ди Луна в „Трубадур“ на Верди
„Аз отдавам целия си съзнателен живот на едно изкуство, което безкрайно обичам“ – споделя певецът.
По повод гостуване в Базел в ролята на граф ди Луна в „Трубадур“ на Верди в пресата отбелязват – „Като че ли излязъл от страниците на партитурата граф ди Луна беше българинът Никола Василев, завладяващ като явление на сцената и заслепяващ с красотата на своя глас...“

В предаването „На опера в събота“, на 26 февруари от 20 часа, звучат откъси от:
• „Дон Карлос“ от Верди с Николай Гяуров, Юлия Винер и Любомир Бодуров;
• „Трубадур“ от Верди с Райна Кабаиванска, Стефка Минева и Димитър Дамянов;
• „Рита“ от Доницети с Лиляна Барева и Петко Маринов;
• „Севилският бръснар“ от Росини с Николий Гяуров, Петя Иванова и Кирил Дюлгеров.
Както и арии от „Андре Шение“ от Джордано, „Силата на съдбата“ и „Атила“ от Верди и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Вилхелм Тел" от Росини във Виенската държавна опера

В съботната вечер (27 април от 20 часа) ще бъдем във Виенската държавна опера , за да проследим спектакъла на "Вилхелм Тел" с дата 16 март 2024 година. Последното сценично творение на Росини съперничи по времетраене с божествените дължини на Вагнеровите шедьоври. Това е една от причините "Вилхелм Тел" сравнително рядко да се поставя по..

публикувано на 27.04.24 в 07:55
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50