Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „12-те разгневени жени“

Снимка: Ангелина Грозева

Университетският театър на Нов български университет представя пиесата на американския драматург Реджиналд Роуз – "12-те гневни". Режисьорът на представлението проф. Ева Волицeр поставя постановката изцяло в женски състав, през годините пиесата е играна само от мъже или в смесен състав. Тестът е написан като телевизионна пиеса през 1945 година и е обявен за национално богатство на Съединените американски щати. 

Сюжетът разглежда събранието на дванадесет съдебни заседатели, които трябва да решат съдбата на 18-годишно момче, обвинено в най-тежкото престъпление – предумишлено убийство. Всички, освен един от заседателите, са убедени в неговата вина. Как се борави с драматургия, в която един живот е отнет, а друг е поставен на карта, успеят ли съдебните заседатели да решат безпристрастно дали обвиняемият е виновен или невинен, важна е отговорността на всеки един съдебен заседател и като актьорска задача за актрисите това е ключово, твърди режисьорката проф. Ева Волицeр:

„Тази адаптация е изключително интересна. Доста сложно е като действие, като решение и като реализация. Аз обичам да работя чрез актьора. Той носи посланията, идеята, драматизма. Тази пиеса не търпи външни прояви и ефекти. Постигаме това с младите актриси – психологическия елемент, драматизма и трагизма на съществуването. Важното е присъствието – категорично, дълбоко и смислено в този спектакъл. Актьорите, които преживяват своите образи и дълбоко проникват в същността. Пиесата звучи изключително съвременно. Когато в една страна демократична всеки може да каже всичко, без да бъде санкциониран, това е ключов елемент.“

Една от актрисите – Тамара Ангелковска, която е родом от Македония, се превъплъщава в ролята на съдебен заседател:

„Всички героини се борят за правдата. Моята героиня е доста колеблива, страхува се да влиза в конфликт, но от друга страна, излага силни аргументи, които изцяло променят хора на събитията. Работих главно с психологически анализ за подготовката на ролята. Пиесата показва колко е неправилно да си създаваме предварително мнение за някого само по външни характеристики, относно произход също, ако се водим от тях, можем да стигнем до катастрофални последици. Искрено се надявам да премахваме тези предразсъдъци от нашето общество и да се борим за правда.“

Спектакълът „12-те разгневени жени“ можете да видите на сцената на Университетски театър НБУ на 25.03 и на 31.03 2022 г.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Ангелина Грозева, НБУ и личен архив на Тамара Ангелковска




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Киноваканция" в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" за трета поредна година в Бургас. Най-новите български игрални, документални и анимационни  филми ще могат да видят любителите на киното до 16 юни в зала "Тончо Русев" на Дома на Нефтохимика – Бургас.  Обединяващата тема  в тазгодишната селекция е "Силата на волята". Организаторът на събитието Кремена..

публикувано на 15.06.24 в 16:40

"Workshop Еленов‘24" – изкуството на фокус

"Семейно радио" излъчва директно от сцената в кино "Кабана" на фестивала в памет на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов. Участват негови ученици, деца и тийнейджъри от артателиетата, родители и представители на институциите. В продължение на три поредни дни от 11:00 до 15:00 ч. на сцената на Кино "Кабана" се провеждат артработилници..

обновено на 15.06.24 в 14:57
сцена от спектакъла „Онзи, другият Ню Йорк“

Границите на България и животът на българските артисти в Ню Йорк

Като се затопли времето – и това навън, и това вътре в нас, на човек рязко започва да му е тесен градът. Пътува му се. Например за да опознае границите на България, но не тези, за които картата говори, а онези, които сам си рисуваш – в съзнанието, в действията, в мечтите си. Точно така може да навлезе в живота на българските артисти в Ню Йорк,..

публикувано на 15.06.24 в 09:15

Съвременни артисти изследват идеята за съвместния живот

Тази събота вечер, 15 юни, с видеопрожекции в подлеза на Царевец, до Орлов мост в София, започва третото издание на платформата на Института за съвременно изкуство "Суперпозиции".  През 2024 г. то носи мотото "Living Together / Живот заедно" и е курирано от Катя Ангелова и Лукреция Чипители.  Всяка вечер до 22 юни видеата могат да бъдат гледани в..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шесто издание на конкурса "Слави Шкаров" в Русе

Oт 18 до 22 юни Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе е домакин на Националния конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров". Конкурсът носи името на един от най-талантливите ни театрални режисьори на ХХ век – Слави Шкаров, творил на русенска сцена повече от 20 години. За втори път конкурсът се провежда в новия формат, въведен..

публикувано на 15.06.24 в 08:55