Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Бакалов:

Свободата в медиите зависи от свободомислието в обществото

България се изкачва с 21 места в Индекса за свободата на словото

Иван Бакалов
Снимка: БГНЕС

България се изкачва с 21 места в годишния Индекс за свободата на словото на организацията "Репортери без граници" и вече заема 91-во място, а не 112-о, както беше миналата година – това съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти.

Според доклада на “Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-о миналата година.

“Не съм оптимист, медиите са се превърнали в политически партизани, които обслужват някаква политическа сила или политика. Свободата в общи линии се крепи на свободния човек, а повечето хора в България искат цензура“, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР Иван Бакалов, журналист с дългогодишен опит в печатните медии, настоящ издател на онлайн изданието E-вестник и допълва:

“Свободата в медиите е зависима от свободомислието в обществото. Тя се крепи на самите журналисти.“

Според него проблемът е, че журналистите имат все по-ниски доходи и в тази ситуация не може да се очаква голяма свобода:

“В корумпирани страни като България хората, които са на власт или забогатеят от властта, се опитват да правят т.нар. “фасадна демокрация“ – купуват медиите и ги овладяват.“

Бакалов смята, че 90-те години са били най-свободният период за вестниците:

“Днес имаме интернет, който дава голяма свобода. Неща, които големите медии избягват, излизат в сайтове и онлайн издания. Въпросът е, че читателската аудитория се пренесе в социалните мрежи, а там следи много изкривено случващото се, защото потребителите са в приятелски кръгове и групи, и новините, които излизат, са филтрирани през техните търсения. Общественото мнение се фрагментира. Това засилва разделението в обществото“, посочва още Бакалов.

“Днес имаме преди всичко ПР агенции, а не журналистика. Както казва Джордж Оруел: “Журналистика е да публикуваш това, което някой друг не иска да бъде публикувано, всичко друго е ПР“, казва Бакалов.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарислав Николов: ИИ има сериозно място в медицината, но няма как да замести емпатията

Как навлизат Изкуственият интелект и новите технологии в медицината и дали ще спечелят битката за човешкото здраве?  В последните години наблюдаваме значителен напредък в медицината благодарение на изкуствения интелект (ИИ) и новите технологии. В предаването "Време за наука" младият лекар Дарислав Николов сподели своите виждания и опит относно..

обновено на 23.07.24 в 12:38
Нина Цанева и Деница Симеонова

Деница Симеонова: За възможностите на женското лидерство в Европа

Деница Симеонова е предприемач с дългогодишен международен опит в технологичния сектор. Като народен представител и бивш председател на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Симеонова се фокусира върху политики в подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Повод за разговор в "Нашият ден" е предстоящото Лятно училище по женско..

публикувано на 23.07.24 в 12:25

Илияна Йотова: Нужен е координиран подход, за да покажем значението на българистиката

Преди по-малко от месец се проведе международният форум за кирилицата "Азбука. Език. Идентичност", инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Двудневната конференция бе организирана с подкрепата на Министерството на образованието и науката, продължавайки традицията на международния форум за кирилицата "…И ний сме дали нещо на света" от 2022 г...

обновено на 23.07.24 в 11:30
Константин Иречек

Константин Иречек, или какво не знаем за него?

На 24 юли се навършват 170 години от рождението на Константин Иречек, младият чешки учен, написал първата академична история на страната ни и допринесъл за изграждането на следосвобожденска България. Повечето от нас свързват името му най-вече с романа на Алеко Константинов "Бай Ганьо", чийто герой е той, а напоследък и с някои цитати от неговия..

публикувано на 23.07.24 в 09:16

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20