Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Неделчев чества своята 80-годишнина

С конференция в Нов български университет и честване в Американския център на Столична библиотека беше отбелязана 80-годишнината на проф. Михаил Неделчев. Литературен вестник посвети цял брой на юбилея. 

Ето какво пише Галин Тиханов: "През 80-те години, когато следвах в Софийския университет, Александър Кьосев ни препоръча книгата на Михаил Неделчев "Социални стилове, критически сюжети“. В България сводът на високата теория по това време включваше различни парадигми; четейки Михаил Неделчев, разбирах, че нито една от тях не присъства в книгата му в чист вид. Имаше нещо от руския формализъм, от Барт, но те бяха омекотени, почеркът беше наклонен към идеята за личността на автора, която ставаше съсредоточие на идеологически промени и културни фантазии. Оттогава насам чета с удоволствие текстовете на Михаил Неделчев. Радвам се на находките му и се уча от неговата енергия, гражданска и литературоведска. През последните петнадесетина години той стана естествена спойка между няколко поколения литературоведи в България – рядка заслуга, която му отрежда особено място. Може би затова дори и най-младите често го наричат "бате Мишо", една по-фамилиарна препратка към тази патриаршеска роля. Поздрави от сърце за юбиляра и за много години!“

Да поздравят проф. Неделчев в Американския център бяха дошли много хора, прочетоха се поздравителни адреси, свири проф. Анатоли Кръстев, а също и Петър Чухов и Иван Христов, а проф. Пламен Дойнов описа цели 12 общности, в които е пребивавал и пребивава със своя неизтощим плам проф. Неделчев – от миналото, та до днес. 

В своя текст в юбилейния брой на "Литературен вестник“ Пламен Дойнов с право отбелязва: "В какъвто и образ да ни се привижда Михаил Неделчев, едно от най-отличаващите го неща е начинът, по който го проявява. Почти винаги – в акция. Дали ще играе ролята на литератор, историк, говорещ критик, литературен изследовател, политик, редактор, преподавател или просто свободен гражданин, Михаил Неделчев има нужда от пространство, в което да разгърне действие, да се про-яви, да извърши нещо със словото. Обича да казва: Предлагам да направим акция... Или: Вчера проведохме една акция, която... Или: Ще извършим акция...“

Честването на 80-годишнината на проф. Неделчев се превърна също в такава акция. 

Чуйте репортаж с участието на Пламен Дойнов, Йордан Ефтимов и самия рожденик.


Снимки – НБУ

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Вандов с първа награда за цялостен принос към българския театър

Никола Вандов е първият носител на наградата за цялостен принос към българския театър на Обществото на независимите театрални критици, което е член на Международната организация на театралните критици. Обществото присъди Годишната си награда на уважавания театровед за неговата неизменна преданост и рицарско служене на българския театър, за..

публикувано на 30.06.24 в 12:15

Белият цвят на камъка в изложбата на Иван Русев

Изложбата на Иван Русев "Бяло" в галерия "Арте"  е част от събитията по повод 70-aта годишнина на автора.  Камерната експозиция включва 11 бели каменни пластики, 20 рисунки във вътрешното пространство и няколко по-големи скулптури в откритото пространство на галерията. Обединяващото е белият цвят на камъка и мощната творческа енергия на автора...

публикувано на 30.06.24 в 08:50

Граф Дренски – безделник по душа

В книгата си "Граф Дренски – безделник по душа" Траян Антов представя коктейл от лични спомени, шеги и закачки, разкази за остров Бали и Виетнам и опити за сериозни разсъждения. На страниците се мяркат негови роднини и Румен Урумов, Елисавета Багряна, Елена Бобевска, Таню Киряков, Пламен Димитров, Дора Габе, Тома Спространов, Весел Цанков, Ники..

публикувано на 29.06.24 в 12:35
Асен Блатечки и Николай Урумов

Николай Урумов поставя "Зимните навици на зайците" в Ловеч

Драматичният театър в Ловеч между две премиери в края на сезона – в "Артефир" разказва директорката на ДТ "Борис Луканов" Биляна Петрова . "Зимните навици на зайците" е пиеса, писана от Станислав Стратиев през 1996 година и поставяна само веднъж. Николай Урумов, в качеството на режисьор и актьор, съживява този сатиричен сюжет  за "България,..

публикувано на 29.06.24 в 11:35
Автопортрет, 1983

За материалното и духовно наследство на Дечко Узунов

Казанлък е град, който освен наследството на траките и аромата на роза дамасцена може да предложи на своите гости едно пътуване в чудния свят на изобразителното изкуство. На 27 юни в Софийската градска художествена галерия се състоя лекция на тема "Дечко Узунов и неговото наследство в Казанлък". В "Артефир" д-р Пламен Петров говори за..

публикувано на 29.06.24 в 08:30