Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Пламен Димитров: Системно негласуващите не виждат представителство в кандидатите

Има какво да се желае от политическото говорене и поведение

Снимка: Радио Видин

Какви са настоящите предизборни обещания и послания какво и как избираме за пореден път?

“Избирателят има цялата палитра от емоционални преживявания. Имам опит в наблюдението на тези, които не гласуват. При всички избори проверяваме какви са техните психологически основания“, казва в “Нашият ден“ психологът д-р Пламен Димитров и допълва:

“Нашите наблюдение са, че големите групи от хора, които системно не гласуват, са тези, които не виждат представителство в сегашните кандидати за власт.“

Новите избори

“Важно е да отбележим, че тези избори са натоварени с изключително много очаквания, тъй като има кризи за управление, които в момента само плашат хората и нагнетяват ужаса, в който те живеят вече няколко години. Затова е много важно как ще протече тази кампания и доколко най-важните фактори в нея ще се отразят на резултата?

От опит знам, че такъв тип избори зависят много от избирателната активност. Ключово ще се окаже управлението на динамиката, на преместването на отделни групи избиратели към един или друг кандидат.

От социално-психологическа гледна точка вотът се мести през последните избори. Твърди части от електората правят решенията си в последните моменти“, посочва той и подчертава:

“Има и много фантазии и много проекции. Много от партийните лидери показват, че не могат да победят демоните, с които обичат да си играят – манипулации, проекции върху другите и обвинения. Често изказванията се превръщат не в конструктивни обещания за програми, които отговарят на потребностите, а се пренася във вид междуличностна и междупартийна война.“

Жестове и невербална комуникация

“Това отразява личната и политическа култура на тези, които правят съответните жестове. В по-голямата си част хората са силно емоционални, когато взимат решения. Емоции решават изборите и то не само в България. Това, от което се нуждаят хората в кампаниите в момента, е да мислят за себе си. Не толкова да изпадат в нарцистична ярост, да излязат от неврозата си, защото властта поболява, но да влязат в нужните на хората, които им отправят искания, ако се приближат по-близо до тях“, казва още Димитров и допълва:

“Има много какво да се желае от политическото говорене и поведение. Истината е, че хората са им насъбрали и това, което наблюдавахме през последните години, са повече наказателни, протестни поведения на избирателите и показването, че всъщност нямат легитимни представители. Въпросът е - как в оставащите дни от кампанията хората ще бъдат привлечени за съвместната фантазия, която се нарича “решение“?!“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.



По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25