Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Необходимо е легализиране на доплащанията в здравеопазването

Цените в здравеопазването спрямо останалите цени в икономиката изостават над пет пъти

| обновено на 07.09.22 в 14:15
Аркади Шарков
Снимка: Ани Петрова

Основната цел на екипа на служебния министър на здравеопазването  д-р Асен Меджедиев  е подобряване на детското здравеопазване и остойностяване на лекарския и сестринския труд.

Как може да бъде решен един от най-големите проблеми в здравния сектор у нас,  който касае осигуряването на достойни заплати и то най-вече за медицинските сестри? Възможната формула за реализирането на тази цел коментира в "Нашият ден" Аркади Шарков, здравен икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

"Най-добрият остойностител на всеки един труд е пазарът и като продължим през територията на здравеопазването, която същност е един квази пазар, тъй като цените там са хуманно задавани, истината е  някъде по средата“, споделя експертът.

Според Аркади Шарков такава формула е нужна първо на държавата, като частичен остойностител и коплатец на здравни услуги и дейности, колко всъщност струва здравеопазването. Второ, това да бъде сигнал към българските граждани, че здравеопазването всъщност първо не е безплатно, второ то коства много пари, време и грижи, за да се поддържа населението сравнително здраво.

Несправедливостта по отношение на заплащането трябва да бъде изчистена. И част от може да бъде решена като се зададе тон за правилно остойностяване на труда. "Цените в здравеопазването спрямо останалите цени в икономиката изостават над пет пъти, т.е цените в здравеопазването не могат да догонят другите цени, които са развързани“, допълва Шарков.

Според него е необходимо да бъде изготвена формула за остойностяване на цената за производството на един лекар и съответно навлизането му в системата. В допълнение са нужни изключително добре подбрани статистически данни, които да осигурят скелета, който ще е основата за следващите няколко години при формиране  и договаряне на цени в здравеопазването.

"Легализирането  на доплащанията в здравеопазването е наложително. В момента те са легализирани частично, когато говорим да доплащане за екипи. Но легализирането за това , че човек може когато се налага да доплати в лечебно заведение първо ще осигури прозрачност и видимост на пазара", твърди експертът.

Утре предстои представянето на годишното изследване на Експертния клуб за икономика и политика  и "Тренд" за достъпа на пациентите до системата на българското здравеопазване.

Целия разговор с Аркади Шарков можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26