За завръщането към корените или будителската мисия разказват книгите "Егрекът" и "Шака ореси". В "Терра култура" преподавателят в Бернския университет д-р Ерик Евтимов, чийто живот e разделeн между България и Швейцария, споделя, че литературният език и диалектите могат взаимно да се обогатяват.
Д-р Евтимов е наследник на хазяите на Владимир Димитров-Майстора в село Раждавица и продължава да следва съхраняването на българската любов и традиции. За него е привилегия да бъде и дигитален посланик на Майстора.
"Човек, който живее в различни страни, има едно разделено виждане върху нещата, което в много случаи е също и положително, защото дава силата и възможността да сравнява и да търси истинските и важните неща в живота“, казва д-р Евтимов.
Добре е всеки един от нас да осъзнае, че може да бъде в ролята на будителя. За д-р Евтимов двете части от неговото съществуване са родствена връзка с Кюстендилския и с Пернишкия край. И допълва, че будителят с главно "Б“ е във всеки един от нас, защото всеки може да събере малките неща и да ги предаде на голямото общество, което би трябвало да се създава и да върви напред.
Книгата "Егрекът“ е речник с 2000 думи и изрази от южния склон на Витоша. Говорът в ежедневното битие е в основата на този речник с две хиляди думи и изрази от селата – от изворите и по двата бряга на река Струма, до полегналия в низината Перник. Хората от тези села, известни някога със своите топилни за метал, изричат думите така, сякаш изковават скъп детайл в огъня на своите самокови.
Авторът споделя, че думите, които пази от своите баби, имат изключително силно звучене за обстоятелствата, природата и насочва към хора, които може с много силен и кратък начин да бъдат описани. "Диалектът е много изконно и много силно като послание. Това е нещото, което ме накара да събирам думите, които са от пулсацията на кръвта“, твърди той.
Втората книга "Шака ореси“ или шепата орехи е полезна и днес, и утре на българина, защото съдържа готварски рецепти, носещи вкуса на миналото.
"Традиционната българска кухня, сравнявайки с другите кухни на света, се различава от бързия и много натурален начин на готвене. С продукти, които са свежи за деня, и вкус, който остава много характерен с продуктите, които се използват. Пресъздавайки ги в една книга, се получава едно митично разбиране за готвенето, като благодарност“, посочва д-р Евтимов. И допълва, че "майката, домакинята и пазителката на дома говори чрез гозбите, които приготвя за останалите членове на семейството“.
Част от заглавията на рецептите, включени в книгата, са: пържени кюфтенца по селски "Миане“, супа топчета, телешко – горски кебап, попска яхния, постна мусака. Интересни са предложенията за супи – млечна домашна чорба, чорба от три китки. Има и много десерти, както и рецепти за сладко от зелени смокини, сладко от бели череши – беловици.
Да видиш богатството на миналия свят, който може би е ключът към богатството на днес и утре на България. “Богатството е в малките неща. Ние трябва да се огледаме и да намерим малките неща, думите, спомените. Връзката с поколенията, които са били преди нас, и да им отдадем нужното уважение и да бъдем по-добри, за да създаден един по-добър свят, с който да се гордеем“, твърди д-р Евтимов.
Целия разговор с д-р Ерик Евтимов можете да чуете в звуковия файл.
В редакция "Хумор и сатира" акъл имаме много и щедро го раздаваме, не ни се свиди. Огледаме се, видим област, където явно се нуждаят от акъл и веднага ставаме мозъчни донори, така да се каже. За съжаление често пъти акълът ни се отхвърля, не влиза в работа, което си личи навсякъде у нас. Това обаче не ни разколебава, продължаваме да раздаваме в..
Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как фалшивите, подвеждащи и изфабрикувани новини се разпространяват по различен начини в различните общности? В "Работилница за журналисти" на АЕЖ - България беше представено ново проучване на..
В Деня на патентоване на първата електрическа самобръсначка и първото изкуствено кръвопреливане в света, гост в студиото е Илиана Типова – отличник на випуска на 10-ия майсторски клас по радиожурналистика на БНР. Тя е автор и водещ на предаването за туризъм и хоби на Радио Кърджали "Накъде в неделя". За връзката между Граф Дракула, Хелоуин, гробищата..
Епигенетиката изучава изменения в гените, които не се дължат на промени в ДНК последователността. Тези промени могат да бъдат предизвикани от външни фактори – въздух, стрес, хранене, и в някои случаи се предават на следващите поколения. За епигенетичните фактори и тяхното овладяване в изпълненото със стрес ежедневие в "Terra Култура" говори..
От 2 декември всеки понеделник между 8:30 ч. и 9 ч. в ефира на "Нашият ден" ще гостуват български иноватори със зелена бизнес ориентация. Поводът е първото национално проучване на Move.bg "Зелени решения от България 2024" . За "зелените решения" в бизнеса и данните от проучването в предаването разговаряме със Саша Безуханова –..
Международният театрален фестивал "Дивадло" в Пилзен e един от най-престижните фестивали, посветени на театралното изкуство в Европа. Фестивалът представя..
Как политиците трупат гласоподаватели през конспиративни теории и дезинформация, коментира във "Въпреки мрежата" по програма "Христо Ботев" Тодор..
Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg