Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награди за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ

5
Владимир Йончев и Петър Стоянов (от ляво надясно)
Снимка: Николета Атанасова

Граждански форум под егидата на президента Петър Стоянов обяви носителите на "Награда за гражданска доблест и човешка доброта в помощ на украинския народ". 

Ето репортаж от събитието на Николета Атанасова, с номинация за тази награда.

"Идеята на този форум е да се говори за добро и съпричастност. За съжаление смисълът на тези думи доста се е разместил заради начина, по който нашето общество приема всичко, което се случва в Украйна. Голямата награда в три категории взеха: за "Бизнес организация“ – издателят Манол Пейков, за "Неформално сдружение“ – "Мати Украйна“, и за личност голямата награда получи Тихомира Методиева, която още през 2014 по време на украинския Майдан беше в Украйна. 

В речта на Тихомира Методиева по време на награждаването със спомен оттогава – 2014-а – тя илюстрира какво я мотивира днес да помага на украинския народ във войната, която Путин започна в Украйна. Тя разказа, как пред очите ѝ тогава са пребили студентите на площада в Киев, но най-много са я впечатлили възрастните, които на следващия ден са се стекли на площада с плакати: "Няма чужди деца".

Солидарността, както и че добрите дела пазят злото да седи далече от нас, влезе в посланията на всички наградени.

Иван Калчев (Глиги) каза, че според него: 

"Истинските герои не са тези, които се сражават на фронта, а цивилното, невинно население в Украйна.“ И даде пример от фронтовата линия – как от едната страна на шосето падат бомби, а от другата – виждаш как комбайн жъне огромна нива или някакъв старец полива градината си в полуразрушена къща."

Един от най-значимите за мен въпроси е: Защо е важно обществото и политиците в България да показват ясна позиция за войната, която Путин започна в Украйна, а и с целия цивилизован свят. За това разговарях малко преди началото на церемонията с журналиста Веселин Стойнев, според когото: 

"Този въпрос е важен, за да знаем кои сме ние. Откак започна войната, в България загубихме голяма част от националното си достойнство, главно чрез нашите политически представители, които и до ден-днешен държат страната в разкрач между Кремъл и моралния избор. Това срива националното ни достойнство. Ние сме сред малкото страни, които не са се определили ясно. Също така, не можем да разберем, че е в полза на българския национален интерес да застанем на страната – против агресора, защото после лесно можем да се превърнем в негова мишена. Ние сме като в стария виц – ако Брежнев кихне, българите си отварят чадърите. Това е ситуацията у нас сега.“

Едно от най-важните послания на този форум беше, че "отношението към тази война не е въпрос на политика, а въпрос на базов морал и всички, които имат колебания за тази война, имат проблем именно с базовия морал, с обикновените човешки ценности като съпричастност, солидарност, инстинкт към добрина.“

Снимки – Николета Атанасова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08