Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Розовата къща – последното безплатно място за хора със зависимости

Снимка: @thepinkhousesofia

“Розовата къща” е единственият нископрагов център в София, в които хората, страдащи от зависимости, да намерят подслон, да се нахранят, изкъпят и да облекат топли дрехи. Само преди дни призивът в социалните медии беше, че това временно убежище отново започва да се пълни с хора.

В "Нашият ден“ Юлия Георгиева, която е сърдечният ритъм на този център, споделя, че дневно минават между 45-50 души, което е много за капацитета на къщата, в която има две и половина работни позиции и това са 60 кв.м.

"В "Розовата къща“ няма как да предложим нощувки. Надявам се, ако Столична община помогне, бихме направили отделен приют за хора, които употребяват наркотици, защото там нуждите са по-специфични“, допълва тя.

Този център има нужда от перманентна подкрепа за покриване на всякакви нужди – от наем, през заплати на хората, работещи там, до осигуряване на различни медицински, битови материали и храна. Сумата, която е необходима, за да функционира "Розовата къща" месечно, е около 10 000 лева.

"Реално действие, което може да подпомогне тези хора и те да се чувстват по-добре и да се социализират по някакъв начин, е да се опитаме да им намерим работа и да ги направим смислени за всички", казва Юлия Георгиева.

В момента центърът се нуждае от завивки и спални чували за хората, които спят навън. Другото нещо, от което винаги има нужда, са превързочни материали. Хората, които търсят помощ в "Розата къща“, не фигурират по никакъв начин в социалната и здравната система.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимка – Розовата къща, @thepinkhousesofia
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга за съвременното китайско общество сред акцентите на Панаира на книгата в София

В рубриката "Епизоди от живота" поглеждаме към Панаира на книгата в София. Сред многобройните събития, привличащи вниманието на читателите, се открои премиерата на книгата "Съвременното китайско общество – устройство и начин на живот". Този изключителен труд е издаден по повод 75 години от установяването на дипломатическите отношения между България..

обновено на 03.06.24 в 10:03

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44