Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформа в БСП или борба за власт?

Борис Попиванов: Коалицията на ПП и ДБ върна интригата за първото място на изборите

Петър Чолаков: Би трябвало санкциите по “Магнитски“ да имат негативен ефект върху ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

В следващия парламент се очаква да влязат пет политически формации, шестата е  около 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

Това показва новото национално представително проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” по-малко от два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори, предаде БГНЕС

От Младежкото обединение в БСП настояват решението за изключване на 14 души от партията да бъде преразгледано в най-кратки срокове.

Заседанието на 50-ия Конгрес на БСП наложи мярка "изключване" на 14 членове на БСП, сред тях 5 от Младежкото обединение.

“Едва ли такива действия могат да се отразят позитивно, защото такива скандали няма как да предизвикат нещо положително в избирателите на БСП. Ако видим електоралната тенденция от последните години, вървят надолу“, казва в ефира на “Нашият ден“ политологът Петър Чолаков.

“Когато нещата не вярват в една фирма, обикновено сменят директора на фирмата, но явно този принцип в БСП не важи“, посочва още той.

Според него при поведението на Корнелия Нинова не става дума за борба за идеи, става дума за борба за власт, защото сред 14-те човека, които бяха изгонени от БСП, е имало хора с най-различни оттенъци на лявото.

Доц. Петър Чолаков

Новата “Левица“

Тази нова “Левица“ всъщност е добре позната стара “Левица“. Това са лица, добре известни на българските избиратели. Същевременно те имат доста сериозен политически багаж, поизхабени са, така че не очаквам някакви чудеса от храброст“, посочва той.  

Какво да очакваме от обединението на ДБ И ПП?

“Това обединение най-малкото ще бъде устойчиво до изборите, защото те са си направили сметката, че ако играят по-отделно имат по-малки шансове“, казва Чолаков.

Според него би трябвало санкциите по закона “Магнитски“ да имат негативен ефект върху партия ГЕРБ.

Борис Попиванов

“Реформата в БСП е абсолютно необходима. В този смисъл борбата за власт, която цари там е борба от екзистенциален характер за самата партия, защото под ръководството на Корнелия Нинова партията върви устойчиво надолу“, казва политологът Борис Попиванов в ефира на “Нашият ден“ и акцентира:

“Нинова се опитва по едноличен начин, без диалог, да опитва едни и същи неща, които вече са водили до негативен резултат и да се надява, че следващият път резултатът ще бъде позитивен“.

Според него БСП се е свила като послания към различните групи и цялото общество и е останала в един много малък сегмент, който все повече се маргинализира:

“сякаш ръководството на партията съзнателно се дистанцира от своето добре познато през последните 30 години интелектуално ядро, самоизолира се от младите. Не бива да забравяме, че от изключените на конгреса една значителна част бяха ярки представители на младежкото обединение на партията. Самоизолира се от големите градове и някак се опитва да разчита единствено на определени консервативни нагласи в по-долните слоеве на обществото, което би могло да има известен електорален ефект, но не задава трайна перспектива, защото не позволява самата партия да бъде харесана и припозната от избиратели с други възгледи. Именно това е голямата криза, в която г-жа Нинова вкара БСП“.

Защо опитите за алтернатива вляво през годините не са успешни?

“Защото тези опити в последните 30 години продължават да страдат от синдрома на фигури, които от една страна, са напуснали БСП и претендират да бъдат негова алтернатива, от друга, постоянно гледат към БСП. По този начин те излъчват противоречиви послания към избирателите“, посочва Попиванов.

По думите му в случая с новата “Левица“ – от една страна има нещо ново и то се състои в това, че политически фигури и техните формации, които до този момент бяха в състояние на много лоши отношения по между си, разбраха, че единственият шанс да просъществуват в политиката е като бъдат заедно. От друга страна, това, което пропагандират в първите си стъпки, че има алтернатива не на БСП И на курса на Корнелия Нинова не е точно така. Подобно на Нинова те се обявяват за консерватори и подобно на нея се обявяват в едни по-неутрален курс към войната на Русия в Украйна .

Според Попиванов обединението между ДБ и ПП е върнало интригата за първото място на изборите. Независимо как точно стои разположението на тези две сили, от една страна ГЕРБ, от друга страна ПП и ДБ, на този етап не можем да кажем кой ще бъде сигурният победител“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятото на "Тротоара 2020": Музика, култура и TRAP Fest Open Air 2024

С настъпването на лятото, читалище "Тротоара 2020" представя своята вълнуваща лятна програма, в която ключово събитие е TRAP Fest Open Air 2024. Председателят на читалището, Деян Янков, ни разказа повече за инициативата. Всички събития са с "вход свободен" и предоставят уникална възможност за младежите да бъдат активна част от организацията, публиката и..

обновено на 02.07.24 в 10:08

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11

Разград посреща лятото с образователни игри в "Абритус"

Регионалният исторически музей в Разград кани всички деца да се включат в образователната програма "Приключения в Абритус". Инициативата се организира за трета поредна година и е насочена към учениците от първи до пети клас от лудогорския град и техните връстници, които ще са на гости в района през лятната ваканция. Заниманията ще се провеждат в..

публикувано на 01.07.24 в 09:36

Да получим пълни знания за лечебните растения – къде и как?

На 1 юли Православната църква чества деня на свети безсребреници Козма и Дамян, а в народния календар този празник е известен като свети Врач. Светите братя са наричани безсребърници, защото за своите лечебни услуги не искали нищо в замяна, освен да бъдат благочестиви християни. Култът към братята лечители е развит в Източната Римска империя, където се..

обновено на 01.07.24 в 09:30