Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Лейди Макбет от Мценска губерния", опера в четири действия от Дмитрий Шостакович

Либрето: Александър Прейс и Дмитрий Шостакович, по едноименната новела на Николай Лесков
Премиера:
януари 1934 година в Ленинград

Първо действие
Катерина Измайлова е омъжена за богатия търговец Зиновий Измайлов. Измъчват я скуката и постоянните упреци на свекъра ѝ Борис Измайлов. Зиновий заминава за мелницата, а готвачката Аксиния съобщава за появата на новия работник Сергей.
Двамата с вратаря се шегуват с Аксиния. Сергей дори я пъхва в празна бъчва. Намесва се Катерина. Когато свадата се разгорещява, идва Борис Измайлов. Заплашва снаха си, че ще разкаже всичко на мъжа ѝ.
Катерина се качва в стаята си и все по-осезаемо усеща празнотата и безсмислието на своето съществуване. Влиза Сергей с молба да му даде някоя книга. Чува се гласът на стария Измайлов, но вместо да избяга Сергей страстно прегръща Катерина.

Второ действие
Борис Измайлов обикаля нощем из двора. Очаква сгоден случай да се промъкне в стаята на Катерина, на която отдавна е хвърлил око. Прозорецът се отваря и по водосточната тръба се спуска Сергей. Старият Измайлов вика слугите и те започват да бият прелюбодееца.
Затварят го в избата, а вратарят отива да доведе Зиновий. Катерина търси изход от създалата се ситуация. Решава да сипе отрова в гъбите на свекъра си. Когато му прилошава, взима ключовете от избата и освобождава Сергей. Борис Измайлов казва на слугите, че снаха му го е отровила.
Викат свещеника. Катерина се грижи за Сергей. Той се страхува от връщането на Зиновий – това ще е краят на тяхната любов. Духът на убития старец не дава покой на Катерина. Идва мъжът ѝ. Зиновий разпитва как е умрял Борис и се нахвърля върху Катерина, която подозира в изневяра. Сергей се измъква от скривалището и убива Зиновий. Двамата с Катерина заравят трупа в избата.

Трето действие
Минало е време. Никой не знае къде е изчезнал мъжът на Катерина. Двамата със Сергей са решили да се оженят, но Катерина нещо все я тегли към избата. Мисълта за убийството не дава покой на младата жена. Един от гостите решава, че там са скрили виното. Когато всички се отправят към църквата, той ужасен открива трупа на Зиновий Измайлов. В полицейския участък витае тотална скука. Довеждат някой си, който режел жаби… В този миг се втурва пияният гост и съобщава за намерения труп. Катерина и Сергей вече са съпрузи. В разгара на веселбата тя пак отива в избата. Вижда разбитата ключалка и решават да бягат със Сергей. Твърде късно е. Приставът и полицаите ги арестуват.

Четвърто действие
Дълъг е пътят на каторжниците до Сибир. Катерина моли часовоя да я пусне до Сергей. Любовта ѝ не е угаснала, но той я пъди. Друга е завладяла сърцето му – младата каторжничка Сонетка. Заради нея смъква вълнените чорапи от краката на Катерина. Отчаяна, тя безмълвно се съгласява. Вижда как Сергей и Сонетка се отдалечават в гората. Барабан известява края на почивката. Катерина се спуска, блъска младата си съперница в реката и се хвърля в мътните води…
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05