Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Надежда Христова

Всяко нарушение на екологичното законодателство е с висока степен на обществена опасност

Какви законодателни промени, уреждащи режима за защита на природните територии, трябва да бъдат направени? Какви са проблемите на административната принуда, прилагана за опазване на защитените природни територии? 

Гост на "Законът и Темида" е доц. Надежда Христова, експерт по административно право, преподавател в УНСС и консултант на юридическото предаване:

"Мерките за административна принуда, които се прилагат за опазването на защитените природни територии, не са достатъчно строги. Като че ли държавата е абдикирала от този проблем. Всяко едно нарушение на екологичното законодателство е с висока степен на обществена опасност

Доц. Христова цитира думите на проф. Кремер, според когото: "Природата може да оцелее без човешките същества, но те не могат да оцелеят без природата".

Категории защитени природни територии, съгласно българското законодателство

"Съгласно действащия към момента Закон за защитените територии, който регулира правния режим, съществуват 6 вида защитени природни територии – националните паркове, природните паркове, резерватите, поддържаните резервати, защитените местности и природните забележителности

Този закон е от 1998 г. и до момента е претърпял над 20 изменения. По мое мнение, самото наименование на закона не е сполучливо, защото не насочва към конкретния вид защитена територия. Аз си позволявам да наричам защитените територии "защитени природни територии". По този начин те се отличават от други защитени територии по други закони – например архитектурните резервати, по Закона за културното наследство, санитарно-охранителните зони, по Закона за водите... Смятам, че за в бъдеще наименованието на закона е уместно да бъде редактирано, за да насочва към конкретния вид защитена територия. 

В Република България защитените територии се обявяват със заповед на министъра на околната среда и водите. Обявяването на защитените природни територии е фактически тяхното конституиране – поставянето на определена територия под специален режим на защита и охрана, а целта на самото обявяване е да се защити територията от отрицателно антропогенно въздействие. Обявяването се извършва при наличието на определени материално-правни предпоставки и те се уреждат в Закона за защитените територии. Реално, те представляват изискванията, на които следва да отговаря една територия, за да бъде обявена като защитена."

Какви конкретни мерки на административна принуда се прилагат за опазването на защитените природни територии? Кои са най-честите екологични правонарушения? Достатъчно ефективни и строги ли са мерките за административна принуда, които се прилагат за опазването на защитените природни територии? Липсва ли диференциран и систематичен подход при регламентирането на административната принуда? Какви са слабостите на законодателството, уреждащо режима на защитените природни територии? Откога не е актуализиран размерът на санкциите? Какви промени трябва да се извършат в Закона за защитените територии?

На тези и още въпроси можете да чуете отговорите в звуковия файл.

Снимка – РИОСВ Хасково и личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55