Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Там, откъдето започва България

"125 години, посветени на дивия свят"

"И рибар съм, и ловец съм" посвети поредното си издание на 125-годишнината на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" и XIV Национален ловен събор, който премина под мотото "125 години, посветени на дивия свят" и се проведе във фантастичната местност Кàбиюшка кория.

В предаването, което излъчихме в национален ефир с помощта на колегите от Радио Шумен, си говорим със специалните ни гости инж. Васил Василев – председател на Управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците в България, Стоян Стоянов – председател на ЛРД "Сокол – Шумен", Кънчо Енчев – доайен на шуменските ловци, собственик на оръжеен магазин и член на ЛРД – Каспичан, както и Милена Митева – ловец, член на ЛРД в Хан Крум.

"От името на УС на НЛРС-СЛРБ и от мое име ви благодаря, че днес сте тук, за да споделим този изключителен празник. 125 години история, изпълнена със съдържание, изпълнена с грижа за дивата природа, за обогатяване на нейното дивечово и рибно богатство, за запазване на другарския дух и единството на нацията е нещо, с което трябва да се гордеем и днес… Един малко известен исторически факт е, че княз Александър Батенберг през 1885 г. подписва недалеч от мястото на този събор Указа за Съединението на България. 

Именно тук се връщаме ние, за да покажем, че българските ловци и риболовци сме единни. Още повече, че през 1922 г. във Варна се организира Първият национален ловен събор, с който се поставя началото на тази уникална традиция, и 101 години по-късно ние пак се завръщаме в Североизточна България“, заяви инж. Васил Василев.

А за наличието на ведра и истински празнична обстановка в студиото сами ще се убедите, като чуете предаването и думите на останалите наши събеседници, които бяха в ролята хем на гости, хем и на домакини!

Знаем, че човек невинаги може да е в ефир с нас, но на страницата на  "И рибар съм, и ловец съм" можете да наваксате пропуснатото и да чуете всички предавания, а… и още нещо!

Снимки – личен архив
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

XX Международен фестивал на православната музика "Света Богородица – достойно есть"

Тази година за 20-и път Поморие е домакин на Международния фестивал на православната музика "Света Богородица - достойно есть" . Фестивалът е под патронажа на Сливенския митрополит Арсений, а организатори са община Поморие и Сливенската митрополия. Засиленият интерес към православната музика, към нейното съхранение и разпространение, към..

публикувано на 09.06.24 в 09:35

Иванка Динева: Един донор спасява до 8 човешки живота

В Световния ден на трансплантираните атлети в "Семейно радио" гостува Иванка Динева, директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" – с равносметка след приключването на Вторите национални спортни игри за трансплантирани в Югозападния университет "Неофит Рилски" през май. "Когато встъпих в длъжност видях с очите си колко се радват..

публикувано на 08.06.24 в 13:04
Златко Желев, Мария Мира Христова и Иво Тодоров (от ляво надясно)

За розите и тръните

Семейство на Дигитална дирекция на БНР гостува на "Семейно радио" и отваря вратите към професионалното си ежедневие с участието на: Иво Тодоров, Златко Желев, Димитър Ганев и Диана Костова.  Тръгвайки от израза "роза между тръни" (англ. ез. a rose among the thorns), поглеждаме зад кадър към подкастите: "Патрулът", "Туристът", "Гласовете на радиото",..

публикувано на 08.06.24 в 12:35

Дискриминация и обезщетения

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев , експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Иван Тодоров от София: След..

публикувано на 07.06.24 в 15:15

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система – втора част

Пандемия ли е насилието? Частният случай на Биляна Борисова и Валентина Десова от град Шумен. Продължаваме темата от 31 май. В предаването от 31 май се засяга частният казус на Биляна Борисова от Шумен – майка на две деца. Тя разказа за своята битка със съдебната система. Биляна Борисова твърди, че е несправедливо обвинена от бившия си мъж в домашно..

публикувано на 07.06.24 в 12:40