Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частният случай на Борислав Цветков

Как да защитим правото си на собственост?

Повече за ревандикационния иск на невладеещия собственик срещу владеещия несобственик

Снимка: БГНЕС

Как да защитим правата си, ако в наш имот незаконно живее човек, който плюс това е служител на МВР?

Борислав Цветков притежава наследствен имот, който си състои от вила на два етажа с размер около 75 кв.м и прилежащо място 800 м. Той е полицейски служител

Имотът е присвоен от Добрин Иванов, който е местният квартален отговорник и се грижи за реда в село Оборище, част от град Панагюрище. Лицето се е нанесло там през 2010 г., когато собственикът на имота не бил в страната и е работил в чужбина. И до днес Добрин Иванов, продължава да полза вилното място.

Борислав Цветков е изпратил няколко жалби до министър на вътрешните работи, като жалбите са били пренасочвани към ОД на МВР в град Пазарджик , а от там са пренасочени към РУ на МВР в град Панагюрище.

Той притежава акт за узаконяване на вилата и мястото. Както и документи, които доказват, че бащата на Борислав Цветков е заплатил покупката на мястото на община Панагюрище, както и документи за плащане на данъци за този имот.

Има заведено дело, което тече в момента и престои да реши, който е реалният собственик.

Адвокат Захари Генов, консултант на предаването "Законът и Темида", коментира, че Борислав Цветков трябва да отиде в този районен съд на територията на който се намира имота. Ако разполага с данните на полицейски служител Добрин Иванов, да разбере какво е делото и от какъв характер е, както и по кой член от Закона е заведено, за да може да се включи в процеса като заинтересована страна.

Другата възможност, която му дава Закона е да отиде в съответната Служба по вписванията, която обслужва този район по местонахождение на имота.

Борислав Цветков има право да подаде жалба до Прокуратурата за самоправните действия на лицето обсебило имота. Но, може да заведе дело по чл.108 от Закона за собствеността, като собственик на който е отнето владението.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стара семейна рецепта за козунак от село Габра

В софийското село Габра тази събота навсякъде мирише на козунак, защото тамошното Народно читалище "Стоян Богданлийски 1931" организира кулинарният конкурс "Най-вкусен домашен козунак". Целта му е съхраняване и насърчаване на традицията за домашно приготвяне на празничните хлябове. 83-годишната баба Гергана споделя стара рецепта за козунак,..

обновено на 04.05.24 в 16:03

Храна за нечовеци

Храните за животни са също толкова важни, колкото храните за човеци – не само защото кучето е най-добрият приятел на човека, а и защото човекът може да направи избор в полза на своите четирикраки питомци. Иван Бенин от Банско е потомък на Неофит Рилски и цял живот е обичал животните. Някак естествено е той да започне да се занимава с храни за..

публикувано на 03.05.24 в 15:22

Спомен за Иван Андонов

Снимки: Уикипедия, БНТ

публикувано на 03.05.24 в 13:21

Богословът Мария Касабова: Бог е с нас, ако ние сме с него!

В един от най-вълнуващите епизоди на предаването "Нашият ден" гостува богословът Мария Касабова, чиято родова линия се свързва с братя Миладинови, а нейните деди са свещеници. Тя представя в разговора своето семейство, неговите корени и ценности, които го определят. Мария споделя, че нейният съпругът, Андрей, е диригент на Църковния мъжки..

обновено на 03.05.24 в 13:14

Светлина и символика: Вярата през погледа на иконите с доц. Стефка Попова

В предаването "Нашият ден" на Разпети петък, наш гост е доц. д-р Стефка Попова , известен иконописец и преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. В разговор за вярата, духовността и изобразителното изкуство, тя сподели дълбоки мисли и вълнения от своята художествена практика и преподавателска дейност...

обновено на 03.05.24 в 11:46