Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев:

Проектът за конституционни промени: Въпреки положителните страни, не е лишен от несъвършенства

| обновено на 28.07.23 в 14:19
Д-р Орлин Колев
Снимка: Ирина Недева, БНР

В последните дни, проектът за конституционни промени предизвика значителен обществен интерес. В ефира на "Нашият ден", д-р Орлин Колев, доктор по конституционно право и преподавател в СУ, изрази своето мнение за проекта, предоставяйки някои интересни идеи за размисъл.

Според него една от най-забележителните характеристики на проекта е, че той ясно отразява политическата воля на инициаторите, което също така разкрива и достойнствата на предложението.

По думите му проектът обхваща различни аспекти на обществените отношения и държавата, които вероятно са сред най-спорните и насочени към промяна. Това може да бъде разглеждано като положителен аспект на предложението, тъй като насърчава открит и необходим експертен дебат, който да бъде проведен с участието на политическите представители.

Въпреки положителните страни на проекта, той не е лишен от несъвършенства, които изискват допълнително доработване. Тук е важно да се обърне специално внимание на текстовете, които могат да бъдат подложени на промени, за да се отстранят потенциални проблеми. На практика, ясната политическа воля, изразена чрез проекта за конституционни промени, предоставя възможност за започване на експертен дебат, който да бъде проведен с взаимните политически цели.

Според него в проекта има и въпроси, които пораждат значителни спорове в обществото, включително и културни аспекти. Тези въпроси не винаги са законодателни и може да се наложи да се разгледат по отделен начин. Тук е важно да се постави акцент и на служебното правителство и опита да се промени ролята му, като на практика се излиза извън рамките на текущата конституция. Този въпрос може да предизвика дебат относно легитимността на промените и удължаването на мандата на служебното правителство.

Друг аспект, който според д-р Колев, заслужава внимание, е свързан с невъзможността на президента да назначи тримата големи на съда от съдебната власт и да върне предложенията, оправени от Висшия съдебен съвет. Това може да бъде твърде спорен въпрос, особено по отношение на властта, принадлежаща на Великото народно събрание.

“Твърде спорен е въпросът по отношение на служебното правителство дали орган, който е създаден от Велико народно събрание, по начина, по който се предлага може да бъде прекроен от обикновено Народно събрание. Следва много внимателно да се премисли дали текстът, който се предлага от вносителите, не  следва да бъде доразвит в конкретна посока без да бъде нарушен балансът между властите, защото тук попадаме в правомощията на Великото народно събрание и тези изменения могат да бъдат атакувани пред Конституционния съд“, казва той.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19