Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колективна изложба на 18 автори от България и Румъния

Пловдив и Тимишоара през погледа на млади художници

"Градска митология" е заглавието на изложбата на млади автори от Пловдив и румънския град Тимишоара, която се представя в Градската художествена галерия в Пловдив. Тя е резултат от резидентната програма "Свързаност Пловдив – Тимишоара" на сдружение "Изкуство днес" с участието на артистите от двете страни.

Творческият проект предостави възможност на художниците да опознаят  културния живот на двата града – европейски столици на културата и да създадат своите произведения вдъхновени от местната среда.


"Темата на обмена дава възможност на авторите да контекстуализират впечатленията си за някой от двата града, като създадат "визуален митологизъм" чрез методите на съвременното изкуство.

Митологията е медиатор между частното и общото възприемане на света. Тя е разказ, композиращ смисъл и претворяващ интимните истини в общовалидни принципи, които са огледало на колективното несъзнавано.

Споделеният фокус на артистите създава поле за директна среща с митологичния топос на града, който илюстрира връзката между двете столици на културата отвъд очевидната конкретика.", споделят организаторите на експозицията от сдружение "Изкуство днес".

Изложбата "Градска митология" ще продължи до края на месец август. Всеки уикенд ще се провеждат кураторски турове с вход свободен.


Артистите, включени в програмата са: Ilie Duta, Dorian Bolca, Mihai Toth, Mirela Cerbu, Andrei Bucovanu, Bogdan Matei, Christian Graure, Natalia Bica, Senziana Gheorghe (Румъния) и Ивелина Иванова, Цветелина Ангелова, Цветомира Борисова, Осман Юсеинов, Явор Костадинов, Вълко Чобанов, Мич Брезунек, Харита Асумани, Арон Рот (България).

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура" по Програма за развитие на частни културни организации и община Пловдив.

Снимките са предоставени от Мира Мохсен
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Carpe diem – изложба живопис на Георги Щърбев в галерия "Астри"

От Града на седемте тепета до Града на седемте хълма – от Пловдив до Рим и Помпей – един художник грабва мига (Carpe diem*), за да го претвори във вечност и обратното – да превърне вечността в миг.  Георги Щърбев гостува с изложбата си Carpe diem на столичната галерия "Астри“.  Ето какво пише за твореца галеристката Вихра Пешева:  "Той е роден и..

публикувано на 14.05.24 в 15:45

"Двама" на Станислав Памукчиев – от днес в галерия "Арте"

Вгалерия "Арте" от днес е подредена самостоятелната изложба на художника проф. Станислав Памукчиев. Изложбата е озаглавена "Двама" и включва 12 живописни платна и подготвителни рисунки към интерпретираната тема. Интригуващото в случая е, че изложбата "Двама" неочаквана авторефлексия, различно лице на този утвърден в нашето съвременно изкуство..

публикувано на 14.05.24 в 15:22

Фентъзи жанрът се завръща в българското кино с рецепта за магия

Приказното и вълшебното оживяват на големия екран в късометражния филм "Бандата на Банши: Рецепта за магия" . Как фентъзи жанрът се завръща на територията на българското кино и каква е рецептата за магия – разказва Ралица Цветкова в "Нашият ден". Цветкова, която се превъплъщава в ролята на таласъма Вакул, споделя, че самият творчески процес е..

публикувано на 14.05.24 в 09:35

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57