Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в малкия град – Музеен комплекс Берковица

12
Чешма Малинарка

Музейният комплекс в град Берковица е с №34 от списъка със 100-те национални туристически обекта. И основните три музея, които съставляват комплекса, привличат многобройни посетители със своите интересни експозиции и история – Етнографски музей, Къща-музей "Иван Вазов" и Градска художествена галерия "Отец Паисий", а от 2019 г. към комплекса се присъединява и Културен център "Йордан Радичков", чиято основна дейност е свързана с работата с деца. Той е и своеобразен център за творчество и изкуство. Музейният комплекс е създаден през месец септември 2012 г., с решение на Общинския съвет на Берковица.

Станислава Витанова в студиото на програма „Христо Ботев“
През месец декември, тази година, екипът на комплекса спечели финансиране с проект "Осъвременяване на част от музейния реквизит в постоянните експозиции на обектите на Музеен комплекс - Берковица" по обявена конкурсна сесия Тема 2: "Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии" на Министерство на културата. С предоставените средства е предвидено да се закупят: музейни витрини, подиуми и манекени, рамкиране на картини от постоянната експозиция на ГХГ "Отец Паисий", оборудване със системи за окачване на картини и акварели в цялата експозиция на галерията, осигуряване на по-добро осветление в залите на трите обекта на комплекса, с нови енергоспестяващи осветителни тела и др. Водещ партньор по изпълнението на проекта е Община Берковица.

Икони от експозицията на ГХГ
Къщата-музей "Иван Вазов" е открита през 1957 г. През 1964 г. къщата е обявена за архитектурен паметник на културата от национално значение. Експозицията в музея представя творчески път на Иван Вазов, като най-голямо внимание е отделено на берковския му период. В тази къща в Берковица той написва стихотворенията "На Ком", "Малини", поемата "Грамада", повестта "Митрофан и Дормидолски"…

Етнографският музей в Берковица представя бита и обичаите на местното население. Изложени са предмети на художествените занаяти и богата колекция от тъкани, облекла, накити, предмети на домашния бит, както и нагледна информация за традиционни народни празници и обичаи.

Къща-музей „Иван Вазов“
Градската художествена галерия "Отец Паисий" е разположена в сградата на старото класно училище "Отец Паисий", построено през 1870 г., в непосредствена близост до съборната църква "Св. Николай Чудотворец”. През 1980 година, след реконструкция на училищната сграда, е открита новата експозиция на галерията. Повече от 1500 произведения на изобразителното изкуство се съхраняват във нейните фондове - живопис, скулптура, графика, карикатура, приложно изкуство и възрожденска живопис – икони. ГХГ – Берковица е една от най-старите галерии в Северозападна България.

В предаването гостува Станислава Витанова – и. д. директор на Музеен комплекс - Берковица, която разказа интересни факти за дейността на музея и за неговите експозиции.

Снимки: Музеен комплекс - Берковица, Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15