Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме деня на Христовото кръщение – Йордановден

| обновено на 07.01.24 в 12:42
Снимка: Ани Петрова

Както всяка година на 6 януари честваме един от най-обичаните празници – Йордановден. Празникът е посветен на кръщението на Исус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител. Наричаме Йордановден също и Богоявление, защото по време на кръщението от небето се спуснал Светият дух, в образа на гълъб и кацнал върху рамото на Исус Христос. Това е и празникът, който отбелязва края на поредицата от "Мръсните дни". Доцент д-р Петко Христов, от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей, припомни символиката и особеностите на този ден – какво знаем и не знаем за "мръсните дни", какво е значението на водата и с какво се свързва леденото хоро и "хвърлянето" на кръста. Свързахме се и с един известен именник – Йордан Ефтимов – поет и литературен критик, за да научим как той приема обичаите и традициите на този ден.

Доцент д-р Петко Христов
За доцент Христов идеята на българските празници е хората да усетят смисъла да са част от една задружна общност, която споделя и радостите и надеждите.

"Винаги съм казвал, че вярата, отношението към духовното, към отвъдното, към Бога е нещо, което го има в българина, под различни форми. Българинът, колкото и да е странно, вярва – не, разбира се, в тази наложена доктрина, която институционално е организирана – не винаги! Тук веднага се сещаме – на днешния празник честваме и годишнина от рождението на Христо Ботев – за неговото "О, мой Боже, правий Боже! Не ти, който си в небесата, а ти, който се в мене, Боже..!" Важното е, че все пак една вяра има. И което е за мен особено важно, че подобни празници ни карат да правим неща, които ни създават чувство за общност. Това чувство на празнично единство е нещото, което всяко ново поколение изработва за себе си. Което е много важно в днешното обществено разделение, ситуация, както искате го наречете…"

На Йордановден "мръсните дни" си отиват, но какво символизират тези дни?! Защо е важно да знаем поне малко за тяхното значение. Защото познаването и споделянето на традициите, може да помогне да изразим това чувство на общност, както сподели доцент Петко Христов.

"Така наречените "мръсни дни" – всъщност терминът "мръсни дни" не е от това, че те са замърсени. Мръсно идва от благо, от мазно, нека така да го кажем. Това са единствените две седмици в християнския календар, когато не се пости, дори и в сряда и петък. Всъщност става дума за това, че според предмодерните представи на българите, годината си отива и буквално – така го обясняват в етиологичните легенди, т.е. легендите за произход – казват: светът става като решето! Отвъдният и нашият свят стават като едно цяло. Затова през мръсните дни бродят всякакви демонични и сили от отвъдното – караконджоли, таласъми и т.н. Активизира се границата между световете – става пропусклива. Това е свързано с две неща, разбира се. Освен демоничните нечисти сили и предците ни също са с нас.

Неслучайно на Бъднивечерската трапеза се смята, че и живите и мъртвите са там заедно. И всички трябва да бъдат там, включително и пеленачетата. И когато се раздава късмета, когато най-старият мъж в къщата – по идея, но може да бъде и най-старата жена – когато раздава Боговицата, всеки получава своето парче!"

Йордан Ефтимов
Йордановден отваря ритуалите, свързани с водата и с очистването. Ако началото на мръсните дни е поставено по-скоро с ритуали с огън, с времето, в което обикалят маскираните мъже – в Западна България сурвакарите, т.е.  това е моментът, когато отвъдният свят е дошъл при нас, вече с Йордановден, Ивановден и Бабинден започва очистването, започва слагането на границата. Неслучайно водата в представите на българите – и не само на българите, а и на много други народи – водата е границата! Водата е границата с отвъдното и затова тя трябва да бъде поставена отново. Водата трябва да бъде кръстена. И след това и младежите, които са били сурвакари и те отиват в черквата и кръщават този, който ги е водил, т.е. поливат го с вода, така да го кажем. На Ивановден кръщават младоженците, които са минали през сватбения ритуал през годината, водят ги на реката да ги окъпят, кумовете поливат с вода кумците, младежите, които са участвали в маскарадните обиколки. И най-важното, разбира се, на Бабинден, това е една поредица от трите обредни дни, на Бабинден, тази, която стои на входа и на изхода на света – бабата, която помага при раждането. Тази, която поема новия живот от отвъдното в ръцете си - тя съответно трябва да се умие, т.е. тя също трябва да се очисти и да мине през ритуала с водата."

Снимки: Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15