Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонът на вирусите…

Акад. Богдан Петрунов
Снимка: БГНЕС

Зимната палитра от вируси и бактериални инфекции, както и рисковете отново да преболедуваме "Ковид 19", поставихме в центъра на разговора с акад. Богдан Петрунов. Неговата експертиза ни даде точната картина на епидемиологичната обстановка, очакванията за грипна епидемия, мерките за безопасност. Акад. Петрунов категорично подчерта, че най-голямата бариера, предпазваща от разболяване, са ваксините и подчерта, че цялостното ни поведение – хранене, спортуване, укрепване на имунната система, са част от превенцията срещу грипни и простудни заболявания. Множество слушателски въпроси също поставиха редица казуси, на които ученият отговори и даде препоръки. В този смисъл дължим извинение на аудиторията, защото не успяхме да реагираме и да чуем в ефир част от запитванията.

Алергиите през студените сезони? – това бе втори тематичен център на съботното издание "За здравето". Като опитен и дългогодишен алерголог, който и в момента работи в свой кабинет, акад. Б. Петрунов направи няколко важни уточнения. Едното от тях – студовата алергия в частност и зимните алергични реакции като цяло, имат свои специфики. Различни са симптомите, а оттам е диференцирано и лечението им. Гостът ни подчерта и факта, че огромната част от човешката популация страда от алергии, като голяма група от тях са наследствени. Прогнозите сочат, че към средата на този век почти половината от населението на Земята ще проявява алергични реакции от разнороден тип.

На въпросите за причинителите на различните по вид алергични болести акад. Петрунов обърна внимание на влошената околна среда, чистотата на въздуха, храните, причиняващи алергии, застоялият въздух в помещенията през зимата. Разбира се, и на някои медикаменти и козметика, което трябва да ни накара да бъдем внимателни и да се консултираме при техния подбор. Ученият алерголог засегна и един доста спорен проблем – доколко хомеопатичните средства повлияват и лекуват алергии? Нашият екип не приема крайните оценки "за" и "против" хомеопатията и в следващи издания ще поканим за мнение и коментар лекар с тази специалност.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
акад. Владимир Овчаров

Стареене и дълголетие

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга "Стареене и дълголетие". Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността.  Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на..

публикувано на 27.04.24 в 10:25

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23