Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 22 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 16 част

от 0.30 до 3.00 часа
Джаз плюс Дуенде
водещ: Людмил Фотев
Продължава започналата в миналото предаване мини поредица, посветена на т.н. "трето течение" в джаза.
Началото е с Вивалди - първо, с "Пролет" от наскоро излезлия албум на Сандро Черино с Крешчендо биг бенд "Четирите годишни времена", а после с тяхната цялостна джаз интерпретация от холандския мултиинструменталист, аранжор и певец Д-р Кок.
Продължаваме с колекцията на брата на Елиас Канети, Жак, този път от 1968 г. с пианиста Банжаме Уолтър и неговия джаз-прочит на Шопен.
Следва "Адажио" на Албинони, "Прелюдия" на Бах и две самби с бразилския китарист Баден Пауел, който ни води към част от концерта за 90-годишнината на един от майсторите на босата Карлос Лира с участието на Чико Буарке и Моника Салмасо.
Финалът е с френско-валенсианския челист Матийо Саглио.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклор и уърлд от западните райони на Скандинавието – Швеция и Норвегия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Галя Петрова, Христо Косашки, Пепа Гривова, инструментална група "Българи" и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Умният селянин", балтийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Джак и Мери в страната на крадците" от Анди Джоунс – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• Музикален акцент на седмицата: Десети албум на група "Конкурент" "По трудния път".
• Епизоди от живота: На Дядовден от село Черешово.
• Вече са известни номинираните в отделните категории на Наградите на БАИТ за 2023 г. 72 проекта в 7 категории се състезаваха в тазгодишното издание на конкурса. За отличените проекти, за това как технологиите променят бизнеса и начинът ни на живот, за ролята на изкуствения интелект и какво бъдеще ни очаква разговаряме с Весела Калъчева – изпълнителен директор на БАИТ.
• Между 25 и 28 януари ще се проведе петото издание на Hardcore Game Jam. Събитието е част от Global Game Jam 2024, където заедно с участници от над 600 локации по света ще се разработват игри по уникална тема. За 48-часовото предизвикателство за създаване на видео игри разговаряме с Хелиана Велинова – доброволец на събитието.
• На 23 януари в галерия "Структура" ще се открие изложбата "Преносим музей за непокорно изкуство W(e) A(re) R(ebellious)". За творбите на 15-те утвърдени и млади български художници с "бунтарска" артистична практика, създадени през XХI-ви век и необичайния мултимедиен интерактивен обект, изпълняващ функцията на преносим музей говорим с автора на проекта Антони Райджеков.
• Разговорът: На 22 януари е първото от шест събития, съчетаващи образователни визуални разкази за съвременно изкуство и практическа арт терапия. Всяко събитие следва линията на конкретна психологическа тема, като представя лекция с примери от световната съвременна творческа сцена и проект с арттерапия за лично изследване. За събитията разговаряме с изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски (създатели на образователната платформа за съвременно изкуство и култура "Art & Culture Today". С тях говорим още и за първата от поредицата лекции в Дома на киното на тема "От първичен инстинкт до изкуствен интелект: За големите трансформации в изкуството".
• Времето на редактора: "Ти и Европа" - конкурс за творците от поколението, израснало и формирало се като част от Европейския съюз. Разговор на Божидар Александров с организатора Лилия Еленкова.
• Terra Култура
- Седмицата в Terra Култура: новини, анонси, репортажи.
Мисия Краевед: с Анюта Каменова-Борин, дългогодишен директор на Историческия музей в Монтана и на музея в Чипровци, краевед и автор на книги, разговаря Ани Костова.
- Културен код: МузеяТ – изложба асамблажи, живопис и обекти на Альона Петришка в столичната галерия "Сердика" – за мястото, в което се преобразяват спомени, за новия прочит на уж непотребното, за емоционалната памет на детството и младостта и за нещата, които не можем да изхвърлим.
- Културен отпечатък: Бабинден и ден на родилната помощ – мост между традицията и съвременната медицина: за раждането на новия живот; демографската криза; екипите от лекари, акушерки, специализанти; модерни тенденции и научни достижения – с доц. д-р Дорина Асенова, дългогодишен началник на Клиниката по акушерство и гинекология в Университетска болница "Лозенец".

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Живко Петров представя концерта "Между приятели". На 25 януари 2024 г. ще бъде първата среща на сцена на двама талантливи артисти, познати и ценени в света на джаза - пианистът и композитор Живко Петров и един от най-добрите френски китаристи Юго Липи, носител на най-високото отличие на френската джаз Академия – наградата "Джанго Райнхард" за музикант на годината.
• Нови продукции:
- "Playing Along" - продукцията включва изпълнения, звучали в едноименния подкаст на певицата и пианистка Нора Джоунс.
- "The 1905" на вокалистката и авторка Мартина Дасилва (Martina DaSilva).
• Нови записи на Виктория Толстой, Никол Зурайтис и Сирил Еме, Кейти Джордж…

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Моноспектакълът "Луцифер" от Хосе Варлета. Разговор с актьора Боян Арсов.
• Книгата "Живот с Пикасо" от Франсоаз Жило и К. Клейк. Разговор с преводачката на книгата Ирина Димитрова.
• Филмът "Never look back" с каузата за борбата с насилието над жени. Разговор с Кристияна Йорданова в главната роля и продуцентката Мария Василева.
• "Роберта балет" празнува 35 години на сцената със специален концерт. Разговор с хореографката Роберта Джурова.
• Премиера на представлението "В очакване" на сцената на театър лаборатория "Алма Алтер". Разговор с режисьора Георги Арсов.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Български изпълнители
водещ: Валерия Христова
Среща с арфистката Деница Димитрова.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Домашното насилие над деца
Какви са причините за съществуването на явлението; начините да се ограничава; на кого и за какво могат да разчитат малтретираните деца; каква подкрепа могат да получат и семействата; каква е ролята на държавата и на гражданското общество в решаването на проблема. Гост е д-р Надя Танева – директор на АСП; Гергана Тошкова – началник на отдел "Закрила на детето" в община Пловдив, която ще ни осведоми за актуалното състояние на малтретираното дете и как се развива случаят до момента. Свързваме се и с Надя Кожухарова от Центъра за обществена подкрепа "Зона Закрила" на АНИМУС, с която разговаряме за ролята на гражданското общество за решаването на проблема с домашното насилие.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Венета Гаврилова
Българското патриархално семейство
4 част – Обредите на общността

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Непознатият Анастас Карастоянов – пионерът на българската фотография. Гост – Любомир Николов от Историческия музей в Самоков, автор на първото у нас изследване за живота и работата му.
• Моята история, моята тема: варненският фотограф Гаро Кешишян за новите технологии и "глупците" в занаята.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Адриан Скримов разказва за XXX Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" – Перник.
• Биляна Соколова отправя покана за концерта "Път към бъдещето".
• Петър Славов с подробности за първата среща на тамбуристите в България.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветана Тончева
Концерт от програмата на Залцбургския фестивал. Свири Оркестърът на Моцартеума с диригент Антонело Манакорда и солистка Голда Шулц – сопран. В програмата: В. А. Моцарт – Симфония № 1 в Ми бемол мажор, К.16; концертни арии за сопран и оркестър; арии из оперите "Така правят всички жени" и "Дон Жуан"; Симфония № 41 в До мажор, К.551 – "Юпитер".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Какво е състоянието на българската танцова сцена и какви са условията и предизвикателствата свързани с работния процес? Наши събеседници са артистите: Росен Михайлов, Марион Дърева и Вили Прагер.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Кири Те Канава и Джеси Норман пеят Мишел Льогран.
Като джаз пианист Мишел Льогран работи с музиканти като Джанго Райнхарт и Бикс Бадербек, Джон Колтрейн и много други, а през 1991 г. за джаз албума "Dingo" той печели награда "Грами".
Оперните прими Кири Те Канава и Джеси Норман отдават заслужено място в репертоарите си с джаз пиеси, благодарение на респекта, който имат към великия майстор на мелодията Мишел Льогран. В предаването слушаме албумите "Magic" на Кири Те Канава и "I was born in love with you" на Джеси Норман.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 11 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Шведските прогресив рок крале "The Flower Kings" с нов прочит на стари идеи в "By Royal Decree" 2022 г. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи..

публикувано на 10.05.24 в 16:27

Петък, 10 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Румен Леонидов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Маргарита Заберска от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18