Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В търсене на дом – състоянието на българската танцова сцена

Снимката е илюстративна
Снимка: Pixabay

Какво е състоянието на българската танцова сцена и какви са условията и предизвикателствата, свързани с работния процес? Как се развива в последните години и доколко могат да се намерят паралели с останалите държави в ЕС? 

Може ли да има сигурност един танцов артист извън проектите, по които кандидатства, и как може да се постигне това? Доколко има изградени мрежи, чрез които се задвижват определени процеси – фестивали, места за репетиции, възможности за реализации на представления? 

Следват ли собствените си творчески търсения, или са склонни да участват в проекти за пари, пренебрегвайки ценностите и развитието си? Има ли защитни мерки от социална гледна точка?

На тези и на други въпроси се опитваме да отговорим заедно с нашите събеседници: Росен Михайлов, Марион Дърева и Вили Прагер.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимка – Pixabay

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

100 години Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография

Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София отбелязва 100 години от създаването си. Директорът на гимназията инж. Цветанка Апостолова отбеляза, че гимназията е приключила успешен двугодишен проект по програма "Еразъм", а в момента се работи с партньори от чужбина по нов – за реставрация на стари фотографии и книги...

публикувано на 30.04.24 в 11:10
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютен роман – "Добруджанският феникс"

С дебютния си роман "Добруджанският феникс" Стефка Станчева се връща към корените си – дълбоко в сърцето на Златна Добруджа. Романизираната биография на местния журналист, писател и общественик Яни Хаджиянев-Калиакренски поставя началото на историческата трилогия "Благословената земя". Тя среща читателите със силни и забележителни личности,..

публикувано на 30.04.24 в 10:52

Фондация "Елизабет Костова" 2024: Поезия и климатична криза

Фондация "Елизабет Костова" е една от организациите, които най-активно насърчават литературния живот у нас. През 2024 година поезията е на фокус, като предстоят редица полезни и вълнуващи събития – Преводаческа академия, Международна поетична конференция, ателиета по превод, Международният фестивал "СтолицаЛитература" и т.н. Виолета..

публикувано на 30.04.24 в 09:52

"Нощ на звездите" се завръща със световно шоу в София

Спектакълът "Нощ на звездите" се завръща в София за своето 13-о издание . Световното цирково шоу, организирано от Фондация "Енчо Керязов", традиционно започва с награждаване на талантливите деца на България в областта на изкуството, образованието и спорта. В шоуто всяка година участват най-големите световни артисти на цирковата сцена . Енчо..

публикувано на 30.04.24 в 09:01

Фотографии и компютърни платки в изложбата на Гергана Иванова

"Любовта е фалшива" (Love is False) е първата самостоятелна изложба на Гергана Иванова, която изследва концепцията за любовта като едновременно истинска и фалшива. Чрез миксиран медиен артпроект, тя се докосва до сложностите на междуличностните отношения, използвайки рециклирани компютърни дънни платки и стари снимки на двойки. Проектът изследва..

публикувано на 30.04.24 в 08:10