Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща с Гърбача: Последният майстор на хайдушки носии

Иван Тонев - Гърбача
Снимка: facebook/ivan.tonev.96

Преди повече от 10 години, вдъхновен от идеята за запазване на българската традиционна култура и народния стил, Иван Тонев – Гърбача създава с група ентусиазирани приятели Сдружението "Хайдути". В този момент той не може да намери хайдушко облекло, което отговаря на неговите очаквания, и решава да го изработи сам.

За да се научи как да изработи тези стилни дрехи, Тонев се обръща и към майстора Стойна Кръстанова, който е един от основателите на Задругата на майсторите.

В ефира на "Нашият ден" Иван Тонев споделя и част от своята работна история. Той разказва за абаджийството - производството на дебела вълна от плат, известна като "аба". Този плат се тъче на стан и има дълга история в българската култура. По неговите думи от византийските хронисти се споменава, че на българските земи се произвеждал груб вълнен плат.

През Възраждането, освен производството на аба, абаджиите са шиели и горни връхни дрехи. Някои от тях са изработвали не само мъжко, а и женско облекло, сукмани. С течение на времето, с появата на фабрично изтъканата вълна и платове, абаджиите са започнали да работят с тях. Някои от тях са станали известни като "терзии" и са изработвали дрехи както по поръчка, така и за продажба. Този вид занаят се е практикувал и по два начина - чрез дюкяни и домошари, които обикаляли от къща на къща и от село на село, предлагайки своите услуги.

Гърбача, както наричат Иван Тонев, отбелязва в предаването, че най-голямата му гордост е да види как хората носят носиите, които създава, и именно това е голямата му награда.

В настоящия момент Иван Тонев продължава да изработва горни връхни дрехи, като ги предлага за музиканти, певци на народна музика, за възстановки и на частни лица. Този начин на работа позволява на българските традиции и ръчни умения да продължават да съществуват и да се предават на следващите поколения.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Снимки: facebook/ivan.tonev.96

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" беше Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак решават..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24