Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Теодора Иванова: Законът за закрила на детето трябва да бъде променен в няколко направления

д-р Теодора Иванова
Снимка: ДАЗД

Какви са правомощията и целите на Държавната агенция за закрила на детето? От 2 февруари влязоха в сила измененията в устройствения правилник на Агенцията. Какви са акцентите в Националната програма за превенция на насилието и злоупотребите с деца (2023-2026)? Нуждае ли се от промени Законът за закрила на детето? Каква е дейността на Националния съвет за закрила на детето? Как ДАЗД работи със Съвета на децата? Как работи националната телефонна линия за деца 116 111? Каква е защитата на децата в онлайн пространството?

Юридическото предаване на БНР "Законът и Темида" гостува на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Д-р Теодора Иванова – председател на Държавната агенция за закрила на детето, разказва повече за дейността на агенцията:

"Работя в ДАЗД от първия ден на нейното създаване, позната ми е материята, обичам си работата. За мен обаче, като председател, най-важната роля и най-важният ангажимент е Агенцията да бъде независимият специализиран орган в България, който да гарантира спазването на правата на децата. Тази моя мисия изцяло кореспондира с управленската програма на правителството. Там вече е разписано, че статутът на ДАЗД до края на 2024 г. трябва да бъде променен с измененията в Закона за закрила на детето. Ангажиментът – на мен и на моя екип – е и на международно ниво България да може да устоява и да защитава позициите, депозирани и изградени на национално ниво."

Цели и правомощия на ДАЗД

"Те са регламентирани в Закона за закрила на детето и са изключително обширни. Аз и моят екип отговаряме за адекватните и навременни политики за децата в България, за изграждането на стратегически документи (напр. Националната стратегия за детето), за разработването на национални програми (напр. Превенция на насилието и злоупотребата с деца), от 2001 наш ангажимент е да изградим Национална информационна система – изключително предизвикателство, участие в международни комитети..."

Нуждае ли се от промени Законът за закрила на детето?

"Категорично Законът за закрила на детето трябва да бъде променен в няколко направления. Вече има сформирана работна група, със заповед на министъра на труда и социалната политика д-р Шалапатова. Очакваме разработване на голям анализ на системата за закрила на детето. Едно от измененията е статутът на ДАЗД. Нашите предложения е да бъде разширен и обхватът на органите за закрила на детето, тъй като в момента Държавната агенция за бежанците не фигурира като орган за закрила на детето."

Как работи националната телефонна линия за деца 116 111?

"Измененията в устройствения правилник бяха разработени на експертно ниво през изминалата 2023 г. и те вече са факт. Тази промяна е свързана изцяло и само със статута на Националната телефонна линия за деца 116 111. Тя съществува от 2009 г., но поради малката численост нямаше как да бъде осъществено функционирането ѝ на ниво консултанти, които в рамките на 24 часа 7 дни от седмицата напълно безплатно да могат да поемат обажданията. Със съдействието на Министерството на труда и социалната политика промените вече са факт – сега вече, благодарение на 12 допълнителни бройки, с които беше разширен нашият състав, ние можем спокойно да осъществяваме тази си функция."

Какви са акцентите в Националната програма за превенция на насилието и злоупотребите с деца 2023-2026?

"Темата за насилието е изключително актуална. Миналата година с постановление на Министерския съвет беше приет този изключително важен стратегически документ – Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца. Този документ е 4-годишен. Той съдържа ясен механизъм за координация между всички отговорни институции – кой за какво отговаря."

Защитени ли са правата на българското дете; Как да се изгради Национална информационна система за децата в България – какво е направено дотук; Какви са стратегическите цели на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца, повече за правата на децата с различни проблеми – трудова експлоатация, комплексни комуникативни увреждания... Какви стъпки трябва да предприеме държавата, за да минимализира актовете на насилие над деца; Каква е дейността на Националния съвет за закрила на детето; Как България ще изпълни препоръките, които получи от Комитета на ООН по правата на детето; Какво е детското участие и как функционира Съветът на децата; Какво е партньорството с Центъра за безопасен интернет и с ГДБОП; 

Кои са основните акценти в VI и VII доклади на Република България по Конвенцията за правата на детето пред Комитета на ООН по правата на детето и какви са оценките и препоръките, каква е координацията на политиките за децата в България; Как се осъществява толерантността в нашето общество, как се противопоставяме на дискриминацията; Има ли напредък по определени детски политики – чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – ДАЗД

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20