Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елжана Енчева за втори път печели конкурса "Млад предприемач в науката"

Елжана Енчева (вляво)
Снимка: uni-sofia.bg

Елжана Енчева, докторант в катедра "Неорганична химия" на Факултета по химия и фармация, спечели за втора поредна година, първа награда в тазгодишното издание на конкурса "Млад предприемач в науката", организиран от Научноизследователския сектор на СУ "Св. Климент Охридски". Тя получи финансиране от 10 000 лв. за проекта "Енергоспестяващи мазилки". Той е насочен към прилагане в практиката на разработените от екипа, с който работи докторантката, неорганични инертни пигменти със забележителни топлоизолационни свойства.

Новите материали с купралитова структура са моно или биметални кислород-съдържащи съединения, които могат да се вграждат в бои или мазилки. При дотиране със само 1% пигмент е отчетено понижение на топлопроводимостта на мазилки с 40 до 60%, разясни в предаването "Следобед за любопитните". Това предполага и по-малко разходи за всяко семейство.

Разработката е от две години и половина, като към момента екипът на Елжана Енчева може да предложи много малки количества от материала, тъй като за сега ги прилагат върху малка площ. Тепърва тестването ще продължи върху по-големи площи, но за това трябват и средства, уточни Енчева. Всичко около нас е химия, това което ядем, пием, с което се обличаме, и още като бакалавър, самата аз, се убедих, че в бъдеще ще се занимавам с неорганична химия, сподели още докторантката.

Енчева работи и с екип на БАН, от Института по физикохимия, което и дава възможност да работи с апарат за ренгенова-прахова дифракция, което дава възможност на изследователите да разберат дали са получили кристалното вещество, което се опитват да създадат. Това дава възможност и за бъдещи нови тестове, уточни Елжана Енчева. Това ще подпомогне развитието на археологията, реставрацията, тестването на различни материали, дори и във фармацията.

Подробности от звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Добрите училищни практики за 2024 година

За трета година фондация "Заедно в час" и платформата "преподаваме.bg" събраха в София учители, директори, представители на образователни институции и граждански организации за финалното събитие и награждаване на отличените добри практики от кампанията "Добрите практики на фокус". Повече от 500 бяха гостите и лекторите   които се включиха в..

публикувано на 29.04.24 в 08:25

Рисунка на лодка с гребци насред каменна пустиня в Азербайджан

Когато тръгвате от Баку към Гобустан обикновената кола изведнъж се превръща в машина на времето. Пренасяте се в каменната ера. В историко-художествения резерват ще видите древни скални рисунки - петроглифи, ще се запознаете с бита на първобитни хора, с техните магически символи и тотеми, ще откриете послание на римляните и ще се любувате на неземни..

публикувано на 28.04.24 в 10:05
акад. Владимир Овчаров

Стареене и дълголетие

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга "Стареене и дълголетие". Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността.  Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на..

публикувано на 27.04.24 в 10:25