Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Орлин Колев

Ротация, правителство или избори?

Ротация, правителство или избори? По последни данни президентът ще връчи първия мандат в понеделник. Каква е конституционната процедура след приключването на консултациите при президента? Какви са сроковете и отговорностите? Какво се случва в държавата? 

Тази актуална тема коментира в "Законът и Темида" д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, преподавател в Юридическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски" и дългогодишен консултант на предаването:

"Аз оставам умерен оптимист, че правителство ще има, въпреки различните сигнали, струва ми се, че все пак политическият разум и волята за стабилно управление ще надделеят и нашият политически елит няма да ни въвлече в поредните избори.

След като първоначално е минал преговорният процес (т.нар. "консултации при президента") за образуване на бъдещо правителство, можем да разгледаме момента от понеделник нататък – от момента на връчване на мандата на посочения от най-голямата парламентарна група кандидат за министър-председател да образува правителство. По всяка вероятност това ще бъде Мария Габриел, както бе обявено още преди 9 месеца, разполага вече със 7-дневен срок, установен по смисъла на чл. 99, ал. 1 от Конституцията, в който срок да представи структура и състав на бъдещото правителство на президента. От момента на представяне на този проект за бъдещ кабинет президентът следва да уведоми Народното събрание и да предложи на НС да бъде гласуван този проект на кабинет. 

Поясняваме, че предложената структура и състав на МС пред президента може да се различава от структурата и състава, които НС ще гласува – НС не е обвързано с първоначално предложения проект за кабинет от кандидат-министър-председателя. Това не е нарушение, това е по смисъла на решение на Конституционния съд. НС ще прецени как трябва да изглежда структурата, кои да бъдат министрите и дали ще гласува правителството. 

За избора на министър-председател и за структурата и състава на кабинета; За вземането на решения с обикновеното мнозинство, за кворума; Кога се приема, че проучвателният мандат е провален; Какви са процедурите, ако се стигне до служебно правителство  – чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венсан Гайо от Франция: В България се чувствам свободен!

Гост в рубриката "Мигранти с таланти" на предаването "Нашият ден" беше Венсан Гайо , французин от Лион, който вече петнадесет години живее в България и се занимава с производството на шоколад. Като студент по аудиовизуална техника Венсан се запознава със сегашната си съпруга Мария, която също учи във Франция и след като се сключват брак решават..

обновено на 28.04.24 в 10:50
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24