Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 20 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Поручик Бенц" от Димитър Димов – 58 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
водещ: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорно разнообразие и качествен уърлд по мелодии от Европа и Предна Азия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Деян Митев, Катя Георгиева, Цветомир Петков, Татяна Скечелиева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Пролетна приказка" от Анелия Анковска-Сенгалевич

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Вечеря с тигър" от Ирина Вълчанова

от 8.06 до 10.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Ден преди Международния ден на хората със синдром на Даун директорът на фондация "Даунтаун" Пламен Сивов разказва за усилията по приобщаване на деца и младежи с това състояние чрез развитие на социални и трудови умения. Автор: Светла Тодорова.
• Темите на деня: разговор с Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България в Международния ден на франкофонията и в деня на откриването на кампанията "Continuon en français - да следваме на френски в България".
• Темата на деня: "Новото" учене на езици и методите, които се опитват да ни убедят, че подсъзнанието е добър ученик – разговор с проф. Лилия Илиева, експерт по сравнително езикознание.
• Разговорът: за следващите стъпки в защитата на правата на животните в индустрията – Стефан Димитров от гражданската организация "Невидими животни" за кампанията срещу затварянето на новородени телета в тесни клетки.
• Времето на редактора: Лоши ли са битовите условия и отношението към пациентите в Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Бухово: свидетелски разкази на редовни посетители и становище на директорката д-р Дора Велева.
• Lege Artis

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Група SEVI празнува своите 14 години на сцената с нов състав и нов сингъл.
• Гриша Георгиев отново ни потапя в цветната си вселена с нова песен – "Светът се върти".
• Двама млади, но вече добре познати изпълнители – Християна Дънкова и Кристиян Янкулов – представят първата си съвместна песен "Дай ми любов".
• Младата певица DIA продължава линията на авторския фолклор с новата си песен "Грехове".
• Дни след първия си концерт в Люксембург, музикантите от вокална група "Спектрум" споделят своите впечатления от срещата с публиката там.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Месец на франкофонията в България. Френският институт отбелязва празника със специална програма. Гостува Клаудия Калво, аташе по сътрудничеството в областта на образованието към културната институция.
• "Continuons en français - да следваме на френски в България" – кампания на Министерството на културата за популяризиране на възможностите за следване на френски език в български университети. Среща с ученици от българските училища с изучаване на френски език.
• Поезията на Филип Ларкин за първи път на български език. Поетите и преводачи Кристин Димитрова и Георги Пашов представят стихосбирката на известния английски поет "Високи прозорци" преди официалната ѝ премиера.
• "Интернетът спря" – премиера в Ямболския драматичен театър "Невена Коканова". Разговор с автора и режисьора на спектакъла Никола Стоянов.
• "По-добрата част от нас": изкуствоведът Мария Василева представя проекта, посветен на проявленията на насилието, с творби на 12 автори от различни поколения и периоди от 1992 година до днес в столичната галерия "Структура".
• Гостуващите изложби в Художествената галерия в Добрич: "Студентски проекти на банкноти" – изложба на студенти от специалност "Плакат и визуална комуникация" при НХА и международната изложба "Изкуството и ние днес" на румънския куратор Дан Тудор Труйка с участието на 21 художници от Европа. Включване на Недко Недков, директор на галерийното пространство.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водеща: Антония Барулова
Марта Аргерич – невероятният талант, който пленява публиката по целия свят със спиращи дъха изпълнения и безстрашен подход към музиката.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Тъмната страна на светлото минало
В масовото съзнание върви един мит – митът за спокойния и безопасен живот през социализма. А е мит, защото – оказва се, изобщо не е така: в тоталитарните години е имало не по-малко, че дори и повече тежки нарушения на живота, личното достойнство и собствеността, отколкото в годините на демокрация и пазарна икономика. Разбираме това от книгата на д-р Стефан Иванов "От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989)". Книгата успява въз основа на богат документален материал да покаже и разкаже, че ако усещането е, че през социализма не е имало престъпност, то не е защото наистина не е имало, а защото е потулвана. Какви са били престъпленията, колко са били тежки, колко са били много и как са се скривали от обществеността разбираме от поредния брой на "Премълчаната история" заедно със самия д-р Стефан Иванов, проф. Веселин Вучков и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Гергина Дворецка
Енциклопедия на смеха – Епизод 3: Хумористични герои на света
Водещата се среща с хора от четири континента на света, както и с познавачи на различните култури, и създава един съпоставителен калейдоскоп на хумористичните особености на народите, като го илюстрира с примери.
Участват преводачите Здравка Найденова, Ралица Петрунова, преподавателката по датски Росица Младенова, Ирина Симова, ръководител на Бюрото на община Виена в София, Вилем де Храве от Музея на комикса в Брюксел, Андрес Сааведра, Мона Каушик и София Шигаева от СУ "Св. Климент Охридски", Шънг Чао, журналист от Китай, Едуар Хинви от Бенин.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Познаваме ли работата и историята на литературните преводачи в България? Прави ли ги дигиталният свят по-видими?
Невена Панова и Сабина Павлова от Съюза на преводачите в България представят дигиталната база данни за литературните преводачи и техните наследници и мащабното изследване, което стои зад нея.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Концерт на френско-ромската етногрупа "Брач", състоял се в Германия преди малко повече от 30 години – есента на 1993-та. В богатата програма – автентичен ромски фолклор, цигански и руски романси, балкански танци, клезмер и италиански канцонети.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Петя Габрова
Съвременни творби, посветени на пролетта.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ася Чанева
• Дружеството на пловдивските художници представя в галерията на бул. "Цар Борис III Обединител" № 153 традиционната си изложба "Дами канят".
30 автори представят свои творби в експозицията, посветена на жените. "Дами канят" ще продължи до края на месеца, а в Аларма ви представяме три от авторките: Цвета Марова, Лили Кючукова и Ирина Гърдева. С трите дами говорим за творческия им път и за жената като обект и субект в изкуството, една неизчерпаема и вечна тема.
• Зелени минути: по повод Световния ден на водата говорим за това как Световният океан определя климата на Земята, с доц. д-р Елисавета Пенева – океанограф от катедра "Метеорология и геофизика".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Продължава сагата за Кийт Джарет с две версии на един и същи стандарт, "Things Ain't What They Used to Be", изпълнени като завършек на две последователни концертни вечери в клуба Блу Ноут (3 и 4 юни 1994).
Следва друг финал, "Desert Sun" на последната, трета вечер от поредицата негови концерти.
В продължение, тринадесет години по-късно (2007) слушаме Кийт Джарет в дуо с Чарли Хейдън. Сагата продължава.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Нежна е нощта" от Франсис Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Хоум офис". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 27.04.24 в 08:35

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02