Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потопените български села в артистичен проект

Изложбата "Изгубени под водата" прави артистично изследване на емоцията и спомена за потопените български села по времето на социализма, които са изселени заради масираното строителство на язовири. 

Създателките на проекта Ралица Каменова и Стела Бизева разказват, че едно от потопените села е част от тяхната семейна история и така се заражда интересът им към темата. 

"Дядо ни е събирал и архивирал информация, искал е да запази историята на село Живовци и ние дълго време мислехме как да продължим" – казва Ралица Каменова. – Опитахме се тази историческа тема да я представим по интересен начин за младото поколение – допълва Стела Бизева – в процеса на изложбата се запознахме и с други хора, които имат подобна семейна история. Преди петнайсет години нивото на язовир Огоста беше много спаднало и успяхме  дори да се разходим по улиците на селото отдолу."

Няма точни данни за бройката на селата, които споделят тази съдба, но според някои източници те са над 40. Ралица Каменова и Стела Бизева използват в своя проект и кадри от стари кинопрегледи, които показват със социалистически апломб строежите на големите язовири у нас. Според младите художнички целта им не е да дават оценка на събитията, а да запазят и популяризират тази малка част от общата ни история. През месец юни "Изгубени под водата" ще гостува в Русе.

Чуйте Ралица Каменова и Стела Бизева в "Какво се случва".

Снимки – podvodata.com

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев

Апостолът на Доброто

В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. "Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той..

публикувано на 01.05.24 в 11:15

Венцислав Занков с Тренировки "Изходи:- упражнения 2024"

В Hostgallery - София се открива самостоятелната изложба на Венцислав Занков "Тренировки "Изходи:- упражнения 2024". Експозицията е неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, както и опит за намеса и коментар на "социалното". С най-новата си..

публикувано на 01.05.24 в 10:07

Интерпретация чрез светлинно изкуство

С какво ще изненада публиката третото издание на един от най-впечатляващите европейски фестивали на светлините – Lunar? Фестивалът Lunar ще се проведе между 9 май и 12 май 2024 г. в София . Над 20 артисти от цял свят ще разкажат истории, които провокират въображението и изненадат публиката чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни..

публикувано на 01.05.24 в 09:05

Между Пасха и Великден в Израел

Пасха или Песах е сред трите големи празника, които се отбелязват в Израел. Тази година той беше от 22 до 29 април, но бе помрачен отново от сянката на войната. Темата за заложниците на Хамас, чието завръщане се превърна в тлееща рана, остава болезнена за израелското общество и вдъхновява изкуството с различни пърформанси – дълги маси със самотно..

публикувано на 01.05.24 в 08:25

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Чикаго

Театър-школа "Артистисимо" се завърна със седем награди от Втория международен фестивал за авторска детска и юношеска драматургия и песен в Чикаго, САЩ. Трупата бе удостоена с първа награда във втора възрастова група, в раздел "драматичен спектакъл" за постановката "Изгубената честна дума"  от Иглика Пеева с режисьор проф. д-р Александър Илиев.   Първа..

публикувано на 30.04.24 в 18:00