Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Снимка: namegdana.com

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса".
Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е организатор на театралния форум.
Фестивалната програма продължава до 11 май с многобройни куклени и драматични спектакли и други прояви на театри от София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Търговище, Стара Загора, Ловеч.

Драматичният театър – Търговище ще участва в състезателната програма със спектакъла "Зелената котка" от Елизе Вилк и с танцовия пърформънс "Връзки" в паралелната програма.

Селекцията е на Денислав Янев, театрален режисьор и заместник-директор на Драматичния театър в Търговище.

Във фестивала ще участват и актьори от Teatrul Dramatic "Ion D. Sirbu" (Румъния). Те ще представят своя спектакъл "Frozen" / "Замръзналото кралство" на 7 май от 14 часа на Голямата сцена на Търговищкия театър.

На представлението на "Зелената котка" (9 май от 19 часа) ще присъства и авторката Елизе Вилк, която ще гледа за първи път българската постановка на своята пиеса, с режисьор Любомир Колаксъзов.

Фестивалът има конкурсен характер и най-добрите постижения ще бъдат отличени от международно жури в състав: председател – д-р Ина Божидарова, театровед и критик (България), членове – Ян Ирку, театрален и кинорежисьор (Чехия), и д-р Амалия Кондояни, драматург на Националния театър на Северна Гърция – Солун.
В последния ден на фестивала ще бъдат представени пред публика, под формата на пърформанс четения, трите текста финалисти от второто издание на Конкурса за съвременна драматургия за млади зрители "Зелената котка". Селекционер е театроведът Емилия Илиева, драматург на Драматичния театър "Рачо Стоянов" в Габрово, която ги е откроила като най-добри сред повече от 30 пиеси, участвали в конкурса.

Какво още включва тазгодишното издание на "Вълшебната завеса", можете да чуете в разговора с режисьора Денислав Янев в "Артефир".



По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03