Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културна вълна залива Бургас през летния сезон

Бургас ще е домакин на Първия черноморски международен литературен фестивал (6-9 юни)

"Бургас е магия и кауза", казва в "Нашият ден" директорът на Регионалната библиотека "Пейо Яворов" и Центъра за съвременно изкуство – Яна Кършийска. Предстоящото бургаско лято, изпълнено с изкуство и култура, потвърждава тези думи.

Кършийска споделя, че съвместно с Община Бургас в Регионалната библиотека и културен център предстоят много мероприятия в посока изкуство – изложби, театрални постановки, концерти, книжни премиери. В последните няколко години в града процъфтява библиотечният туризъм, заявява Кършийска.

Директорът на Регионалната библиотека съобщава, че от 1 юни читалнята отново започва да работи денонощно. "Категорично има смисъл в това, което се случва", вярва Кършийска. 

Целия разговор чуйте в звуковия файл: 

В предаването гостува и зам.-кметът по културата на Община Бургас – Диана Саватева – за да разкаже повече за събитията в Културния календар на Общината. 

По думите на Саватева Бургас е активен целогодишно, но през летния сезон жителите и посетителите на града са по-отворени да се включват в културния и обществен живот. Ето защо за а пета година Община Бургас организира тематични уикенди. "Това, което направихме, е да структурираме този пъстър, културен, събитиен календар, така че на хората да им е по-лесно да планират пътуване до Бургас и да разпознават града не просто като отбивка, а като място, където има какво да правят", заявява Саватева.

За първи път градът ще отбележи официално празника Летен Никулден (9 май), като църковните и битови традиции ще бъдат допълнени от пъстра музикална програма и кулинарни демонстрации, съобщава зам.-кметът по културата.

Тази година в Бургас минава под знака на 90-годишнината от рождението на Христо Фотев и предстоят още събития в чест на големия поет. Саватева допълва, че на 10 май ще се състои и  финалът на конкурса "Петя Дубарова", като младите автори ще бъдат наградени на церемония в Културен център "Морско казино".

Черноморският международен литературен фестивал (6-9 юни) е едно от най-ярките събития в Културния календар на Община Бургас. Над 50 писатели, издатели, хора на литературата от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и България ще гостуват в Бургас за първото издание на фестивала. Бургаската публика, която, по думите на Саватева, е любопитна и начетена, ще има възможността да се срещне с големи имена от света на литературата. "Бургас е литературен град в сърцето си – това е завинаги.", казва гостът.

Бургас е и музикален град, а август е фестивалният месец, в който градът ще бъде на музикална вълна.

Саватева завършва разговора с думите: "Следете нашия културен календар – той непрекъснато се надгражда и обогатява."

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината,..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42