Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никога сянката не е толкова тъмна, че да няма светлина

Десислава Христова представя "Цветни сенки. Арматури. Неон." в галерия "Аросита"

| обновено на 08.05.24 в 16:19
7
Снимка: ФС на галерия „Аросита“

Серия рисунки, колажи, принтове и обекти показва Десислава Христова в галерия "Аросита" в София. Вълнуват я и изследва сенките и светлината в тях, не само външните, а и най-тъмните, тези, които отчаяно крием от себе си и от другите. "На мен ми харесва да откривам светлината в сенките, да търся ярките цветни неонови проблясъци в хора, обекти и ситуации, които присъстват и в най-голямата тъма.", посочва авторката. Интересува се и от големите дълги сенки, които хвърлят малките хора. Резултатът от търсенията и изследванията на Десислава Христова е красив "цветен неонов свят в черно-цветен диалог".


Проф. д-р. Десислава Христова преподава графика и композиция в Националната художествена академия в София. Нейни творби са част от престижни национални и международни графични форуми. Има реализирани 9 самостоятелни изложби в България, Сърбия и Словакия.

"Цветни сенки. Арматури. Неон." ще остане в галерия "Аросита" до 14 май 2024 г. С Десислава Христова за "Артефир" разговаря Ани Маринова.

Изложбата може да бъде разгледана до 14 май 2024 г.

Снимки: галерия "Аросита"

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвременният танцов пърформанс "Опиат"

Съвременният танцов пърформанс "Опиат" е работа на младия актьор Михаил Бонев. Още в периода на обучението си той се вдъхновява от мотиви от историята на именития български поет Пейо Яворов. Първо неговата всепоглъщаща любов с Мина Тодорова, а впоследствие и турбулентния му брак с Лора Каравелов, които прерастват в идея за представление. През..

публикувано на 30.05.24 в 17:35

Нова изложба на Мариана Маринова

Експозицията е подредена в галерия "Интро" и се нарича "Фрагменти". Това по думите на Мария Ландова, която откри изложбата, са фрагментите от личния свят на художничката, свят, който "тя създава, както диша". Рисувани четири години, работите кореспондират със зрителя директно, като го увличат в космоса от цветове и скрити форми и присъствия...

публикувано на 30.05.24 в 16:15

Скулптурите на Павел Койчев гледат, приютяват и звучат

Навършиха се 20 години от основаването на софийската галерия "Ракурси". За да отбележи юбилея, галерията покани големия наш скулптор Павел Койчев да направи изложба, която беше открита преди два дни. А той е рожденик днес! Честит да е! Павел Койчев е избрал да покаже в експозицията свои ранни произведения от бронз от 1990-1991 година. Тези..

публикувано на 30.05.24 в 14:52
Зорница Маринкова, Ралица Туджаро и Венцеслав Димитров

Първи юни с Младежкия театър "Николай Бинев"

Младежкият театър "Николай Бинев" организира  детски празник за децата през уикенда като освен представленията в афиша, които зрителите ще могат да видят, ще има и ателиета с актьорите. Скоро театърът ще има и своята нова куклена сцена. А повече за това разказват актьорите Венцеслав Димитров, Зорница Маринкова и Ралица Туджаро в "Артефир".  "Празникът..

публикувано на 30.05.24 в 13:55