Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя, 12 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика
водещ: Весел Цанков
Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Динко Иванов, Тинка Пешева, Любчо Митрев, Кайчо Каменов, Димитър Лавчев, Стефка Съботинова, Хор Български гласове – Ангелите, Валери Димчев, Трайчо Синапов и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев – Избрано
водещ: Зорница Гъркова
Земята и връзката с нея са важни за керамичките Антония Ламбиева и Александра Величкова, и двете възпитанички на НХА, майсторки на пана от керамични плочки и предмети за бита, направени с разнообразие от техники и отношение към баланса между естетика и функционалност.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ангелина Грозева
• Делфинариумът във Варна – разговор с треньорката Ивелина Жекова.
• На гости в Исторически парк Варна. Как децата могат да се включат в летен лагер за стрелба, конна езда и състезания за българската история. Разговор с Евгени Учкунов.
• Анкета за делфините с децата от 125 СУ "Боян Пенев".

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Вяра и суеверие.
Темата за вярата и неверието логично е една от най-дискутираните в страниците на Свещеното Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан ни разказва за проявеното неверие от страна на св. ап. Тома, един от дванадесетте Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя се превръща в непоклатима и убедена вяра. След като получава доказателството, което иска, св. ап. Тома, радостно изповядва вярата си в Сина Божи като Господ и Бог. Неговото неверие произлиза от силното му желание да се убеди сам, че Учителят му е победил смъртта, защото искрено се надява това да е станало. Все пак, когато Христос се явява отново на Своите ученици, в присъствието на ап. Тома, Той се обръща към него с думите: "Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели, и са повярвали". Слова, които са насочени и към всички нас, които продължаваме да вярваме и празнуваме светлото Христово възкресение. Заедно с Тони Николов, философ и журналист разговаряме за вярата, която за жалост в наши дни е често съпроводена със суеверия.
В рубриката "Християнска поезия" - стихотворението "Храм" от Дора Габе, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Надежда Московска
Разговор за тялото в съвременната култура и изкуство. Тялото като оръдие на труда и място на срама. Разколебаването на табутата и властта върху телата като политически въпрос и възможност да бъдем по-пълноценни индивиди и членове на обществото. Сексуалност та като източник на тревога, но и на сила. С участието на Воин Войнов и Михаела Лакова

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Ивайло Маджаров
Представяме пирински песни с гласа на Росица Лазарова, дългогодишен изпълнител в хор "Мистерията на българските гласове".
Разговаряме с родопчанина Павел Куцев за творческия му път.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика – "Д-р Спас и неговите пациенти"
водещ: Нина Божидарова
Актьорите Мая Бабурска, Иван Петрушинов и Желяз Дренчев изпълняват текстове на Светла Чимчимова, Нина Божидарова и Весел Цанков.

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водещ: Цветана Тончева
• Името на Лудвиг ван Бетовен се споменава много по-често от обикновеното в последните дни. Причината е току-що отминалата 200-годишнина от световната премиера на неговата легендарна Девета симфония – събитие, което се счита за крайъгълен камък в историята на музиката. Ключовата за европейската културна и интелектуална история творба звучи в целия свят в последната седмица, в чест на датата 7 май 1824, когато Деветата симфония опус 125 в ре минор е представена за първи път във Виена. Любопитна подробност – последната симфония на Бетовен е поръчана от Лондонското симфонично общество. По онова време популярността на композитора в Англия е толкова голяма, че той планира голямо турне в Лондон и дори мисли да се премести да живее там. Затова в предаването предлагаме знаменития финал на симфонията в едно от последните британски изпълнения, което датира от 23 юли миналата година в лондонската зала Роял Албърт Хол. Райън Уигълсуърт - новият главен диригент на Симфоничния оркестър на БиБиСи-Шотландия, събира отличен състав от млади шотландски солисти и заедно с великолепния Симфоничен хор на БиБиСи представят съвременна интерпретация на Бетовеновата Девета симфония, която заслужава внимание най-малко заради младежката енергия и вдъхновение, които буквално струят от всеки звук.
• На 5 май се навършиха 105 години от рождението на диригента Руслан Райчев, син на легендарния български тенор със световна кариера Петър Райчев. Наследил изключителни таланти от своите родители, израснал в неповторимата атмосфера на дом, където са гостували музикални колоси от ранга на Артуро Тосканини, Умберто Джордано, Сергей Прокофиев, Аурелиано Пертиле и Фьодор Шаляпин, Руслан Райчев оставя ярка следа в историята на българската култура. Припомняме фрагмент от рубриката "Срещи, гласове, съдби", излъчена за първи път на 30 януари 2011 с участието на проф. Павел Герджиков.
• Шедьоври на камерната музика: още един запис от БиБиСи Промс. "Le Tombeau de Couperin" или "Гробът на Купрен" е сюита за пиано, създадена от Морис Равел между 1914 и 1917 година. Шестте части са характерни за традиционната барокова сюита. Всяка е посветена на паметта на приятел на композитора, загинал в Първата световна война. "Гробът на Купрен" ще прозвучи в интерпретация на 31-годишния британски пианист Бенджамин Гроувнър, една от новите звезди на съвременния концертен подиум, особено отличаван от критиката за красивия звук, нежната лиричност и подчертано бляскавата виртуозност в изпълненията.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Не те виждам" от Палми Ранчев

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване – Избрано
водещ: Магдалена Гигова
• Къдринка Къдринова за магията на Виетнам.
• Магдалена Гигова представя храмовия комплекс Ангкор Ват в Камбоджа.
• Борис Ангелов за забележителностите и напитките на островите Аруба, Бонайре и Кюрасао в Карибския басейн.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"
водещ: Весел Цанков
Песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Пенчо Петров, Стоянка Мутафова, Вели Чаушев, Васил Попов, Йорданка Стефанова, Калин Сърменов, Жоржета Чакърова.

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
водещ: Весел Цанков
• "Истинските новини" - сочим с пръст към Шотландия, САЩ, и Япония.
• "Вопли от интернета" - субективно подбрани публикации и коментари в социалните мрежи с по своему приносен характер.
• "Поздрави се сам" - актрисата Анета Сотирова и хумористът Данаил Константинов.
• "Акъл за всички" - на вниманието на образователно-научното министерство.
• "Тъп виц" - хем тъп, хем стар виц.
- "Слушателка на телефона" - докога при пазаруване ще ни теглят пари от банковите карти?!

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Кой се бори за наградите "Васил Гендов" тази година?
Преглед на игралните филми в конкурсната програма за киноотличията на Съюза на българските филмови дейци:
• "Уроците на Блага" в разговор с режисьора Стефан Командарев и Ели Скорчева;
• "Диада" в разговор с актрисата Маргарита Стойкова;
• "Защото обичам лошото време" в разговор с режисьорката Яна Лекарска;
• "Записки по едно предателство" в разговор с режисьора проф. Георги Дюлгеров и актьора Иван Николов;
• "Чума" в разговор със сценариста проф. Боян Биолчев, режисьора Иван Владимиров и актьора Свежен Младенов.

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия - Избрано
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
В предаването звучат песенна лирика и изпълнения на: "Бърдс", Арета Франклин, Поли Генова, Любо Киров, Елена Сиракова, "Фънкалеро", Васил Спасов, Пати Остин и  Брус Хорнсби.  

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Ивета Грънчарова
Музика от Антонин Дворжак звучи в неделната вечер: откъси из Чешка сюита и Моравски дуети опус 32. Жаклин дю Пре е солист на Чикагския СО с диригент Даниел Баренбойм в култов запис на концерт за виолончело и оркестър в си минор, а за финал ви предлагам величествения Те Деум с участието на солисти, хор и Чешката филхармония, ръководени от Вацлав Нойман.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 23 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Поредният китарист, Висенте Амиго с последната си продукция с гости басистите Карлес Бенавент и Маркъс Милър. от..

публикувано на 22.05.24 в 08:25

Сряда, 22 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказните сюжети в развитие - 1001 нощ, летящи килими и още с Ла Чикана, Куадро Нуево, Рао Киао; Снежанка със..

публикувано на 21.05.24 в 18:23

Вторник, 21 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Изпълнения на Чик Кърия - този път с Боби Макферин (диригент и вокализи) – Моцарт. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 20.05.24 в 08:30

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в..

публикувано на 19.05.24 в 08:35

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Изложба на рози" от Ищван Йоркени от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.24 в 07:15