Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изкуство в помощ на изкуството":

Художници даряват картините си, за да помогнат на талантливи студенти

| обновено на 13.05.24 в 13:23
Творба от изложбата "Изкуство в помощ на изкуството"
Снимка: Музей-галерия "Анел"
В новия брой на рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" бе представена уникалната инициатива "Изкуство в помощ на изкуството". Този благотворителен проект е замислен и организиран от преподавателя по живопис в Националната художествена академия, главен асистент д-р Юлиан Станкулов, който е и инициатор на идеята.
Изложбата, част от проекта, ще се проведе от 14 до 30 май в музей-галерия "Анел" в столицата. Проектът е под егидата на националната платформа "Изкуство в помощ на изкуството" и е реализиран с подкрепата на фондация "Имеон-Балкани". Тази неправителствена организация вече над две десетилетия подпомага и популяризира българското изкуство.

В рамките на проекта са организирани множество изложби, които имат за цел събиране на средства за подпомагане на млади български таланти. "Нашата мисия е да бъдем активни участници в културния живот на страната, като подкрепяме новите поколения артисти", споделя д-р Станкулов в интервю за предаването.

Преподаватели от водещи висши училища по изкуства в страната, включително НХА, ВТУ, СУ и Шуменски университет, са дали своя принос, като са дарили свои творби за изложбите. Всеки от тях е мотивиран от желанието да помогне на младите таланти да реализират своите амбиции в областта на изкуството.

Средствата от продажбите на изложбата ще бъдат насочени към Годишния фонд за изкуство, създаден от Фондация "Имеон-Балкани". Този фонд осигурява стипендии, покриващи семестриални такси за избрани студенти, които са определени чрез специално сформирано жури от преподавателите в университетите.

На откриването на изложбата, което ще се състои утре вечер, ще бъдат обявени и наградените стипендианти. Критериите за избор, както подчертава д-р Станкулов, са изградени така, че да изключват всякакви личностни предпочитания и да осигурят обективност и равен шанс за всички кандидати.

Ще бъдат представени произведения на проф. Ивайло Мирчев, проф. д-р Кирил Божков, проф. д-р Здравка Василева, проф. д-р Стефан Алтъков, проф. д.н. Лаура Димитрова, проф. д-р Владимир Аврамов, проф. д-р Мартина Караиванова, проф. Димитър Рашков, доц. д-р Мариета Конова, доц. Пенчо Добрев, гл. ас. д-р Красимира Дренска, гл. ас. д-р Юлиан Станкулов, гл. ас. д-р Живка Маринова, Анатолий Станкулов, Иван Яхнаджиев.

В заключение на интервюто д-р Станкулов отправя послание към младите артисти: "Не спирайте да се стремите към постижения всеки ден и вярвайте в своите възможности." Той подчертава значението на непрекъснатото самоусъвършенстване и активното участие в културния живот като ключ към личен и професионален успех.

Освен изложбите и фонда за стипендии, фондация "Имеон-Балкани" работи и над други инициативи, включително разработването на нов уебсайт. Тази платформа предоставя информация за всички текущи и предстоящи проекти, както и ще предлага възможност за покупка на арт дела. Уебсайтът е замислен като място, където широката публика може да разгледа и закупи творби, дарени от артисти, участвали в благотворителната инициатива, и така да допринесе за развитието на българското изкуство.

Чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55