Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златина Узунова: Постоянно съм на път и все за да прославям родопската песен

Хамид Имамски: Изгубиш ли автентичното на фолклора, той бавно умира

4
Снимка: Божидар Чолаков БНР - Кърджали



Започваме по традиция с класацията за народна песен на седмицата. Тази седмица трябваше да избирате между трите песни: 
"Невестино хоро" в изпълнение на Айшенур, "Момне ле, мари, хубава" в изпълнение на Борис Генов и "Да ма бе майчо карала в изпълнение на Ивалина Хаджиева. Вие избрахте за песен на седмицата - "Момне ле, мари, хубава".
 Ръководителката на танцов клуб "Росица" - Росица Стоицова разказва за фолклорния  танцов фестивал "Хоро при извора" във Велинград. Организатори на седмия танцов фестивала са танцов клуб "Росица" с подкрепата на община Велинград. Фестивала се провежда под надслов - Вода се лее, прелива, хоро се вие, извива...
По традиция фестивалът се провежда в рамките на Велинградски празници на културата и е част от тях. Това е един повод за танцовите клубове отново да се срещнат с приятели или да намерят нови такива в СПА столицата на Балканите. Във фестивала ще участват танцови групи от София, Хасково, Асеновград, Пловдив, Велинград, Гоце Делчев, Плевен, Кюстендил и други.
По случай Деня на Велинград, който се чества традиционно в първата събота на месец юли гражданско сдружение „За теснолинейката” организира за втора поредна година празнично пътуване до западно родопския град. Председателя на сдружението Кристиан Ваклинов, разказва, че това се е превърнало в традиция. Туристите решили да посетят Велинград с теснолинейката да бъдат посрещнати на перона на гарата с пита и мед, и кръшно българско хоро. За тази и други предстоящи инициативи на сдружението може да чуете в прикрепения файл.  
На фолклорния конкурсен фестивал "С песните на Георги Чилингиров" в Полковник Серафимово се явиха над 50 състава и 50 индивидуални изпълнители в рамките на 2 дни. Сред групите бяха и ученици на златния глас на Родопите - Златина Узунова.
Работата с учениците я зарежда позитивно, дава и надежда, че родопската песен няма да бъде забравена и винаги ще се пее. Родопската певица почти всеки ден има участия дали тя самата или с нейните групи на които преподава пеене. 
Самата Златина казва, нямам спирка. Няма събота, няма неделя. Постоянно съм на път. И все за да прославям родопската песен. От Полковник Серафимово отново потеглям на път към нашите сънародници в Гърция, разказва с усмивка Узунова. Повече може да чуете в прикачения файл. 
Любовта към фолклора те кара да оставиш собствената работа и да тръгнеш по цялата страна, там където в момента се провеждат народни събори. Това се случва в живота на 17-годишния гайдар Николай Лявов и изпълнителя на народни песни Хамид Имамски. Хамид е записал от прабаба си повече от 500 песни, на повечето от които има и мелодията. Според него "изгубиш ли автентичното на фолклора, той бавно умира". Хамид Имамски припомня думите на своя дядо Хасан Минков: " Истински, автентично изпятата родопска песен е все едно да извадиш сърцето на родопчанина и да го кладеш на масата, врит (всики) да го гльодат (гледат), защото всяка песен е нещо преживяно...!" 
Чуйте всичко това в прикачения файл. 

Предложенията за народна песен на седмицата са:
  • "Коньо, коньо" - изп. Филип Синапов 
  • "Мари Петранке" - изп.Донко Марков и Петя Панева
  • "Айда, айда" - изп. Никола Тодоров
Гласуването е до следващата събота (14.07.2018), тук в сайта на Радио Кърджали






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 автора са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех на..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56