На учителя с любов

5 октомври е международен ден на учителя. Някога, във възрожденското общество той е поставян наравно с кмета и попа, в годините на преход хулен и обругаван, българският учител сякаш минава през една палитра на признание и отричане. За това каква е в днешно време мисията на учителя и къде е неговото място, е разговорът в студиото на Радио Кърджали с две учителки - Теодора Богданова, учител по история в средното училище "Отец Паисий" в Кърджали и Нели Арнаудова, учител в общинския детски комплекс, ОДК, което е част от извънкласното образование и председател на Синдиката на българските учители.
Да обучава, да възпитава, да създава умни и творчески личности и хора, които се справят в живота, всичко това е част от мисията на учителя. Освен учители и преподаватели, ние сме хора, които даваме нещо от себе, от сърцето, когато работим с децата. Много е важно да изградим отношения на доверие, да им "влезем под кожата", да скъсим дистанцията, за да може да се отпуснат и да разгърнат целия си потенциал, казва Теодора Богданова.
За съжаление в последните години има много преподаватели и не толкова учители, е мнението на Нели Арнаудова. Донякъде това е заради подобрения финансов статус на учителското съсловие, който доведе до чувство на сигурност сред тях. Според нея наболял е вече въпросът възпитанието отново да се върне в училището. В последно време говорим само за учебен процес по линия на европейските стандарти, но изпуснахме нещо много важно - възпитанието на нашите деца, в което и училището трябва да има място, каза Нели Арнаудова.
За проблемите в образованието може много да се говори, категорични са и двете. Сред тях са натовареност не само на учителите, но и на учениците, негативни емоции, списването на учебниците и тежкия и тромав език, който отблъсква детето от учебния материал, новите програми и още, и още. Сред тези проблеми изпъква и недооценяването на учителя от страна на обществото. Факт е, че агресията също влиза в училището, било то словесна или физическа, факт е и това, че родителите смятат себе си за най-важния коректив на работата на учителя, а така се получава незачитане и неуважение на труда на преподавателите.
Днес всеки може да стане учител, казва Нели Арнаудова, приемат те, учиш, завършваш, и влизаш да преподаваш. Успешният учител обаче зависи от любовта на децата, любовта към децата и любовта към предмета, който преподава, смята тя.
Успехите на децата показват колко е успешен един учител, казва Теодора Богданова. За нея най-важно в професията е да запазиш детското. Все още съм дете, въпреки средната си възраст. И това е така, защото работя с деца, те ме зареждат, разсмиват, понякога тревожат, но винаги даряват с много положителни емоции.
Работата с децата е най-голямото ми щастие, защото децата са чисти, искрени и, когато си с тях, има много какво да научих, а това ни обогатява и нас като учители и хора, категорична е Нели Арнаудова.
Целия разговор с Нели Арнаудова и Теодора Богданова може да чуете в прикачения файл. 

Вижте още

Д-р Диана Вълчева: Не се създават нови молекули антибиотици

Остава висок броят на болните в пневмофтизиатричното отделение на многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. При 30 лежащо болни, 21 души се лекуват от пневмония. В някои случаи се касае за хора, дошли от труднодостъпни райони, които не могат да бъдат върнати обратно без лечение по родните им места. Началникът на отделението д-р..

публикувано на 13.02.19 в 18:06

Свещеник Ангелов: Изконното най-човешко чувство е да обичаме

В навечерието на 14 февруари, който у нас се свързва с Деня на влюбените, предаването "Вяра и живот" предложи християнската гледна точка към любовта. Разговорът по темата е със свещеник Ангел Ангелов от столичния храм "Св.София". От него разбираме защо "любовта е дълготърпелива и пълна с благост", защо тя е изначалното призвание на християните и..

публикувано на 11.02.19 в 11:10

Няма ръст на безстопанствените кучета в Кърджали, 401 са минали през приюта за година

Няма увеличение на на популацията на безстопанствени кучета в град Кърджали, тя остава постоянна в последните две години. Това съобщи за Радио Кърджали главният експерт в отдел Опазване на околната среда в общината Анжела Василева. Четиристотин и едно безстопанствени кучета са преминали през общинския приют в Кърджали в рамките на 2018 година...

публикувано на 08.02.19 в 18:55

Магдалена Ахчиева: Единност, съпричастност и подкрепа ни водеха през годините

Десети юбилеен конгрес провежда Конфедерацията на труда Подкрепа. Кърджали е представен със седемчленна делегация, водена от председателя на структурата Веселин Илиев. Това каза за Радио Кърджали дългогодишният лидер на Подкрепа в региона Магдалена Ахчиева, днес редовен синдикален член. На 8 февруари се навършват и 30 години от създаването..

публикувано на 08.02.19 в 18:38
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Зад БСП стои човешкият ресурс

Съвсем нормално е Сергей Станишев да е водач на листата на БСП за изборите за Европейски парламент, защото той е европеец номер 1 в България , заяви в интервю за Радио Кърджали областният председател на БСП Милко Багдасаров. Така той коментира предварителните нагласи сред голяма част от местните социалисти да дадат своите..

публикувано на 07.02.19 в 16:07

Фронтменът на КЕФ бенд Владимир Попов: Подкрепяйте младите музикални таланти

Фронтменът на най-популярната в момента кърджалийска рок група КЕФ бенд Владимир Попов стяга куфари за САЩ. Той не отива на турне, а емигрира. Защо един човек, който обича Кърджали и България, решава да започне нов живот и защо отвъд Океана? Ще се върнем години назад, за да научим как известният днес певец за малко да остане на поправителен..

публикувано на 06.02.19 в 14:15

Адлен Шефкет: Законът за горивата ще доведе до спокойствие в този бизнес

Законът за горивата винаги е стоял на дневен ред пред ДПС, защото той е част от политиката ни за изсветляване на сивата икономика и на борбата с контрабандата с горива. Приходите от акциз от горивата са най-големите в страната и за това трябва да се спре нелегалната търговия с горива. Това е важно за благосъстоянието на държавата. С..

публикувано на 04.02.19 в 16:21