На учителя с любов

5 октомври е международен ден на учителя. Някога, във възрожденското общество той е поставян наравно с кмета и попа, в годините на преход хулен и обругаван, българският учител сякаш минава през една палитра на признание и отричане. За това каква е в днешно време мисията на учителя и къде е неговото място, е разговорът в студиото на Радио Кърджали с две учителки - Теодора Богданова, учител по история в средното училище "Отец Паисий" в Кърджали и Нели Арнаудова, учител в общинския детски комплекс, ОДК, което е част от извънкласното образование и председател на Синдиката на българските учители.
Да обучава, да възпитава, да създава умни и творчески личности и хора, които се справят в живота, всичко това е част от мисията на учителя. Освен учители и преподаватели, ние сме хора, които даваме нещо от себе, от сърцето, когато работим с децата. Много е важно да изградим отношения на доверие, да им "влезем под кожата", да скъсим дистанцията, за да може да се отпуснат и да разгърнат целия си потенциал, казва Теодора Богданова.
За съжаление в последните години има много преподаватели и не толкова учители, е мнението на Нели Арнаудова. Донякъде това е заради подобрения финансов статус на учителското съсловие, който доведе до чувство на сигурност сред тях. Според нея наболял е вече въпросът възпитанието отново да се върне в училището. В последно време говорим само за учебен процес по линия на европейските стандарти, но изпуснахме нещо много важно - възпитанието на нашите деца, в което и училището трябва да има място, каза Нели Арнаудова.
За проблемите в образованието може много да се говори, категорични са и двете. Сред тях са натовареност не само на учителите, но и на учениците, негативни емоции, списването на учебниците и тежкия и тромав език, който отблъсква детето от учебния материал, новите програми и още, и още. Сред тези проблеми изпъква и недооценяването на учителя от страна на обществото. Факт е, че агресията също влиза в училището, било то словесна или физическа, факт е и това, че родителите смятат себе си за най-важния коректив на работата на учителя, а така се получава незачитане и неуважение на труда на преподавателите.
Днес всеки може да стане учител, казва Нели Арнаудова, приемат те, учиш, завършваш, и влизаш да преподаваш. Успешният учител обаче зависи от любовта на децата, любовта към децата и любовта към предмета, който преподава, смята тя.
Успехите на децата показват колко е успешен един учител, казва Теодора Богданова. За нея най-важно в професията е да запазиш детското. Все още съм дете, въпреки средната си възраст. И това е така, защото работя с деца, те ме зареждат, разсмиват, понякога тревожат, но винаги даряват с много положителни емоции.
Работата с децата е най-голямото ми щастие, защото децата са чисти, искрени и, когато си с тях, има много какво да научих, а това ни обогатява и нас като учители и хора, категорична е Нели Арнаудова.
Целия разговор с Нели Арнаудова и Теодора Богданова може да чуете в прикачения файл. 

Вижте още

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Тази неделя, „на чаршията” чухме разказ от първо лице за преживяването да оцелееш в атентат. За преживения ужас на 11 декември в Страсбург говори журналистът от Радио Кърджали Божидар Чолаков.

публикувано на 17.12.18 в 14:05

Кметът на община Крумовград Себихан Мехмед: Напролет започваме пълна реконструкция на градския площад

Разговорът на Петя Тенева с кмета на община Крумовград Себихан Мехмед бе част от инициативата за поредица срещи с общинските кметове в областта за работата им през отминаващата 2018 година. Какво се случи през нея в Крумовград и какво предстои през идващата 2019-а? Това беше един от въпросите към общинския кмет. Какви строително-монтажни работи..

публикувано на 17.12.18 в 12:39
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева в студиото на Радио Кърджали

В студиото на Радио Кърджали Красимир Ангелов разговаря с председателя на Народното събрание и депутат от ГЕРБ от кърджалийския избирателен район Цвета Караянчева. Акцентите, които обсъдиха са промените в изборното законодателство и идеята на президента Румен Радев за видеонаблюдение и машинно гласуване на изборите. Машинното гласуване ще бъде..

публикувано на 17.12.18 в 11:37

Коледна комета в небето тази нощ

Най-ярката комета за тази година ще премине най-близо до Земята тази нощ, 16 декември. Това е кометата 46Р/Виртанен. На цвят тя е синкава и има малка тънка опашка. Кометата е с орбитален период около Слънцето от 5 години и 4 месеца. Спада към семейството комети на Юпитер, затова орбитата й и орбиталният ѝ период не са постоянни величини, а зависят..

публикувано на 16.12.18 в 13:37

"Интернешънъл Пауър Съплай" стана инвеститор на годината в област Кърджали

"Интернешънъл Пауър Съплай"  АД стана инвеститор на годината в класацията на КРИБ - Кърджали за 2018-та. Управителят й Вели Шакир получи наградата от председателя на бизнес организацията Лазар Попов и връчи от своя страна сертификата на фирмата за инвеститорски клас "А" на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. "Интернешънъл Пауър Съплай" АД ще..

публикувано на 14.12.18 в 14:51

Кметът на Ардино Ресми Мурад: Най-важните ни проекти са свързани с пряката грижа към хората

Кметът на община Ардино Ресми Мурад бе гост в студиото на радио Кърджали като част от поредицата интервюта с общинските ръководители в края на 2018-а. Той обобщи как е  преминала за общината изтичащата година, за успехите, проблемите и решенията им, както и за някои проекти - настоящи и бъдещи. Използва ефира на радиото и за да поздрави своите..

публикувано на 13.12.18 в 13:24

Кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман: Водим преговори с фирма за преработка на тютюн

В студиото на сутрешния блок "След първото кафе" на радио Кърджали с водещ Валентина Иванова гостува кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман като част от поредицата от интервюта с кметове на областта в края на 2018-а година. Поводът бе да сподели за хубавите и лошите неща за общината, за реализираните, но и за нерелеазираните проекти и идеи. Част..

публикувано на 11.12.18 в 12:47