На учителя с любов

5 октомври е международен ден на учителя. Някога, във възрожденското общество той е поставян наравно с кмета и попа, в годините на преход хулен и обругаван, българският учител сякаш минава през една палитра на признание и отричане. За това каква е в днешно време мисията на учителя и къде е неговото място, е разговорът в студиото на Радио Кърджали с две учителки - Теодора Богданова, учител по история в средното училище "Отец Паисий" в Кърджали и Нели Арнаудова, учител в общинския детски комплекс, ОДК, което е част от извънкласното образование и председател на Синдиката на българските учители.
Да обучава, да възпитава, да създава умни и творчески личности и хора, които се справят в живота, всичко това е част от мисията на учителя. Освен учители и преподаватели, ние сме хора, които даваме нещо от себе, от сърцето, когато работим с децата. Много е важно да изградим отношения на доверие, да им "влезем под кожата", да скъсим дистанцията, за да може да се отпуснат и да разгърнат целия си потенциал, казва Теодора Богданова.
За съжаление в последните години има много преподаватели и не толкова учители, е мнението на Нели Арнаудова. Донякъде това е заради подобрения финансов статус на учителското съсловие, който доведе до чувство на сигурност сред тях. Според нея наболял е вече въпросът възпитанието отново да се върне в училището. В последно време говорим само за учебен процес по линия на европейските стандарти, но изпуснахме нещо много важно - възпитанието на нашите деца, в което и училището трябва да има място, каза Нели Арнаудова.
За проблемите в образованието може много да се говори, категорични са и двете. Сред тях са натовареност не само на учителите, но и на учениците, негативни емоции, списването на учебниците и тежкия и тромав език, който отблъсква детето от учебния материал, новите програми и още, и още. Сред тези проблеми изпъква и недооценяването на учителя от страна на обществото. Факт е, че агресията също влиза в училището, било то словесна или физическа, факт е и това, че родителите смятат себе си за най-важния коректив на работата на учителя, а така се получава незачитане и неуважение на труда на преподавателите.
Днес всеки може да стане учител, казва Нели Арнаудова, приемат те, учиш, завършваш, и влизаш да преподаваш. Успешният учител обаче зависи от любовта на децата, любовта към децата и любовта към предмета, който преподава, смята тя.
Успехите на децата показват колко е успешен един учител, казва Теодора Богданова. За нея най-важно в професията е да запазиш детското. Все още съм дете, въпреки средната си възраст. И това е така, защото работя с деца, те ме зареждат, разсмиват, понякога тревожат, но винаги даряват с много положителни емоции.
Работата с децата е най-голямото ми щастие, защото децата са чисти, искрени и, когато си с тях, има много какво да научих, а това ни обогатява и нас като учители и хора, категорична е Нели Арнаудова.
Целия разговор с Нели Арнаудова и Теодора Богданова може да чуете в прикачения файл. 

Вижте още

Ангелина Хаджиева: Да не позволяваме на смартфоните да управляват живота ни

24-и май е един от най-светлите празници за нашето училище, каза Ангелина Хаджиева, директор на Професионалната гимназия "Руска Пеева" в Джебел. Празнуваме знанието и просветата, допълни тя и добави, че невежеството няма свой празничен ден . Тя отправи апел към учениците да загърбят телефоните и таблетите , защото те не бива да доминират..

публикувано на 24.05.19 в 13:33

Милко Багдасаров: Желая на нашите ученици да чувстват училището като свой дом

Най-голямото учебно заведение в Южна България, както всяка година, изпраща около сто абитуриенти . Днес, 24-и май е и денят, в който те ще се разделят с любимото училище. След вълнуващото училищно тържество, зрелостници и останалите ученици, се вляха в редиците на градското шествие в чест на Светите братя Кирил и Методий. Радка Петкова..

публикувано на 24.05.19 в 11:04

Председателят на РИК-Кърджали Петър Захариев: 508 СИК в областта, 149 829 избиратели

Бюлетините за евроизборите на 26 май, са вече в област Кърджали . Намират се в определените затова помещения от кметовете на общините и са запечатани . В най-скоро време предстои членове на Районната избирателна комисия - Кърджали съвместно с общинска администрация да започнат разпределението и предаването на всички изборни книжа и..

публикувано на 22.05.19 в 16:52

Ангел Момчилов: Наблюдава се значително увеличение на делата в Административния съд

Ангел Момчилов е роден в Кърджали. Завършва висше юридическо образование и започва като съдия-изпълнител в Районния съд в Момчилград. Минава по йерархическата стълба в  Районния съд в Кърджали - съдия, зам.председател и председател. От ноември 2018 година е председател на Административния съд. Търсим отговори на въпросите за авторитета на..

публикувано на 22.05.19 в 14:17

Цветан Терзиев: Гордеем се с успехите на нашите ученици

Средно училище "Васил Левски" е най-голямото в община Крумовград. В него работят 97 души, от които 76 педагогически персонал. Обучават се 1003 деца от I до XII клас. От тази година школото е иновативно. Във всяка класна стая има монтиран мултимедиен проектор, а всеки учител разполага със служебен лаптоп. Функционират 6 компютърни кабинета, зала за..

публикувано на 22.05.19 в 10:27
Капитанът на ПФК

Пламен Крумов за дербито: Ще оставим сърцата си на терена

На 19-ти май, неделя от 15.00ч., Арда е домакин на ЦСКА 1948 в дербито на 29 кръг на Втора лига. Срещата ще бъде решаваща за Арда за мястото й в Първа лига. Ръководството на тима обяви свободен вход за мача. Арда разчита изключително много на подкрепата от своите фенове. Илияна Типова разговаря в ексклузивно интервю за Радио Кърджали с капитана..

публикувано на 17.05.19 в 12:00

Милан Миланов: Да напълним стадиона за Арда срещу ЦСКА 1948

Решаващи два мача остават до края на първенството във Втора лига за футболния отбор на "Арда" - Кърджали . Първият двубой - срещу ЦСКА 1948 - е от изключителна важност, тъй като във временното класиране двата отбора са с еднакъв брой точки на 3-о и 4-о място . Целта на кърджалийския тим е да достигне до баражи за влизане в Първа професионална..

публикувано на 16.05.19 в 16:35