На учителя с любов

5 октомври е международен ден на учителя. Някога, във възрожденското общество той е поставян наравно с кмета и попа, в годините на преход хулен и обругаван, българският учител сякаш минава през една палитра на признание и отричане. За това каква е в днешно време мисията на учителя и къде е неговото място, е разговорът в студиото на Радио Кърджали с две учителки - Теодора Богданова, учител по история в средното училище "Отец Паисий" в Кърджали и Нели Арнаудова, учител в общинския детски комплекс, ОДК, което е част от извънкласното образование и председател на Синдиката на българските учители.
Да обучава, да възпитава, да създава умни и творчески личности и хора, които се справят в живота, всичко това е част от мисията на учителя. Освен учители и преподаватели, ние сме хора, които даваме нещо от себе, от сърцето, когато работим с децата. Много е важно да изградим отношения на доверие, да им "влезем под кожата", да скъсим дистанцията, за да може да се отпуснат и да разгърнат целия си потенциал, казва Теодора Богданова.
За съжаление в последните години има много преподаватели и не толкова учители, е мнението на Нели Арнаудова. Донякъде това е заради подобрения финансов статус на учителското съсловие, който доведе до чувство на сигурност сред тях. Според нея наболял е вече въпросът възпитанието отново да се върне в училището. В последно време говорим само за учебен процес по линия на европейските стандарти, но изпуснахме нещо много важно - възпитанието на нашите деца, в което и училището трябва да има място, каза Нели Арнаудова.
За проблемите в образованието може много да се говори, категорични са и двете. Сред тях са натовареност не само на учителите, но и на учениците, негативни емоции, списването на учебниците и тежкия и тромав език, който отблъсква детето от учебния материал, новите програми и още, и още. Сред тези проблеми изпъква и недооценяването на учителя от страна на обществото. Факт е, че агресията също влиза в училището, било то словесна или физическа, факт е и това, че родителите смятат себе си за най-важния коректив на работата на учителя, а така се получава незачитане и неуважение на труда на преподавателите.
Днес всеки може да стане учител, казва Нели Арнаудова, приемат те, учиш, завършваш, и влизаш да преподаваш. Успешният учител обаче зависи от любовта на децата, любовта към децата и любовта към предмета, който преподава, смята тя.
Успехите на децата показват колко е успешен един учител, казва Теодора Богданова. За нея най-важно в професията е да запазиш детското. Все още съм дете, въпреки средната си възраст. И това е така, защото работя с деца, те ме зареждат, разсмиват, понякога тревожат, но винаги даряват с много положителни емоции.
Работата с децата е най-голямото ми щастие, защото децата са чисти, искрени и, когато си с тях, има много какво да научих, а това ни обогатява и нас като учители и хора, категорична е Нели Арнаудова.
Целия разговор с Нели Арнаудова и Теодора Богданова може да чуете в прикачения файл. 

Вижте още

Нася Кралевска: Българският преход беше подготвен и осъществен от БКП

При голям интерес в Кърджали бе представена книгата "България под комунизъм". Нейната авторка Нася Кралевска живее от 1985 година в САЩ, но следи процесите и събитията у нас.  Завършила е немска филология и журналистика в София. Работила е като редактор и преводач.  Понастоящем се занимава с публицистика и е автор на книгите: «Без заглавие. Рушители и..

публикувано на 19.10.18 в 15:25

Радост Младенова: "Машината на времето" представя малко известни факти, поднесени с фантазия

Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ към Държавната опера в Стара Загора представя в Кърджали спектакъла "Машина на времето". В  него ще видим над 100 балетисти, като най-малките са едва на 5 години. Той ни разказва историята на балета, а идеята за създаването му е на Радост Младенова. Радост Младенова е режисьор, хореограф и..

публикувано на 19.10.18 в 14:57

Силвия Томова: Навсякъде в България балетните спектакли са в препълнени зали

Една от най-интересните прояви в програмата за Деня на Кърджали е гостуването на балета на Старозагорската опера с шедьовъра на Пьотр Илич Чайковски "Лебедово езеро". Директорът и главен художествен ръководител на балета Силвия Томова: Силвия Томова е била прима балерина на Националната опера и балет, Лауреат е на редица международните конкурси...

публикувано на 19.10.18 в 14:37

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Търсим съдействието на журналист, когато имаме нужда, но недоволстваме, когато казана от него истина ни засяга негативно. Това бе само една от посоките, в която ви предложих да поразсъждаваме на чаршията, в чата, тази неделя. Да мълчат или да крещят журналистите? Чуйте разговора ми с директора на БНР – Радио Кърджали, дългогодишният..

публикувано на 15.10.18 в 12:41

Да помогнем на Стефан от Кърджали

Днес, 15 октомври (понеделник) от 19.30 ч. в театъра в Кърджали ще се проведе благотворителен концерт "Да помогнем на Стефан" . Средствата от концерта ще бъдат събрани в помощ на Стефан Стойчев от Кърджали. Той е само на 20 години и има нужда от помощта на всички, за да се пребори с тежко заболяване, което застрашава живота му.   Стефан страда..

публикувано на 15.10.18 в 10:40

Виолета Петрова: Да бъдеш дърворезбар е майсторство и изисква много труд, въображение и време

За дърворезбата може да се говори като за приказка върху дърво. Това е едно необятно като форма на изразяване изкуство. Човек може да остане в плен на дървопластиката цял един живот. Прави се върху дърво от дъб, липа, орех, елша, дива круша, дрян и явор.  Виолета Петрова от Момчиловци, която заедно с Николай Шукеров, Николай Цветков и Петър Пичуров..

публикувано на 11.10.18 в 13:46

Диана Овчарова: Ивайловград успешно върви по пътя на община - реформатор

Община Ивайловград, макар далеч от Кърджали, е известна с гроздето си, виното, празника на бадемите и вила Армира. Добрата новина за хасковската община е, че тя бе обявена за община реформатор . Какви са успешните практики, с които Ивайловград заслужи наградата? И още - 12 електронни услуги въвежда общинската администрация с бързи темпове...

публикувано на 11.10.18 в 10:05