Джейсън ДеБоз: В България хората са топли, а храната е наслада

Много харесвам храната в България и това, че е прясна. Наслаждавам се на всяка хапка. А тук, в Дъждовница, се чувствам в безопасност, въпреки че никога не съм живял в място, в което има стотина жители. Това каза за Радио Кърджали Джейсън ДеБоз, американец, социолог и автор на арт-фотографски проекти. Той е родом е от Пасадена, Калифорния, но живее в Хелзинки, Финландия. Този месец август обаче дом му е Арт-къщата в кърджалийското село Дъждовница. Джейсън ДеБоз е в Източните Родопи, за да проучи и представи живота на местните хора в самостоятелна пътуваща изложба-изследване. 
В България идва по покана на Арт движение Кръг. Бяха на моя изложба в Чикаго и харесаха моите снимки. Тук съм да направя нещо като специализация... Със сигурност знаех за България, преди да дойда. Това е третото ми посещение. Първият път беше през 2016 година... Много ме впечатлява времето, аз съм човек, който има проблеми с топлото време и като разбрах, че тук ще е 28-30 градуса, бях притеснен. Но има нещо във въздуха, което прави дните ми много по-приятни...В Източните Родопи обикалям на много места. Снимам хората във всекидневието им, когато вършат работата си... Моите снимки показват как хората живеят и как всички хора по света си приличат, но и различават в същото време... Във Финландия е много по-различно, защото можеш да прекараш цял ден, разхождайки се в центъра на Хелзинки например и там никой да не ти се усмихне, да не те поздрави. Докато в България, в Кърджали се разминаваш с много хора и винаги има усмивка. От тази гледна точка хората в България са много по-топли и гостоприемни... Изследванията, които правя, се получават неусетно. Първо снимам в продължение на години без определена тема  и след това осъзнавам, че имам много снимки с обща тематика, "под една шапка", които мога да използвам за дадена социологическа тема. Малък пример е изложбата, на която се запознахме с момичетата от Арт движение Кръг, която беше свързана с американските президенти Клинтън, Буш, Обама, сега и Тръмп - как те се вписват в всекидневния живот и как обикновените хора ги възприемат..., разказва Джейсън ДеБоз.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Джейсън ДеБоз може да чуете в прикачения звуков файл. Преводът е осъществен от Гергана Вакарелова.
Вижте още

Павлина Копано, която твори в Истанбул, представя живопис в Кърджали

Художничка, живееща в Истанбул ще представи свои колоритни платна, наситени с форма и цвят в Керимовата къщ а. Представянето на изложбата е утре, 13 ноември, от 17.30 часа . Художничката Павлина Копано е от Димитровград, завършила е Великотърновския университет, специалност графика . Тя за пръв път ще покаже свои картини в Кърджали...

публикувано на 12.11.19 в 15:24

Кметът Сийка Суркова: Работата за Момчиловци не е спирала

Кметът на Момчиловци Сийка Суркова бе избрана да управлява за втори мандат. Една от първите й задачи бе да инспектира работата по настоящия етап на вътрешната водопроводна мрежа на селото . Старите етернитови тръби са на повече от 50 години. Паралелно с това з апочват и процедурите за избор на фирми за зимната поддръжка. Как се подготвя..

публикувано на 12.11.19 в 11:04

Д-р Диана Вълчева: Грипът се пропъжда с почивка, чист въздух, течности и симптопамични лекарства

Периодът от началото на октомври до месец май бележи пик на острите респираторни заболявания, припомня д-р Диана Вълчева , началник на пневмофтизиатричното отделение в кърджалийската болница. Тя напомни също, че днес е Световен  ден за борба с пневмонията - едно от най-страшните усложнения на грипа, с акцент върху малките деца. Децата..

публикувано на 12.11.19 в 09:01

Хакан Йълмаз получи награда "Най-добър млад футболист за 2019 г."

Талантът на Футболна академия "Арда 1924" Хакан Йълмаз получи награда "Най-добър млад футболист за 2019 г."  Това се случи на официална церемония в София. Там Асоциацията на българските футболисти (АБФ) награди най-добрите млади футболисти от детските футболни турнири, част от Националната програма "Децата и Футболът". Наградите на децата бяха..

публикувано на 07.11.19 в 11:58

Цветелин Гавазов: Като общински съветник ще работя за това младите хора да бъдат чути

В петък, 8 ноември в Дома на Културата от 10.00 часа, новоизбраните общински съветници, кметът на общината и кметовете на кметствата в Кърджали ще положат клетва за встъпване в новия си мандат. Цветелин Гавазов е най-младият общински съветник от ГЕРБ, който ще бъде за първи път в местния парламент. В интервю за Радио Кърджали Гавазов коментира с..

публикувано на 07.11.19 в 10:53

Емилия Стоянова стана бронзов медалист на Световното по канадска борба в Румъния

Емилия Стоянова стана 3-та на 22 -рото Световното първенство по канадска борба в Констанца, Румъния. Как се представиха и останалите участници от Спортно туристически клуб за хора със  сензорни увреждания, чуйте от бронзовата ни медалистка:

обновено на 06.11.19 в 14:16

Проф. Баева: При българския преход надеждите на хората се разминаха с реалността

Интересът към историята от страна на младите винаги е съществувал. Обнадеждаващо е, че тук ги виждам привлечени от възможността да работят самостоятелно и още по-задълбочено, коментира проф. Искра Баева по време на националната ученическа конференция по история, която се проведе в Кърджали и на която специалистът по съвременна история беше председател..

публикувано на 05.11.19 в 18:40