Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васко Василев: Обожавам Родопите, обещавам концерт на 21 октомври за Кърджали

Васко Василев
Снимка: Личен фейсбук профил


„Обожавам Родопите. Дядо ми е от Смолян, аз съм бил в Родопите. Това е най-хубавото място на света, най-хубавата планина“. С тези думи започна гостуването в предаването „На чаршията, в чата“ на БНР Радио Кърджали на един от най-харизматичните артисти в света днес – цигуларят Васко Василев.

Дядо Васил, чието име носи, е бил впечатляваща личност. „Всички го обичаха“, казва Васко. От прабаба си Маруда, бежанка от македонско, която на 14-годишна възраст става прислужница при Иван Вазов, се надява да е взел любознателността. „Две неща съм запомнил от нея. Тя винаги се кръстеше вечер – за всеки случай. Научи се да чете на 70-годишна възраст. Никога няма да забравя този образ на една 70-годишна баба, която с пръстчето срича и се учи да чете“, връща се в спомените назад Васко. Не съм много религиозен, но нося в себе си вяра в нещо като Бог, което ни закриля, казва творецът.

Една от големите му пакости в детството е опитът да открадне кутия локум заедно с мургави приятели от квартала, все възпитаници на трудово-възпитателно училище. Разбира се, опитът бил неуспешен, но пък му донесъл добър урок.

„Научил съм се думи като „гениален, „талантлив“, „велик“ да минават през едното ухо и да излизат през другото, защото всеки човек може да е гениален, всеки е талантлив, въпросът е на късмет. Най-красивото нещо е, че като музикант можеш да донесеш радост на хората. Ако си водопроводчик или строител е много по-трудно да разплачеш някого, освен ако работиш лошо“, усмихва се артистът. „Аз не бих се нарекъл гениален. Това са думи, които трябва да се ползват за някого може би след 500 години, както Моцарт, когато наистина във времето ти си останал. Много е рано да се ползват за хора, които са живи“, категоричен е Васко.

„Много вярвам в съдбата. Абсолютно!“, отсича артистът и признава, че е чупил няколко лъкове, защото не му се е свирело, но винаги се е връщал към цигулката.

Зарежда се от всичко – от видян филм, от природата, от музиката, от самия живот.

Не осъществява всичките си планове.

„С пандемията е много странно, защото всички се вайкат … но за мен пандемията, може би след първите три дена, които бяха шок, аз не съм се спрял, защото за мен пандемията беше възможността за един артист да се уедини и да твори неща, за които няма време. Спрях да пътувам, всеки ден да съм в различна страна и разбрах колко време губя по аерогарите и такситата. За мен отминалата година е може би една от най-плодотворните, които съм правил като артист. Самото удоволствие да правиш музика, която стига до милиони по радио, по телевизия, по интернет, не ми е дало чувството, че съм спрял да съм във връзка с моята публика“, споделя Васко.

Ежедневието му обикновено е натоварено, често  започва в 4 ч. сутринта с полет до поредната творческа дестинация. „Ако съм в България твърдо ям баница и кисело мляко и боза“, повдига завесата на кулинарните си пристрастия артистът. Пандемията му е разкрила и други, неподозирани таланти – да си приготвя сам храната. „Не бих казал, че съм някакъв супер шеф, но … може би вътре някъде съм много българче, защото обожавам кюфтета и все ме удря някъде към кюфтета, мешани скари“, говори с типичното си чувство за хумор Васко.

По времето на локдаун, с атрактивна инициатива в своя си стил, той подпомогна с 5000 лв. медиците от националния център за спешна медицина „Пирогов“.

За Васко срещите с феновете са едно от най-важните неща. Винаги високо оценява отделеното от тях време и средства от изтънелия им бюджет, за да се срещнат с него.

„Трябва да ти хлопа нещо“ е коментарът на Васко за нечовешкото изпитание, на което подложи себе си и 300-годишната си цигулка, спускайки се от 2525 м надморска височина при минус 27-28 градусов студ по писта в Банско, изпълнявайки „Зима“ на Вивалди. Изпълнението беше по повод Световната купа в гигантския слалом за мъже на 27 и 28 февруари и Световното първенство за младежи по ски алпийски дисциплини от 1 до 10 март. „Честно казано, аз съм живял 10 години в Москва, но за първи път плаках от студ, когато се размразяват ръцете. Три минути свириш, след това 6 минути или 8 минути размразяваш. И беше трудно. Но беше страхотно преживяване“, споделя артистът.

Жените са заемали много важно място в целия му живот, признава Васко. Разбира се, че доброто възпитание не му позволи да признае коя е най-голямата любов в живота му. „Всяка любов е важна. Нищо от този живот не може да се омаловажи, даже да е за 6 месеца, три месеца или 10 години“, отсече творецът.

Оказа се, че единственото място в България, което Васко Василев не посещавал е Кърджали. В ефир обаче обеща, че на 21 октомври т.г., ако пандемичната обстановка позволи, за Деня на Кърджали ще гостува с концерт  в столицата на Източните Родопи. „На Вашите слушатели бих казал, че наистина обещавам да дойда и благодаря, че ме слушахте в неделя“, каза в края на интервюто за предаването „На чаршията, в чата“ на БНР Радио Кърджали световноизвестният цигулар.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мисия екскурзовод: Веселина Кючукова и съпругът й - от студентската любов до туристическите маршрути

Веселина Кючукова и съпругът й Георги са от малкото сертифицирани екскурзоводи в областта.  Запознават се като студенти по време на археологически разкопки.  Любовта им прераства в семейство с двама сина. По повод 27 септември, обявен за Световен ден на туризма, с Веселина Кючукова си говорим за туризъм, достатъчна ли е рекламата,..

публикувано на 27.09.24 в 15:57
Снимка Фейсбук

Не подценявайте запотяването на стъклата в автомобила, това може да е предпоставка за катастрофа

Есента настъпи, с нея идват и дъждовете, а  с тях и един много неприятен, даже досаден проблем, който може и да е опасен, а именно - запотяването на стъклата на автомобила. Наглед може и да се стори за някого маловажно, но знаем, че  понякога малкото камъче може да преобърне каруцата, защото и запотяването на стъклата може да  създаде предпоставка..

публикувано на 24.09.24 в 13:48

Александър Секулов: Имам блян за Източните Родопи

Последните си книги "Възхвала на провинцията" и "Корабът на сирените"   ще представи на фестивала "Мистериите на Хухла 2024" писателят, драматург и публицист Александър Секулов . Това ще се случи в първия ден на културните празници, 21 октомври, събота в двора на Костадин-Георгакиевата къща веднага след откриването на изложбата на автентични..

публикувано на 18.09.24 в 14:55

Нешко Нешев събира най-добрите български групи и изпълнители на своя юбилеен концерт

Тази есен Кърджали ще се предвърне в столицата на българската народна музика.  Световноизвестният акордеонист Нешко Нешев  събира най-добрите български групи и изпълнители на своя  юбилеен концерт - "Вечната музика на Нешко Нешев".  Орекестър "Канарите", Оркестър "Тракия" с Иво Папазов, Теодоси Спасов, Славка Калчева, Росица Пейчева, Петя Панева -..

публикувано на 18.09.24 в 13:33

И в Златоград достъпват досиетата си

Над 200 души вече получиха достъп до електронното си здравно досие в мобилните пунктове, организирани от Регионалната здравна инспекция в Смолян и в Мадан, съобщиха от институцията. В сряда, на 18 септември т.г., ще бъде организиран такъв пункт в болницата в Златоград във времето между 10.00 и 16.00 часа, каза пред Радио Кърджали главният..

публикувано на 17.09.24 в 21:48

Ерол Мюмюн: Твърденията за уволнения и репресии са предизборен популизъм (видео)

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн отрече твърденията на областния лидер на ДПС Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.  Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС..

публикувано на 16.09.24 в 15:45

Ресми Мурад: Поне осем кадри на ДПС са уволнени заради подкрепата си към Ахмед Доган (видео)

Шестима служители на общинската администрация в Кърджали, директорът на "Социално подпомагане" в Ардино и заместник-кмет на община Черноочене са уволнени заради подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Това обяви за Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад. "От началото на месеца насам са уволнение кадри на..

публикувано на 16.09.24 в 13:56