Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора отбелязват 141 години от повторното освобождение на града

На 13 януари 2019 г., /неделя/ се навършват 141 години от повторното Освобождение на Стара Загора през Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 г.

Община Стара Загора и Старозагорска митрополия отбелязват славната дата в историята на града. По повод паметното събитие от 8.30 часа в Катедрален храм „Свети Николай Мирликийски“ ще бъде отслужена заупокойна литургия от храмовото свещеничество, в памет на загиналите при превземането, опожаряването и освобождението на Стара Загора български опълченци, руски воини и мирни граждани.

На 22 юли 1877 г. град Стара Загора е освободен от Девети Кавказки драгунски полк, под командването на херцог Лайхтембергски. Българските опълченци и руските войски с генералите Гурко и Столетов са тържествено посрещнати в Стара Загора на 23 юли 1877 г. На следващия ден е избрана привременна комисия с председател учителят - поет и общественик Петко Рачов Славейков.

Радостта не трае дълго. Сюлейман паша отдава голямо значение на стратегическото положение на Стара Загора и насочва 40-хилядния си корпус да превземе града. Решителната битка между двете войски е на 31 юли 1877 г. В боевете при Стара Загора получават бойното си кръщение Самарското знаме и Българското опълчение. Геройски загива и командирът на Трета опълченска дружина подп. Павел Калитин. След продължителен бой войските на предния отряд на генерал Гурко се оттеглят за да защитават прохода Шипка. Част от населението на града, заедно с придошлите от селата, също се изтегля, следвайки армията. Хората, които не успяват да се изтеглят, са зверски избити. Градът е превзет, опожарен и сринат до основи от османците. В четирите църкви на града са избити хиляди души мирно население. Много млади жени и деца са отвлечени в робство.

По различни сведения загиват около 14 500 българи от града и селата на юг от града. Не са пощадени дори и тези, които търсят спасение в православните храмове. Освирепели от твърдата съпротива, турците извършват нечувани кланета и опожаряват града. Цели пет месеца той остава в тяхно владение. През това време пожарищата продължават да тлеят, а навсякъде в града има камари от трупове. Властите безуспешно се опитват да ги погребат. Мъченически загиналите старозагорци и жители на околните села, които са потърсили спасение в града, така и не са погребани и костите им белеят по улиците.

Въпреки тежката зима на 1877 г. русите атакуват и на 10 декември пада обсаденият Плевен. Руските войски, проявявайки героизъм и себеотрицание, преминават успешно старопланинските проходи. В началото на януари 1878 г. под командването на генералите Ф. Радецки, Н. Святополк - Мирски и М. Скобелев русите разбиват лагера на турските войски при Шипка-Шейново. Руските войски преминават бързо през подбалканското поле, като се сражават с остатъците на османската армия.

На 13 януари 1878 г. те повторно освобождават Стара Загора. Този път няма тържествено посрещане на освободителите отстрана на населението. Единственият човек, който ги посреща е българката Неда Черковина, която успява да оцелее в петмесечния ад. За нейните страдания пише възрожденецът Г. Димитров в книгата си ,,Страданията на българите и Освобождението на България през 1877-78 год.”

 Започва бавното и мъчително възстановяване на града от руините, за да достигне до нас, съвременниците в днешния си вид.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Сливен

48 деца се натровиха в детска градина в Сливен

48 деца от детска градина „Елица" в Сливен са установени с хранително отравяне. Едно от децата е в Инфекциозно отделение, на вливки, но в стабилно състояние , съобщи директорът на детската градина Надя Стоянова. Информaцията е на коресподента ни Стоян..

публикувано на 10.05.24 в 19:07

Унищожиха стара граната в старозагорското село Памукчии

Стара ръчна граната е обезвредена в старозагорското село Памукчии, съобщават от пресцентъра на Министерство на отбраната. Специализиран екип от батальона за защита на силите, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора е..

публикувано на 10.05.24 в 16:35
ГПЧЕ

Национално състезание по френски език с първо издание в Стара Загора

Първото национално състезание по френски език – Франсиада , ще се проведе на 11-и май в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. За участие са се записали 25 ученици от пет града , разпределени в три възрастови категории.  Самият изпит е в две части –..

публикувано на 10.05.24 в 16:19

"Крушата Рагаца" на Станислав Стратиев

Малките актьори в една от най – младите школи по актьорско майсторство в Стара Загора, DoT Theatre,  имат своите не една, а две премиери – на 12-и май от 17 и от 19 часа в Кукления театър . Постановката се нарича „Крушата Рагаца“, по повестта на..

публикувано на 10.05.24 в 16:10
Трудова борса срещна за втори път работодатели с енергетици в Стара Загора

Заплати между 2500 - 3500 лв. очакват съкратените енергетици от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3"

Заплащане между 2500 лв и 3500 лв. месечно очакват да получават първите съкратени енергетици от ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Подобни нагласи засегнатите от енергийния преход са изразили в допитване, проведено от синдикалните организации. Това..

публикувано на 10.05.24 в 16:07

Защо има недостиг на кадри в туризма?

Необходими са законодателни промени и повече усилия от страна на туристическия бранш у нас, за да се задържат кадрите и да работят по специалността си. Това мнение изрази в ефира на Радио Стара Загора Антони Илиев, директор на Професионална гимназия..

публикувано на 10.05.24 в 16:00

Отборът на СУ "Железник" спечели общинския кръг на състезанието "Млад огнеборец"

Отборът на СУ „Железник“ стана победител в общинския кръг на традиционното състезание на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ – Стара Загора. Надпреварата, която се проведе на лекоатлетическата писта над стадион „Берое“ беше белязана от..

публикувано на 10.05.24 в 15:02
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

В училища с имена на старозагорски поети и писатели отбелязват 11 май

Ученици от пет старозагорски училище ще се включат в своеобразен поход по случай 11-и май - денят, в който православната църква почита Св. Св. Кирил и Методий. Учебните заведения носят имената на поети и писатели, родени в града. Изявени възпитаници..

публикувано на 10.05.24 в 15:01

Четиридневна работна седмица: експеримент или тренд

Все повече западният свят възприема модела на четиридневна работна седмица. Смята се, че подобна промяна води до по-добър баланс между заетостта в офиса и личния живот. На този фон обаче се чуват и противоречиви мнения, доколкото експерименталната мярка..

обновено на 10.05.24 в 13:44

Жена е с опасност за живота след катастрофа край село Могила

54-годишна жена е с опасност за живота след вчерашната катастрофа край старозагорското село Могила.  По първоначална информация инцидентът е възникнал между 2 леки автомобила около 15:15 часа на 9 май, управлявани от 55-годишен мъж и 32-годишен мъж...

публикувано на 10.05.24 в 13:36