Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е център на тържествата по повод 130 години от Съединението

Снимка: БТА

Пловдив днес е център в отбелязването на 130-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Празникът започна в катедралния храм "Света Богородица".

След тържествения молебен на излизане от храма пловдивският митрополит Николай поздрави всички присъстващи:

Бог да благослови със своята благодат, със своята милост, със своите щедрости. Благочестивият православен български народ да пребъде благословен вовеки в мир, в единство, благоденствие и душевно спасение. Честит, щастлив и благословен празник!

 

По късно в центъра на града членовете на пловдивския комитет „Родолюбие” ще направят възстановка на част от събитията, свързани със Съединението. Кулминацията на празника е тържествената заря-проверка пред паметника на площад „Съединение”, на която ще присъства президентът Росен Плевнелиев.

Преди официалната церемония в Музея на Съединението ще бъде открита изложбата „Съхранената памет на Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции".

За пловдивчани, дошли тази сутрин в храма "Света Богородица" днешният ден е един от най-значимите и светлите в българската история:

Съединението е най-хубавото нещо, което се случва на България като държава. Нито преди, нито след това българите не са направили нищо такова.

Това е голям ден, нещо изключително. Всички тези хора, които са се вдигнали, за да направят една страна. Вълнува ме...

Всеки българин трябва да се гордее с историята си и имайки предвид това, което ние сме били, и това, което сме. Аз се гордея с това, че съм българин!

Премиерът Бойко Борисов поздрави в изявление всички сънародници за празника:

След като в годините назад народът ни е успявал да съхрани единството си и е преодолявал изкуствените разделения, вярвам, че и днес българите имаме мъдростта да ценим повече това, което ни обединява, отколкото ни разделя. Като помним и пазим завета на предците ни, можем уверено и с общи усилия да работим, за да бъде страната ни стабилна и просперираща.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Захари Стоянов, както и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Доц. Валери Колев: Държавата и интелигенцията са двете сили, които могат да обединят българите

Има две сили, които държат един народ съединен и заедно. От една страна това е държавата чрез образованието, здравната мрежа, армията, църквата, а от друга страна - интелифенциатя. Това са неформалните мрежи, които съществуват в обществото...

публикувано на 06.09.15 в 10:43

Честваме 130 години от Съединението

Днес се навършват 130 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Център на тържествата е Пловдив. Празникът започва в катедралния храм „Света Богородица“ с молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай. Венци и цветя ще бъдат..

обновено на 06.09.15 в 08:27

Празничен благослов и почетен караул за Съединението във Велико Търново

Във Велико Търново в Деня на Съединението беше издигнато националното знаме. Владиката Григорий отслужи празничен благослов, а с участието на почетен караул от Националния военен университет "Васил Левски" бяха поднесени венци и цветя пред паметника "Майка..

публикувано на 06.09.15 в 13:33

Проф. Св. Овчаров: Съединението дава самочувствие на българите, че успехите са лесно нещо

За постигането на големи политически цели е необходим голям заряд. Съединението дава на голяма част от българите самочувствието, че успехите са лесно нещо. Ние доста дълго след това "берем“ плодовете на това самочувствие. Това каза за..

публикувано на 06.09.15 в 13:37

Н. Илчевски: Младите българи трябва да знаят, че великите дела в историята са правени от хора като тях

Съединението на България е извършено от едни млади хора. Трябва да кажем на съвременниците на по 30-35 години, че големите дела в българската история са правени от хора на тяхната възраст. Това каза за "Хоризонт“ писателят Николай Илчевски по..

публикувано на 06.09.15 в 13:08