Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Лозенец протестират срещу изграждане на заведение на централния плаж

Спряно е изграждането на дървено заведение върху скалите в централния плаж на курорта

| обновено на 29.05.17 в 14:22
2
Снимка: фейсбук
Близо 50 жители на курортното селище Лозенец протестираха срещу изграждането на дървено заведение върху скалата до централния плаж. Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е спряно поставянето на временния обект. От Министерството на туризма са разпоредили проверка, която да установи дали е допусната грешка в кадастралната карта, според която скалистият терен е отдаден под наем като плажна ивица. 

Протестиращите жители на Лозенец настояват да не бъде допуснато строителство върху скалата, която по думите им е емблематично място в курортното селище. Това не е плаж и не искаме върху скалата да се строи заведение, категорични са те:

Ние искаме тази територия да е свободна, а не тази година е дървения, догодина ще бъде като на малкия плаж - бетон и наркомани. Това изобщо не е плаж, вижте какво представлява - отточни води от мръсна канализация.

Министерството на туризма миналата година отдало под наем скалата и намиращия се в дясно от нея скалист терен, който в кадастралната карта е посочен като плажна ивица. Според Лапчев Агенцията по геодезия и картография е допуснала кадастрална грешка, обявявайки терена за плаж. Сега от Министерството на туризма са разпоредили проверка по случая.

Мая Иванова, собственик на фирмата-наемател на скалистата част от брега, заяви, че изграждането на заведение върху "Боруна" е законно по схема, одобрена от министерството, и след проверката строителството ще продължи:

И когато всичко спре, ние ще си започнем отново. Тези скали и този плаж, защото това е плаж, геодезия и така нататък, всичко е доказано, че това е плаж. Няма нужда от тези спорове на хората.

Допусната е кадастрална грешка, категоричен е кметът на Царево:

Ще има ново презаснемане, най-вероятно ще бъдат изключени територии, така че тази грешка ще бъде изчистена.

Местните хора заплашиха, че ще запалят дървения обект, ако той бъде завършен. Те настояват и скалистият терен да остане неохраняема зона, без наемател.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Свързани новини

Жители на Лозенец протестират срещу изграждане на заведение на централния плаж

Близо 50 жители на курортното селище Лозенец протестираха срещу изграждането на дървено заведение върху скалата до централния плаж. Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е спряно поставянето на временния обект. От Министерството на туризма са..

обновено на 29.05.17 в 14:22

Министерството на туризма проверява строеж на плаж край Лозенец

Проверка на морския плаж в курортното селище Лозенец извършват експерти от Министерството на туризма, съобщиха от ведомството. Целта на инспекцията е да се установи дали наемателят на ивицата изгражда и разполага преместваеми обекти на..

публикувано на 28.05.17 в 17:15

Жители на Лозенец ще протестират срещу застрояване на един от плажовете им

Протест срещу застрояване върху скала над един от малките плажове в Лозенец ще започне в 9 часа днес. Наемателите на един от плажовете, известен като бабешкия, са започнали строеж над него. Жителите на Лозенец ще настояват за преразглеждане..

публикувано на 29.05.17 в 08:40

Жители на Лозенец протестират срещу застрояване на скалата над малък плаж в градчето

Жители на Лозенец излизат в 9 ч. в понеделник на протест срещу застрояване на скалата над един от малките плажове в курортното градче. Строежът е започнат от наемателя на плажа Всичко е законно и хората си имат всички необходими документи...

публикувано на 27.05.17 в 20:08

Проверяват строи ли се на спорния терен в Лозенец

Днес ще бъде извършена проверка на морски плаж „с. Лозенец“. Целта на инспекцията е да се установи дали наемателят на морския плаж изгражда и разполага преместваеми обекти на територията на плажната ивица. Съобщи пресцентъра на Министерството на..

публикувано на 28.05.17 в 12:49