Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пчеларите прогнозират тежка година

Пчелари от Югозапада прогнозират тежка земеделска година, с много ниски добиви, на места, дори „нулеви“. Причина за това са честите превалявания от дъжд, ниските температури, липсата на достатъчно паша, отравянията на пчелите с пестициди и някой сериозни заболявания по пчелните семейства.

„Пчелите в момента гладуват. Собствениците, които са изкарали малко мед май месец, всичко вече е изядено, магазините дрънкат на кухо и на сухо“ – коментира за Радио Благоевград Георги Дюлгеров от Сдружение „Пчела 2018“ – Благоевград.

От проведеното допитване до колегите му от Югозападна България, става ясно, че проблемът е сериозен. Малко по-добър шанс за добиви имат пчеларите от по-високите места на  кюстендилско и пернишко, където има земеделски култури, а и все още липата не е цъфнала,  но има и друг вид паша.

„В момента температурите са все още ниски, почти всеки ден вали дъжд, който отмива прашеца, а пчелата е дете на Слънцето“ – уточнява Георги Дюлгеров.

Според него, това тежко положение се наблюдава и в други райони на страната, но в Северна България например, има също доста технически култури, които тепърва ще могат да дават паша, като слънчоглед, лавандула, кориандър.

„Тук нямаме такива култури, единствено двама човека се похвалиха от Рилското корито, че са изкарали малко мед. Болшинството казват, че е много тежка година. Надяваме се, на закрилата на Летния свети Прокопий, чийто празник ще отбележим на 8 юли и на билките, които сега очакваме като мащерка и други, да дадат малко паша, но нещата за благоевградско преминават, вече не очакваме нещата да се оправят дори и през летните месеци“ – коментира още пчеларят.

За съжаление, зачестяват и случаите на заболявания по пчелите, като един от най-сериозните вредители, така наречения кошерен бръмбар, е най-страшният. Засега, не са установени случаи на този вредител в България, но вече има много заразени пчелни кошери в Италия и дори в съседна Албания.

„Това нещо, дойде ли тук в България, пчеларството ще бъде поставено на карта“ – категоричен е Георги Дюлгеров.

Той постави няколко важни въпроса, на които браншовите организации трябва да потърсят отговор, като например – ще има ли подпомагане на сектора, заради лошата стопанска година и защо субсидиите, които получават пчеларите по „де минимис“, са толкова по-малки от тези, които получават пчеларите в съседните държави като Македония, Гърция и Румъния, където подпомагането е от 10 до 25 евро на пчелно семейство, а у нас, едва 5 - 7 лева.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Георги Дюлгеров:


Галерия

Вижте още
Светлана Василева – STRELA

Светлана Василева – STRELA ни връща пролетта с песента „Люляково утро“

"Люляково утро" е песен, родена в малко селце, близо до София, уличка пълна с люляци… Музиката, и въобще изкуството си приличат с парите - те са средство за постигане на цели, но докато априте имат материални цели, изкуството, е проводник, който отвътре навън, цели да засити нуждите на всяка човешка душа. Надявам се че тази мисия е постогната с..

публикувано на 13.06.21 в 15:31

Обмен за добри практики в ПМГ „Ян Сандански“ – Гоце Делчев

ПМГ „Ян Сандански“ – Гоце Делчев беше домакин на обмен за добри практики за учители. Сега повече за това ще ни разкажат  част от преподавателите в училището . Започваме с г-жа Златка Милчева: Партниращите образователни институции се възползваха от възможността да популяризират своите идеи и да ги демонстрират на място в училището домакин...

публикувано на 13.06.21 в 15:07
Митко Петров – Матео

Митко Петров – Матео представя своя дебютен албум – "Различният"

Митко Петров – Матео представя първия си музикален албум.  "Различният" е  името на заглавната песен от дебютния албум на Матео. Песента е за промяната , която яовек преживява след голямата любов, за преоткриването и различния поглед към живота. В албума Митко Петров представя 12 авторски песни, от които 7 са съвместна работа с музикални продуценти и..

публикувано на 13.06.21 в 14:57

Кои са победителите във фестивала "Мелнишки вечери на поезията"

Мелник посрещна поети и творци от няколко страни, които представиха своето творчество в ХXII Международен фестивал "Мелнишки вечери на поезията - 2021". Голямата награда за цялостно творчество и развитие на културните и литературните връзки между славянските страни получи Лъчезар Селяшки. На Международния фестивал, който се осъществява с..

публикувано на 13.06.21 в 11:49

Ирена Боровинова – Костадинова за децата и вълшебния свят на книгите

Учебната година за първокласниците завърши преди броени дни. Съвсем скоро във ваканция излизат и малко по-големите. Време е за летни усмивки, игри и почивка, но и задължителния списък с книги за четене. Тази година беше много динамична и различна, но взе пак можем да кажем „Ние вече сме грамотни“, казва с усмивка Ирена Боровинова -..

публикувано на 13.06.21 в 11:39

Днес отбелязваме Световния ден на безвъзмездното кръводаряване

13 юни е Световен ден на безвъзмездното кръводаряване и на донорството.  Веселина Крушевска и Мария Манзурова са представители на БЧК - Благоевград. Веселина е на 35 години, а Мария само на 18, и двете млади жени са кръводатители. Разказват за удовлетворението и смисъла на доброволното кръводаряване. Веселина и Мария може да чуете в звуковия файл:..

публикувано на 13.06.21 в 11:35
32 Фестивал Процес - Пространство, 1-8 юни 2021, Балчик

Пенка Минчева, организатор на „Процес - Пространство“: Виждала съм голяма трансформация в творчеството на артисти от началото до края на участието им във фестивала

   Във фокуса на вниманието ни е 32-рото издание на знаковия и най-дълго съществуващ фестивал за съвременно изкуство у нас „Процес - Пространство”, който се състоя от 1 до 8 юни в Балчик. След провеждането му през годините на различни други места, днес можем да говорим и за своеобразно завръщане към първоначалната локация на международния форум,..

публикувано на 12.06.21 в 18:39