Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Пандемия и демократични стандарти, България – Европейски съюз

Според изследване на Института „Ви-Дем“ /V-Dem/ към Гьотеборгския университет в Швеция в 48 от държавите в света (включително България) има висок риск от нарушаване на демократичните стандарти заради въведените мерки в борбата с COVID-19. Последното изследване на “Фрийдъм Хаус“ /Feedom House/ доказва отстъпването от демократичните принципи в държавите в Централна Европа и на Балканите.

В друго изследване – на британската аналитична група „Икономист Интелиджънс Юнит“, както и оценката в последния доклад на Европейската комисия за състоянието на демокрацията в България, се посочва, че България е „дефектна демокрация“ и е на 52-ро място, след Суринам и преди Индия. Това не е лоша позиция. След нея следват Унгария, Румъния и Албания“. Това посочва д-р Елица Димова от Философския факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград: „България не е най-лошият пример по отношение на мерките спрямо Ковид. Но се оказва, че е един от много лошите примери по отношение на цялостната демокрация. Ние не бива и това да го абсолютизираме, защото в същия текст за когото говоря (доклада на Европейската комисия), както и в оценката на списание „Икономист“ , където се добавят в последните месеци  и Франция и Португалия, с нарастващи проблеми за демокрацията и във връзка с демократичните несъвършенства, България е поставена пък по други показатели на високо място. Например – участието на българите в политическия живот на база на това, че много хора се включиха в протестите и то продължително време, е оценено 7.22 единици в индекса, което е на-високия показател, заедно със Словения и Украйна. По отношение на правителството е дадена сравнително средна оценка, но пък в същото време се говори за това, че демократичните ценности са под заплаха и то не в съкратен срок, а в средносрочен и дългосрочен аспект, т. е. България е спряла да се развива в демократично отношение в последните повече от десет години.“

Според Елица Димова, Европейският съюз е на кръстопът по отношение на това дали ще разруши своя демократичен фундамент или ще намери баланса, при който ще има временно ограничение на гражданските права, с оглед на сегашната ситуация с пандемията, но след това ще се премине плавно към друг формат на управление и ще се приемат новите модерни форми на икономическо и политическо управление. Наистина ли беше необходим „локдаун“-а в редица европейски страни? „Не може ли този „локдаун“ да бъде преформулиран в една съвсем друга посока? Ясно е, че технологиите толкова напреднаха и толкова са развити вече  в сегашното състояние на науките, че трябва да се премине към нова продуктова база, напълно нова производствена база, към технологични нови формати, които наистина изискват рязка промяна в цели сектори, където ще се предизвикат съответно и безработица. Трябва да се предефинират и правата на гражданите в тази област, но това трябва ли да става чрез „локдаун“? Защо е необходимо да замръзват всичките икономики, ката че постепенно и неотклонно да се извадят от режима на икономическия цикъл  и след това цели сектори да не могат да се възстановят. Това ще обезсили държавите като цяло и в крайна сметка това ще се отрази и на демократичните принципи и провеждането на демократичните политики вътре в страната.“

 Един от начините за справяне с проблемите на европейско ниво е преструктуриране на самия Европейски съюз в няколко направления, посочва д-р Елица Димова: „Приемане на план за управление на риска на общностно ниво, дефиниране на икономическите и социалните мерки в условията на криза, което беше частично направено при приемането на новата бюджетна рамка. Предефиниране на четирите свободи, но без ограничаване на гражданските права трайно, на принципа на медицинската дискриминация. И става дума за ясно позициониране на определяне на мерките като временни и като условия, които засягат свободното движение в определени граници, така че да не се нарушават трайно гражданските права. Приемане на общи мерки за създаване на нови професии, на нови работни места в областта на технологиите и изкуствения интелект. Европа често е била в такава кризисна ситуация и идеологията на Европейския съюз предполага ново развитие на интеграцията. Дано е така!

В края на миналата година Европейската комисия оповести „План за действие за европейската демокрация“ с три акцента: защита на почтеността на изборите и насърчаване на демократичното участие, укрепване на медийната свобода и плурализъм и борба с дезинформацията. Планът трябва да бъде реализиран в рамките на мандата на настоящата Еврокомисия. По думите на председателят на Европейската комисия Урсула на фон дер Лайен, този план е един от елементите на по-широкомащабно начинание на равнище на ЕС за укрепване на демокрацията, равенството и зачитането на правата на човека.

Репортаж на Димитър Джаджаров можете да чуете в звуковия файл – > 


Вижте още

Проф. Александър Шурбанов на 80: Словото е най-пълният начин на изявяването на това, което е вътре в нас

    Проф. Александър Шурбанов, най-големият шекспировед в България със световно признание и един от най-добрите наши преводачи, поет и литературен изследовател, тази седмица стана на 80 години. Роден е на 5 април през 1941 г. в София. Родът му събира водите си от четирите краища на България. Родителите на баща му са от Охрид.    Завършва гимназия..

публикувано на 10.04.21 в 20:08

Режисьорът Анастасия Събева: С всеки спектакъл разбирам нещо различно за себе си

  Във фокуса на вниманието ни е новият спектакъл на Анастасия Събева – „Радован III“, по легендарната пиеса на световноизвестния сръбски драматург и сценарист Душан Ковачевич, чието първо премиерно представление беше на 7 април на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“, а второто е на 16 април. Трагична комедия за живота на балканския човек,..

публикувано на 10.04.21 в 18:53

„Локо“ (Сф) дерайлира в Благоевград

Във възлов мач от 26-я кръг на Втора футболна лига, вторият в таблицата „Пирин“ (Благоевград) разгроми „Локомотив“ (София) с 5:1. Централният нападател на „орлетата“ Гурам Гощелиани откри за 1:0 още в 5-ата минута след наивна грешка на централните защитници на столичните „железничари“. В 12-ата вратарят на „червено-черните“ отби диагонален..

публикувано на 10.04.21 в 17:07
Емил Измирлиев

Да бъдеш писател сатирик цели 50 години

Това е съдбата на родения в Дупница Емил Измирлиев. Той си спомня първия фейлетон „Бялата стая“, написан още като ученик.  Педагогическият съвет на столичния техникум “А.С.Попов” е искал да го изключи заради фейлетона, но класната му ръководителка го е спасила, като казала, че фейлетонът е художествена измислица, което е самата истина.  След това,..

публикувано на 09.04.21 в 17:35

Предстоят честванията на 200-годишнината от рождението на Георги Раковски

Датата е 14-ти април, а предложението на Националната асоциация „Георги Стойков Раковски“ бе 2021 година да бъде обявена за Година на Раковски, а 14-ти април да бъде официален празник, както 2-ри юни –  Деня на Ботев и 19-ти февруари – Деня на Левски.  Публикувано е едно възвание от Националната асоциация и създадения от нея Общобългарски..

публикувано на 09.04.21 в 17:27

Изложба „Попарт“ на Боряна Накова - Боко представят в Дупница

Днес в Изложбена зала „Околийска къща“ в град Дупница беше открита изложбата „Попарт“ на Боряна Накова- Боко, която е ученичка на Елена Темелкова. Изложбата се състои от 31 творби, включваща приложно изкуство, масло и акрил и ще остане в Дупница до 9 май. Боряна Накова - Боко е родена през 1982 година в град София. Завършва средно..

публикувано на 09.04.21 в 13:50

От ПП МИР настояват за касиране на изборите

От партия МИР настояват за касиране на вота, въвеждането на изцяло машинно гласуване и провеждането на нови избори. Причината е лошата организация на изборния процес, както и масово сгрешените и подменени протоколи от всички избирателни секции. Това каза в предаването "Събития и личности" Симеон Славчев, лидер на ПП МИР. Той бе категоричен, че вотът на..

публикувано на 09.04.21 в 13:07